Basın Konseyi'nden gazetelere uyarı

Güncelleme Tarihi:

Basın Konseyinden gazetelere uyarı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Eskişehir Doğum Hastanesi'nde doğan ve iki kez ameliyat geçiren bir bebekle ilgili tek taraflı haber yapıldığı gerekçesiyle, haberin yayımlandığı gazeteleri uyardı.

Konsey'in, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat A. Akgün'ün başvurusu üzerine, Hürriyet, Star, Gözcü ve Posta gazetelerinin ''uyarılmasına'' karar verdiği bildirildi.

Açıklamada, Basın Konseyi Yüksek Kurulu'nun da başvuru dilekçesi ve eklerindeki açıklamalar ışığında haberleri inceleyip, söz konusu haberlerde bazı eksiklik ve yanlışlıklar tespit ettiği vurgulanarak, şöyle denildi:

Emin olunmaksızın yayımlanamaz

''Gönderilen evraklardan anlaşıldığı gibi, Eskişehir Doğum Hastanesi'nde doğan bir bebek, bağırsaklarında çıkan bir problem nedeniyle üniversite hastanesine getirilmiş ve burada iki ameliyat geçirmiştir. Bebeğin anne ve babası ise 2 aylık tedavi süresince çocuklarını almaya gelmemiş, aile ancak polis tarafından bulunarak hastaneye getirilmiştir. Ancak aile tedavi masraflarını ödeyemediği için, bebeği hastanede bırakarak gitmiştir. Oysa haberlerde anne ve baba mağdurmuş gibi gösterilmiştir.

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, haberin eksik hazırlandığı kanaatine vararak, Basın Meslek İlkeleri'nden 'soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz'' içerikli 6. maddesini ihlal eden Hürriyet, Star, Gözcü ve Posta gazetelerinin 'uyarılmasına'oybirliği ile karar vermiştir.''



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!