Güncelleme Tarihi:
3 aydan bu yana jeneratörle çalışan tesise, 178 bin YTL´lik borcunu ödemeyen Edremit Belediyesi´nin atıkları alınmadı. 16 Mart´tan bu yana atık sular doğrudan denize verilince Akçay sahilleri pislikle doldu, kokmaya başladı. Kirliliğin ilk önce Akçay´da hissedildiği, kısa süre içinde de tüm Edremit Körfezi´ne yayılacağı ileri sürüldü. Edremit Belediye Başkanı AKP´li Yunus Bozbey, Zeytinli Belde Belediye Başkanı Başkanı CHP´li Şadan Aytaç´ın yönettiği Edremit Belediyeler Birliği´ni suçladı. Birlik ise, giderlerin gelirlerden fazla olduğunu, belediyelerden para toplayamadıklarını ileri sürdü.
Kuzey Ege'nin temiz havası ve doğasıyla ünlü Balıkesir'in Edremit Körfezi´nde, tehlike çanları çalıyor. Edremit İlçesi ile Kadıköy, Zeytinli ve Akçay beldelerinin atık sularını arıtan ve Edremit Belediyeler Birliği tarafından işletilen tesisin, 2000 yılından bu yana birikmiş gecikme faiziyle birlikte 4 milyon YTL´yi aşkın borcu yüzünden 27 Şubat 2008´de elektriklerinin kesildiği ortaya çıktı. Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.´nin (UEDAŞ) enerji vermemesi yüzünden Akçay´daki tesisin kısmen devre dışı kaldığı ve jeneratörle çalıştırıldığı tespit edildi. 178 bin 155 YTL tutarındaki borcunu ödemeye yanaşmayan Edremit Belediyesi´nin atıklarının ise tesise kabul edilmediği ve 16 Mart 2008´den bu yana doğrudan deşarj yöntemiyle Edremit Çayı aracılığıyla denize verildiği belirlendi.
Â
Tonlarca atık suyun arıtılmadan denize verilmesiyle birlikte özellikle tesisin bulunduÄŸu bölgedeki Akçay´da deniz kirliliÄŸi hat safhaya çıktı. Sahil atıklarla dolarken, cennet tatil yöresi Akçay kokmaya baÅŸladı. KirliliÄŸin kısa süre içinde tüm Edremit Körfezi´ni etkisi altına alabileceÄŸi ifade edildi. Turizmciler sezon öncesi yaÅŸanan bu tabloya isyan ederken, vatandaÅŸlar da pis koku yüzünden sahile yaklaÅŸamadıklarını söyledi.ÂVatandaÅŸlar, farklı partilerden olan belediye baÅŸkanları arasındaki çekiÅŸmenin ve anlaÅŸmazlığın faturasını Edremit Körfezi ve Akçay´ın çektiÄŸini dile getirdi.
HER GEÇEN GÜN ZARAR
Edremit Belediyeler Birliği Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Yüksek Mühendisi İlknur Kesercioğlu ise giderlerin gelirlerden fazla olduğunu, belediyelerden para toplayamadıklarını ileri sürdü. Geçen yıl varılan anlaşma uyarınca, Edremit Belediyesi´nin arıtma için kullanılan elektrikten kendisine düşen payı birliğe vermeden doğrudan UEDAŞ´a yatırması gerektiğini de kaydeden Kesercioğlu, ``Yaptığımız araştırmada, Edremit Belediyesi´nin 178 bin 155 YTL tutarındaki ocak, şubat, mart ve nisan aylarının elektrik parasını UEDAS´a yatırmadığı ortaya çıktı. Birlik de elektrik giderlerini ödemedi. Bugün itibarıyla UEDAŞ´a, geçen yıllardan beri devam eden, gecikme faizleriyle birlikte 4 milyon YTL´yi aşkın borcumuz var'' dedi. Tesisi jeneratörle çalıştırırken günlük 1000 litre mazot harcadıklarını kaydeden Kesercioğlu, ``Aylık mazot giderimiz 75 bin YTL. Tesisi elektrikle çalıştırdığımızda ise aylık 50 bin YTL´lik harcama yetiyordu. Her geçen gün bizim için zarar. Üstelik denizdeki kirlilik de artıyor. Birliğin personel, labarotuar, ekipman bakım ve onarım kalemlerindeki harcamaları yıllık 100 bin YTL´yi aşıyor. Edremit Belediyesi de kendisine düşen payı ödemeyince sıkıntı yaşanıyor'' diye konuştu.
`BİRLİK ÖDESİN'
Edremit Belediye Başkanı AKP´li Yunus Bozbey ise elektrik borcunu ödemediklerini doğrularken, yine de Zeytinli Belediye Başkanı CHP´li Şadan Aytaç tarafından yönetilen Edremit Belediyeler Birliği´ni suçladı. AKP´li Bozbey, ``Arıtma tesisinin elektriklerinin kesilmesinin sorumluğu Edremit Belediyesi´ne yüklenmemeli. Bizim ödeme yapmadığımız doğru ama birlik niye ödemeye yapmıyor? Bu bir işletme sorunudur. Buna rağmen ben UEDAŞ yetkilileri ile görüştüm. Tesise haftaya yineden elektrik verilecek'' demekle yetindi. Edremit Belediyeler Birliği Başkanı CHP´li Şadan Aytaç ise konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
BAKANLIK EL KOYDU
Arıtma tesisi konusunda uzun süredir sorun yaşandığını belirten Akçay Belediye Başkanı CHP´li Cahit İnceoğlu, ``Bundan da en çok Akçay etkileniyor. Sahillerimiz kirleniyor, çevre tahrip oluyor. Konunun basında yer alması da turizmi olumsuz yönde etkiliyor. Hem Akçay hem de yöre turizmi baltalanıyor'' dedi. AKP´li Bozbey ile CHP´li Aytaç arasında 4 yıldır uzlaştırıcı bir görev üstlendiğini aktaran İnceoğlu, ``Sorunun çözümü konusunda toplantılar yapıyoruz. Edremit Belediye Başkanı, birlik yerine UEDAŞ´a direk yatırması gereken elektrikten kaynaklanan atık su tahakkukunu 1 Haziran´da ödeme sözü verdi. Konuyu, Kültür ve Turizm Bakanlığı´na da götürdük. 1 milyon YTL ödenek çıkartıldığı haberini aldık. Sanırım önümüzdeki hafta Balıkesir Valiliği kanalıyla birlik hesabına para yatar. Yaz sezonu öncesinde sorunun çözümü için yoğun gayret sarfediyoruz. Gelecek para ile sorunun bir kısmı çözülür ama buraya köklü çözüm gerekli. Birliğin borçları devlet tarafından sıfırlanmalı. Tesis 2000 yılında açıldı, o yıllardan bu yana doğru dürüst bakım ve onarım yapılmamış. Toplanan paralar bakım ve onarım harcamalarına gidiyor. Bu yüzden de elektrik borçları birikiyor'' diye konuştu.
SORUN HİÇ BİTMEDİ
2003 yılının Mayıs ayında birlik başkanlığına seçilen CHP´li Şadan Aytaç ile dönemin MHP´li Edremit Belediye Başkanı Tuncay Kılıç arasında da sorunlar yaşanmıştı. Kılıç, katkı payını ödemeyi reddedince, birlik tesisteki Edremit´in atık sularının alındığı boruların bağlantı noktalarını kapatmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın devreye girmesiyle, 3 ay aradan sonra Edremit´in atık suları yeniden tesise alınmaya başlamıştı.
12 Eylül 2007´de de tesisin UEDAŞ'a olan 1.5 milyon YTL'si ana, 2 milyon YTL'si de faiz olmak üzere toplam 3.5 milyon YTL´lik borcu yüzünden elektrikler kesilmişti. Başkanlar arasında 4 ay süren görüşmelerin sonrasında, borcun minimumu ödenip tesis geçen 2008 Şubat´ında yeniden hizmete açılmıştı.
Â