'Basın özgürlüğü hayat kurtarır'

Güncelleme Tarihi:

Basın özgürlüğü hayat kurtarır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2016 22:24

Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Zirvesi’nin ikinci gününde ‘Kriz Durumlarında Gazetecilerin ve Bağımsız Gazeteciliğin Korunması’ konusunda özel bir oturum düzenlendi.

Haberin Devamı

Oturumun başkanlığını Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova ile Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı yaptı. Bokova, son 10 yılda 825 gazetecinin hayatını kaybettiğine ve gazetecilerin öldürüldüğü her 10 vakadan 9’unda sorumluların ceza almadıklarına dikkat çekerek, “Kriz ve çatışma ortamlarında hayati riskleri azaltmak açısından medyanın rolü son derece önemli. Özellikle bilgi edinme özgürlüğü ve bilgi paylaşma özgürlüğü sayesinde birçok hayat kurtarılıyor” diye konuştu. Oturumla özetle şu görüşler dile getirildi:

YAPILACAK ÇOK İŞ VAR

Karen Allen (BBC Dış Haberler Muhabiri): BBC’de habercilik yaptığım 20 yılda birçok arkadaşımı kaybettim. Gazetecilerin korunması ve özgürlüğü için çok çaba sarf ediliyor. Ancak bu konuda yapılması gereken hâlâ çok iş var.

Haberin Devamı

Christophe Deloire (Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Genel Sekreteri): İfade özgürlüğüne getirilen sınırlamalar ile görünmeyen hapishaneler de oluşturuluyor. Bu durum geleceğimizi tehdit ediyor.

AVRUPA’DA DA ZOR

Tanit Koch (Alman Bild Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni): Avrupa’nın kalbinde bile gazetecilik yeterince teminat altında değil. Bilgi edinmenin önündeki zorlukların yanı sıra gazeteciliğe yönelik bir sosyal nefret var.

Zaina Erhaim (Suriyeli serbest gazeteci): Hem Suriyeli hem de gazeteci olduğum için lanetli bir pasaport taşıyorum. Gittiğim her yerde bekleme sırasından çıkarılıp ayırıcı sorulara muhatap oluyorum. Suriye’de gazeteci olmanın tanımını yapabilmem için önce, hemen yanınızda patlayan varil bombasının sesini, ölümle yüz yüze olmanın ya da sevdiklerinizi kaybetme korkusunun tanımını yapmak gerekiyor.
savaş suçu olmalı

Andre Vallini (Fransa Kalkınma Bakanı): Medyanın özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda dünya çapında yaşananları kınadığımızı söylemek istiyoruz. Rusya’da, Mısır’da ve maalesef Türkiye’de yaşananları da kınamak istiyorum. Fransa’nın basın özgürlüğüne verdiği desteği tekrar ifade etmek istiyorum.

Jose Manuel Garcia- Margallo (İspanya Dışişleri Bakanı): Çatışma ve savaş bölgelerinde gazetecilere yapılan zulmün ve saldırıların ‘savaş suçu’ olarak kabul edilmesini istiyoruz.

BAKMADAN GEÇME!