Başka Çeşme yok!

Güncelleme Tarihi:

Başka Çeşme yok
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2007 00:00

İzmir doğumlu, Amerikan Kız Koleji ve Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Bahar Vardarlı, yeni yayınlanan ve tüm geliri EÇEV'e (Ege Çağdaş Eğitim Vakfı) bırakılan "Çeşme Çeşme" romanı ile çocukluğundan beri büyülenerek sevdiği Çeşme'ye olan tutkusunu kaleme aldı. Bir çok oyunu TRT'de seslendirilen Bahar Vardarlı, "Dipnot Kitap Kulübü"nün etkin bir üyesi.

BAHAR VARDARLI, Olgun ve Veli isimli iki evladın annesi ve Murat Vardarlı'nın eşi İzmirli bir bayan. Amerikan Kız Koleji ve Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 1982 yılından beri TRT radyolarına serbest oyun yazarlığı yaptı ve çok sayıda oyunu seslendirildi. TRT kurumunun, Radyo Oyunları dalında açtığı yarışmalarda iki kez ikincilik ödülü, içinde bulunduğumuz yıl ise mansiyon aldı. "Su ile Pınar'ın Mektupları" isimli öykü kitabı, 1998 yılında İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basıldı.

İzmir'de daha çok Amerikan Kız Koleji mezunu bayanlar tarafından oluşturulan "Dipnot Kitap Kulübü"nün (www.dipnotkitap.net) bir üyesi olan Bahar Hanım, edebiyat aşığı, kalem sahibi seçkin ve aydın bir arkadaşımızdır. Bahar Hanım ve kibar arkadaşlarıyla, bir çok kez birlikte olmuştuk.

Geçende, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabağaçlı'nın kızı, eli öpülesi değerli ablamız İsmet Noonan'ın telefonu ile Bahar Vardarlı'nın, bizim Çeşme hakkında hem bilgilendirici, hem edebi bir eser kaleme alıp bastırdığını öğrendim. Hemen kendisiyle irtibata geçip, kitabını edindim ve düşüncelerini öğrendim. Tüm geliri EÇEV'e (Ege Çağdaş Eğitim Vakfı. Tel: 464 31 30) bırakılan bu kitabı, yazarından (Tel: 0533 523 11 91) veya Çeşme Ilıca'da Dost Pide, Aya Yorgi-Paparazzi, Çamlık Yol üzerindeki Alaçat Kafe, Alaçatı Köşe Kafe ve Alaçatı Lavanta Marangozhaneden edinebilirsiniz.

ÇEŞME ZENGİNLİKTİR

Bahar Vardarlı, Çeşme'nin doğa ve tarih açısından zengin bir kimliği sakladığını söylemekte:

"- Çeşme her yönüyle bir zenginliktir. Yeter ki değeri bilinsin, sevgiyle yaklaşılsın, estetik kaygılarla düzenlemeler yapılsın, öz değerleri, kimliği korunsun. Çeşme'yi güzelliklerle donatacak nesiller bilinçli olarak yetişsin.."

Yazarımız, kitabının ön sayfalarına bir dörtlük yazmış. Kim itiraz edebilir ki?

"- Bembeyaz narin kumuna basmaya kıyamadığım.. Billur suyunun maviliğinde oynaşmaya doyamadığım.. Rüzgarının esintisi kulağıma aşk şarkıları fısıldayan.. Ege kıyılarının en güzel kasabası Çeşme!.."

Beldenin geleneksel rüzgarını da şöyle yorumluyor yazar:

"- Esintiler, esintiler.. Her zaman rüzgarlıdır Çeşme. Rüzgarıdır Çeşme'ye hayat veren.. Çeşme'nin kendine has bir tılsımı vardır. Bu tılsımı ancak Çeşme'de yaşayan fark eder. Çeşme'de yaşamış olmaktır önemli olan"

Bahar Vardarlı, romanın kurgusunu bize okuturken, bisiklet turları, Aya Yorgi, plaj partisi, Yıldızburnu, Ilıca sefaları, Çeşme kasabası, Alaçatı plajları, Dalyanköy, kumrucular gibi bölümler aracılığı ile Çeşme'nin içinde bizi gezilere çıkarıyor. Doğrusu keyifle okunan bir kitap. Kutluyorum.

Bahar Vardarlı’dan Çeşme eleştirileri

Æ Çeşme artık, oteller, saraylar, siteler, konaklar, villalar diyarı.. Eskiye ait, küçük, eğri büğrü, beyaz badanalı, pencerelerinde zeytinyağı tenekelerinden selluka, sardunya, cam güzeli, begonya sarkan evler yok artık. Onlar, sahipleri için bu zenginlikler dünyasında utanç kaynağı olduğundan, inşaat teklifi yapılır yapılmaz anında uçup gittiler çoktan.

Æ Aslında Çeşme'nin, Çeşme olmasının nedeni meşhur plajı ve kumunun yanında, eski yapısındaki o sevimlilik, o basitlik içinde yaşamanın verdiği huzurdu. Yabancılar, ziyaret ettikleri yerlerde mahalli renk ararlar. Alaçatı kendini korudu kazandı, Çeşme ise kaybetti!

Æ Çeşme'de tarih çok ama, sahip olmasını bilen az! Beldeye adını veren, her biri tarih olan Osmanlı çeşmeleri var. Şu anda nicesi bakımsız ve terk edilmiş durumda. Çeşme'nin simgesi olan çeşmelerin suyu akmıyor!

Æ Çeşme Kalesi, başlı başına bir anıt, denizden gelenleri tüm haşmetiyle karşılıyor, boyun eğdiriyor gücünün karşısında. Acaba ne ölçüde değerlendiriyoruz bu ihtişamı?

Æ Ildırı, bir medeniyeti yansıtıyor. Helenistik devre ait birçok kalıntı görülebiliyor. Yapılacak kazı, kimbilir daha hangi gerçekleri ortaya koyacak?

Æ Sakız ağaçları komşu adanın, Sakız'ın zenginlik kaynağı. Bu ağaçlar orada gelen turiste bir hazine olarak gösterilirken, bizde duyarsızlıktan kayboluyor.

Æ Bir zamanlar çok önemli termal cenneti olan Çeşme'nin bu yönü yıllardır ihmal edilmekte.

Æ İnsanlar sahip oldukları değerlerin, güzelliklerin bilincinde olmadıkça, yenilik adına yapılanların bazıları katliama dönüşür. Sonunda gerçekle yüzleşip, trajedi ile karşılaşınca, "Çeşmeyi Kurtarma Vakıfları", gibi isimler altında birleşip yıllardır bozulanları, uydurma tedbirlerle düzeltmeye çabalayanlar çok geç kalacaklardır. Tahrip ettiğimiz doğa bir daha yerine gelmez. Şunu unutmayalım. Başka Çeşme Yok!

Siyasal mezunu

Amerikan Kız Koleji'ni bitirdikten sonra, Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler dalından mezun olan Bahar Vardarlı'nın yazdığı bir çok oyunu, yıllarca TRT'de izledik.

"Dİpnot Kİtap Kulübü" üyelerİ

Bahar Vardarlı, "Dipnot Kitap Kulübü" isimli edebiyat platformunun üyesi. İzmir Amerikan Koleji mezunu arkadaşlarıyla kitap okuma çalışması yapmaktalar. Soldan: Emel Buldanlıoğlu, Ayşen Eril, Aydan Musal, Ferra Çalık, Yücel Nural, Semra Dinçer, Eren Arcan, Bergün Kardeş, Arzu Yıldırım, Bahar Vardarlı (ayakta), Nevcihan Oktar, yazar Rakella Asal, Deniz Şarman.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!