Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2001 00:00
Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, kulis yasağı, siyah kurdele ile protesto edildi. TBMM'de görev yapan parlamento muhabirleri, TBMM Başkanlık Divanı'nın aldığı "kulis yasağı" protesto için "siyah kurdele" taktılar.
Öte yandan, yasağı getiren Meclis Danışma Kurulu'na başkanlık eden Ömer İzgi, Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, basın özgürlüğünden dem vururken, yasağa bazı siyasilerden de tepki geldi. Başbakan Bülent Ecevit, "Gazeteciliği hiç bir zaman bırakmamış bir kişi olarak bunu yadırgadım" derken, ANAP İstanbul Milletvekili Emre Kocaoğlu ,
|
| Meslek örgütlerinden parlamento muhabirlerine destek | |
| | Meslek örgütleri temsilcileri, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret ederek, TBMM Başkanlık Divanı'nın ''Kulisleri kapatma'' kararına tepki gösterdi. Meslek örgütleri, PMD'nin, kararın geri alınması için yapacağı tüm çalışmalara destek olacaklarını bildirdiler.
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilcisi, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Foto Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yöneticileri, Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret etti.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, kararın Dünya Basın Özgürlüğü Günü öncesinde alındığına dikkat çekti. Erinç, Meclis'ten gazetecilerin haber alma özgürlüğünü sağlayıcı, Basın Yasası'nın uygulanmasını kolaylaştırıcı düzenlemeler beklerken böylesi bir yasak kararıyla karşılaşılmasının üzüntüyü arttırdığını söyledi. Erinç, bu kararın Türkiye'nin altına imza koyduğu uluslararası metinlere de aykırı olduğunu belirterek, Meclis Başkanlık Divanı'nı, bir an önce bu yasak kararından vazgeçmeye çağırdı.
Bu kararın gazetelerde siyasi partiler, milletvekilleri ve TBMM Başkanlık Divanı üyeleri ile ilgili belgelere dayalı haberlerin yayınlanmasına denk düştüğüne de dikkat çeken Erinç, ''Bu da kararın ne kadar subjektif olduğunu gösteriyor'' dedi.
Erinç, meslek örgütlerinin, parlamento muhabirlerinin bu kararın geri alınması için yapacağı tüm girişimlere destek vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
| |
|