Başkan’a alkışlar

Güncelleme Tarihi:

Başkan’a alkışlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

Diyarbakır'da dün tarihi bir gün yaşandı. 25 yıl önce Alparslan Türkeş'in giremediği kentte, ‘‘Başbakan Devlet’’ sloganlarıyla karşılanan MHP Genel Başkanı Bahçeli, HADEP'li Belediye Başkanı Feridun Çelik'in konuşmasını alkışladı.

MHP'nin kurucusu merhum Alparslan Türkeş'in 25 yıl önce sokulmadığı Diyarbakır, MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'yi dün alkışlarla ve ‘Başbakan Devlet’ sloganlarıyla karşıladı. HADEP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Feridun Çelik'in yaptığı konuşma da MHP Lideri ve bakanlarından alkış aldı. Bölgesel Kalkınma Planı Uygulama Toplantısı'na katılmak üzere, koalisyon kurulduğundan beri ilk kez Diyarbakır'a gelen Bahçeli, havalimanından, toplantının yapılacağı Diyarbakır Valiliği Özel İdare Müdürlüğü'ne kadar yol boyunca sevgi gösterileriyle karşılandı. Bölgedeki 13 ilin yöneticilerinin katıldığı ve Bahçeli'nin yönettiği toplantı başlamadan önce, HADEP'li Belediye Başkanı Feridun Çelik, hazırladığı 8 sayfalık raporu Bahçeli'ye sundu. Çelik daha sonra ‘‘Sayın Başbakan Yardımcım, sayın bakanlar’’ diye başladığı konuşmasında özetle şu konulara değindi:

YAKLAŞIMINIZ OLUMLU

‘‘Bugün belirli oranda da olsa bir barış ve huzur ortamı bölgemize yansıdı. Bunun devamı noktasında hükümete çok büyük görevler düştüğü ortada. Sayın Başbakan ve sizin bölgeye yönelik olarak başlattığınız çalışmaları önemsiyoruz. Yerel programlarla merkezi programların birleştirilmesi yönündeki çalışmaları olumlu buluyoruz. Diyarbakır çok yoğun göç aldı. Nüfusu 300 binden 1 milyon 200 bine çıktı. Mevcut bütçe olanaklarıyla bu nüfusa yeterli hizmet verebilmemiz zor. Göçten ötürü bölgemizin acilen afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. Ekonomik kaynakların artırılmasıyla bütün sorunlar da çözümlenemez. Bunun yanında hem sosyal, hem siyasal, hem kültürel anlamda da merkezi hükümetin çok yoğun bir şekilde bölgeye eğilmesi, bölge sorunlarını yerinde incelemesi bizler için oldukça önemli. Bu temelde hükümetin bu yaklaşımı oldukça olumlu. Gözlemimiz bu. Daha önce bölgeye ilişkin bazı ekonomik paketler açıldı, fakat bunların hayata geçmesi pek imkan dahilinde olmadı. Ama bundan sonraki süreçte vaatlerin mutlaka yerine getirilmesi, yahut yapılabilecekler konusunda vaatler verilmeli. O zaman biz de gerçekçi politikalar izler, bunlar üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırırız.’’

TARİHİ TOKALAŞMA

Toplantıdan çıkarken Feridun Çelik'i tebrik eden Bahçeli, sıcak bir şekilde teşekkür edip elini sıktı. Çelik de Bahçeli'ye aynı şekilde karşılık verdi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın da, HADEP'li Çelik'in konuşmasında kendilerine gösterdiği yakınlıktan çok memnun kaldıklarını vurguladı, ‘‘Sarılıp öpüştük’’ dedi. Aydın, koalisyon ortağı bakanlar bir yana, toplantıya milletvekillerinde katılmayışına üzüldüklerini söyledi.

Tarihi AN

HADEP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Feridun Çelik'in Bahçeli'den alkış alan sözleri şöyle: ‘‘Sayın Başbakan Yardımcım, ülke sorunlarıyla bölge sorunlarını bir bütün olarak görmeliyiz. Ekonomik darboğazın bizler de farkındayız ama her şeye rağmen bu ülke halkının bir bütün olarak el ele vererek çok önemli şeyler yaratabileceği inancındayız. Önemli olan siyasal didişmeler ve kavgalardan ziyade ülkemizin hizmetinde her yönüyle, her boyutuyla el ele verip birlikte ülkemizin kalkınması için mücadele etmemizdir. Ben bu temelde tüm siyasal çevrelerin aynı düşünce içerisinde önümüzdeki döneme bakacağı inancındayım ve hepbirlikte ülkemizi güzel günlere çıkaracağımıza inanıyorum. Hepinize teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum.’’ Çelik'in bu konuşması oturumu yöneten Bahçeli dahil MHP'li bakanlar Koray Aydın, Enis Öksüz, Kenan Tanrıkulu, Osman Durmuş, Faruk Bal ve salondaki herkes tarafından coşkuyla alkışlandı.

Diyarbakır raporu

HADEP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Feridun Çelik'in hazırlayıp Bahçeli'ye verdiği raporda, bölgede son 15 yılda yaşanan şiddet ortamından kaynaklanan büyük bir göçün yaşandığı, bu göç merkezlerinin başında Diyarbakır ilinin geldiği belirtildi. Göç edenlerin büyük bölümünün gecekondularda yaşadığı bildirilen raporda, Diyarbakır'ın mega bir köy haline geldiği vurgulandı. Sağlık, eğitim, işsizlik, ulaşım, alt yapı sorununun had safhaya ulaştığı ifade edilen raporda, yaşanan göçler nedeniyle Diyarbakır'ın afet bölgesi ilan edilmesi istendi. Son dönemlerde olumlu gelişmeler yaşandığı bu nedenle köye dönüş projesinin acilen hayata geçirilmesi gerektiği bildirilen raporda, böylece üretimden kaynaklı ekonomik kaybında büyük ölçüde giderilebileceği kaydedildi. Köye dönüşlerin sağlanması halinde belediye hizmetlerinin de daha kolay yürüyebileceği bildirilen raporda, izlenen yanlış politikalar sonucu bölgeler arası dengesizlik yaşandığı vurgulandı. Nüfusun yüzde 37'sinin yoksulluk sınırında yaşadığı ve Diyarbakır'ın yoksul iller arasında ikinci sırada yer aldığı kaydedilen raporda, ‘‘Diyarbakır'da aktif nüfusun yüzde 70'i işsizdir. Sokaktaki çocuktan 70'lik ihtiyara kadar her üç kişiden biri iş aramaktadır. Diyarbakır'da ihtiyaca cevap verebilecek konut ihtiyacı karşılanmalıdır’’ denildi.

ALT YAPI SORUNU Raporda, yaşanan göçlerle birlikte konut ihtiyacının karşılanması, çarpık kentleşme ve arsa süpekülasyonunun önlenmesi için toplu konut projelerinin hayata geçirilmesi istendi. Kentin içme suyu şebekesinin ihtiyaca cevap veremez durumda olduğu kaydedilen raporda, bu sorunun ortadan kaldırılması için DSİ tarafından yapımı süren hamsu arıtma tesisi inşaatının yüzde 94'ünün tamamlandığı, projenin bu yıl içerisinde hayata geçirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

DİCLE VADİSİ PROJESİ Raporda, Diyarbakır'ın tarihsel sürecinde önemli rolü olan Dicle Nehri'nin atık ve kimyevi maddelerden arındırılıp, şehirleşme sürecinin önemli bileşenlerinden olan reaksiyon alanı içerisinde değerlendirilmesi talep edildi. Raporda, ‘‘DSİ Genel Müdürlüğü bütçesi dikkate alındığında çok sınırlı bir maliyet oluşturan Dicle Vadisi Sulama Projesi, sulama alanı ile kent ekonomisine sağlayacağı katkının yanı sıra, yapılacak olan çevre düzenlemesiyle de tarihi mekanlar ile bütünlük sağlanarak kentimiz turizme katkı sağlayacaktır’’ denildi.

RAYLI SİSTEM İSTEMİ Diyarbakır'ın merkeze en uzak mesafesinin 30 km olduğu, GAP'ın hayata geçirilmesiyle birlikte kentin sanayi kenti haline dönüşeceği ifade edilen raporda, Diyarbakır'ın nüfusunun çevre ilçe ve köylerden gelenlerle birlikte gündüz iki katına çıktığı, bunun mevcut trafik akışını oldukça etkilediği vurgulandı. Seyahatlerin rahat ve modern bir şekilde sağlanması için kent içi ulaşımın hafif raylı sistem ile yapılması istendi.

Türkeş’i sokmamışlardı

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin Diyarbakır'ı ziyareti, Diyarbakır'da yaşayanların hafızalarında 25 yıl öncesini çağrıştırdı. MHP liderlerinin Diyarbakır'ı ziyareti her zaman önem kazandı. MHP liderleri Diyarbakır'ı 25 yılda 3 kez ziyaret etti. Birinci ziyaret merhum Alparslan Türkeş'in olaylı ziyaretiydi. 1975 yılında başbakan yardımcısıyken Diyarbakır'a gelen Türkeş olaylardan dolayı kente girememiş, havalimanından geri dönmüştü. Gelmeden önce Türkeş'in ‘‘Küçük Moskovaya gidiyorum’’ dediği söylentisi kentte yayılınca, sol fraksiyonların organizasyonu ile gerçekleşen gösteriler, bir anda kentin tüm cadde ve sokaklarına hakim olmuş, polis önlem almakta güçlük çekince, kent içindeki güvenliği kışladan çıkan askerler sağlamıştı. Akşam saatlerine kadar süren olaylarda 2 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı. Kent merkezi savaş alanını andıran görüntülere sahne olmuştu.

Diyarbakır o tarihten itibaren MHP için girilmez kent imajına sahip oluyordu. MHP'nin uzun yıllar tabelası da asılmadı Diyarbakır'da. Diyarbakır'a ikinci ziyaret yine merhum Türkeş tarafından gerçekleşti. Bu kez yıl 1995'ti ve Türkeş 20 yıl sonra Diyarbakır'daydı. Türkeş, 20 yıl önce konuşamadığı Dağkapı Meydanı'ndaydı ve 20 yıl geciken konuşmasını yapıyordu.

Türkeş'in ilk ziyaretinden 25 yıl sonra, ikinci ziyaretinden 5 yıl sonra MHP Genel Başkanı Bahçeli, kurmayları ile birlikte ekonomik kalkınma planı için Diyarbakır'a geldi.

36 kiloluk hediye

Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Devlet Bakanı Faruk Bal'la OHAL Bölge Valisi Gökhan Aydıner'i makamında ziyaret etti. İl Valisi Cemil Serhadlı'yı da ziyaret eden Bahçeli'ye burada 36 kiloluk Diyarbakır karpuzu hediye edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!