Basının Ekim gündeminde "saygınlık" vardı

Güncelleme Tarihi:

Basının Ekim gündeminde saygınlık vardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Basın Konseyi Ekim raporunda, geçen ayın gerek Türk basını, gerekse gazeteciler açısından önemli olaylara sahne olduğu vurgulandı. Gazetecilerin saygınlığı tartışma konusu olurken, bazı büyük medya kuruluşlarının, gazetecilik dışı faaliyetleri nedeniyle girdikleri mali sıkıntılardan dolayı zor anlar yaşadığı kaydedildi.

Basın Konseyi'nin ''Ekim 2000'de Türk Basını'' konulu yazılı açıklamasında, geçen ayın önemli olayları değerlendirildi.

Bu durumun doğal olarak gazetecileri de etkilediği ve gazete sahiplerinin gazetecilik dışındaki faaliyetlerinin tartışılmaya başlandığı belirtilen açıklamada, Ekim ayının önemli gündem maddelerinden birinin de 1 milyon ve 7 milyon dolar rüşvet aldığı iddia edilen gazeteciler konusu olduğu ifade edildi.

Bu suçlamalarda ismi geçtiği için Sabah Gazetesi yazarı Rauf Tamer'in, ''aklanıncaya kadar'' kaydıyla yazılarına ara verdiği hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:

''Basın Konseyi bu iddiaları, basının saygınlığı ile bağdaşmayan çok ciddi bir suçlama saydı ve Cumhuriyet Başsavcılığı'nı gerçeği ortaya çıkarması için göreve çağırdı. 28 Şubat sürecinde, Genelkurmay eski 2. Başkanı Çevik Bir'in bazı gazeteciler aleyhinde, kamuoyunda yıpratılmaları için çalışma yaptığı iddiası da önemli bir konu olarak bu aya damgasını vurdu.

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak, elinde bu iddiaları kanıtlayan bir belge olduğunu ileri sürdü. Ilıcak'ın gündeme getirdiğibelge, Genelkurmay tarafından da doğrulandı.''

Basın Konseyi açıklamasına göre, Ekim ayının basınla ilgili diğer olayları şöyle:

Hürriyet muhabiri Metin Akpınar ve Sabah muhabiri Cevdet Özdemir, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın eşi Semra Özal'ın korumaları tarafından Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda saldırıya uğradı.

Sabah Gazetesi muhabiri Sefer Darıcı, 22 Ekim nüfus sayımı hareketliliğini görüntülemek için gittiği Esenler Otogarı'nda, 2 görevlinin yumruklu ve sopalı saldırısına uğradı.

Yeni Evrensel Gazetesi'nin yayını, 6 Ekim'den itibaren İstanbul 5 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından verilen ve Yargıtay'da kesinleşen bir kararla 10 gün süreyle durduruldu.

Fırat'ta Yaşam Gazetesi için Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen yayın durdurma kararı, gazetenin itirazı sonucu, Gaziantep 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, yürürlükte olmayan bir yasa maddesine dayandığından dolayı hukuki olmadığı gerekçesiyle kaldırıldı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök ve Sorumlu Müdürü Doğan Satmış, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile eşi Özer Uçuran Çiller'in kişilik haklarına hakaret ettikleri gerekçesiyle 3 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum oldu.

Avusturya İşçi Marşı'nı yayınladığı için RTÜK'ün 1 yıl süreyle kapattığı Özgür Radyo hakkında, İstanbul DGM tarafından suç teşkil edecek herhangi bir bulguya rastlanmadığı gerekçesiyle takibata yer olmadığına karar verildi.

Demokrat Baykan Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sönmez Palabıyık ve Öncü Haber Gazetesi yazarı Erhan Palabıyık, 1998 yılındaki bir davadandolayı basın ve yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların ertelenmesine dair kanundan yararlanmalarına rağmen tutuklanarak, 8 gün Hatay Reyhanlı Cezaevi'nde tutuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!