Basın Konseyi, şubat ayında, gazeteciler açısından yaşanan en önemli sorunlardan birinin 'işsiz kalmak' olduğunu bildirdi.
Basın Konseyi'nin "Şubat 2001'de Türk Basını" raporunda, Türk basınının sıkıntılarının geçen ayda da katlanarak arttığı belirtilerek, şöyle denildi:
"Mahkemeler, kapatma kararları ve gazetecilere yönelik fiili saldırıların yanında, gazeteciler açısından en önemli sorunlardan birisi 'işsiz kalmak' oldu.
Gazetecilerin işlevini yerine getirebilen bir sendikalarının olmamasının ne gibi sonuçlara yol açabileceğinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığı bir ortamda, işsiz gazeteciler yaptıkları eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştılar. Bu çerçevede sorunlarını anlatmak için Ankara'ya giderek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ve diğer yetkililerle görüştüler. Gazeteciler, 212 Sayılı Yasa'nın uygulanması konusunda destek istediler."
Raporda, Türk ekonomisindeki sıkıntıların öncelikle gazetecilere yansıtılmaya başlandığı vurgulanarak, ocak ayı raporunda da belirtildiği gibi kitlesel işsizlik tehlikesinin yaygınlaşma eğilimine girdiğine işaret edildi. Raporda, şunlar kaydedildi:
"Son 2 ayda, 3 bin gazeteci işsiz kaldı. İşsizlik sadece muhabirlerle sınırlı kalmadı. Yazıişleri müdürü, köşe yazarı düzeyinde yıllarını gazeteciliğe vermiş meslektaşlarımız da işsizlikle karşı karşıya kaldı.
Geçtiğimiz ay adliye koridorlarından, gazeteciler adına sevindirici haberler de geldi. Yargılama sürecindeki pek çok gazeteci beraat etti.
RTÜK tarafından geçen ay pek çok radyo ve televizyon için çeşitli sürelerle yayın durdurma ve uyarma cezaları verildi."
Geçen ayın önemli olaylarıBasın Konseyi Genel Sekreterliği'nin, ulusal çapta yayın yapan basın organlarından ve Konsey'e gelen bilgilerden yaptığı derlemeye göre, Şubat 2001'de meydana gelen önemli olaylar ve ayrıntıları şöyle:
Milliyet, Radikal ve Posta Gazeteleri merkezlerinin de bulunduğu Doğan Medya Center'a, 17 Şubat tarihinde, kimlikleri henüz belirlenemeyen kişiler tarafından hareket halindeki bir otomobilden silahlı saldırı düzenlendi. Beş el ateş eden saldırganlar kaçarken, kurşunlardan ikisi binaya isabet etti. Saldırıda şans eseri ölen ya da yaralanan olmadı.
Kızılay'daki Metro İstasyonu'nda Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bir etkinliği izleyen gazeteciler, özel güvenlik elemanlarınca tartaklandı. Milliyet Gazetesi muhabiri Behzat Miser'in fotoğraf makinesi kırıldı.
Isparta'da yayınlanan yerel Akdeniz Gazetesi muhabiri Muhsin Tufan,2 Şubat günü adliye koridorunda, eski belediye başkanı Mehmet Aybatılı tarafından tartaklanarak hakarete uğradı. Ayrıca, muhabirin dijital fotoğraf makinesi elinden zorla alınarak, içindeki pozlar silindi.
İstanbul DGM, 'halkın din yoluyla kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği' gerekçesiyle Yeni Asya Gazetesi'nin yedi gün süreyle kapatılmasını kararlaştırdı. Ayrıca, yazar Ali Ferşadoğlu'na 1 yıl 8 ay hapis ve 152 milyon 100 bin lira, Yazıişleri Müdürü Mustafa Döküler'e de 1 milyar 992 milyon 510 bin lira ağır para cezası verildi.
23 Şubat tarihli Akit Gazetesi, İstanbul 5 No'lu DGM tarafından toplatıldı.
Radikal Gazetesi Yazıişleri Müdürü Hasan Çatalkurt ve yazar Mine G.Kırıkkanat'a, Bağcılar 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce, Kırıkkanat'ın yazdığı bir yazıyla işadamı Fadıl Akgündüz'e hakaret ettiği gerekçesiyle üçer ay hapis cezası verildi. Hapis cezaları 180'er milyon lira para cezasına çevrildi.
Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Altaylı, yazısında, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu 134 Dışişleri Bakanlığı mensubunun kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, toplam 33 milyar 500 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
4 gazeteye 4.8 trilyon cezaTüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa'ya aykırı olarak promosyon kampanyası düzenlediği bildirilen Hürriyet, Milliyet, Sabah, Star ve Akit gazetelerine, toplam 4 trilyon 892 milyar lira idari para cezası verildi.
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'görevsizlik' kararı vererek gönderdiği dosyayla ilgili incelemesini tamamlayan Ankara Cumhuriyet Basın Savcısı Levent Tacer, Anadolu Ajansı Genel Müdürü Mehmet Güler, İç Haberler Müdürü Mesut Uyanık ve muhabir Coşkun Ergül hakkında 'takipsizlik' kararı verdi.
'Bir sabah korkmak' başlıklı yazısında "Silahlı Kuvvetleri tahkir ve tezyif" ettiği iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanan yazar Ahmet Altan, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada beraat etti.
Yazdıkları yazılardan dolayı haklarında dava açılan Sabah Gazetesi yazarı Gülay Göktürk, Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Tuncay Özkan ile Hürriyet yazarı Cüneyt Ülsever, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat ettiler.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nce altı gün gözaltında tutulan gazeteci Burhan Kavuncu, DGM'deki ifadesinden sonra serbest bırakıldı.
Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın kardeşi, ANAP MKYK üyesi Turgut Yılmaz, köşe yazısında kişilik haklarına saldırıda bulunduğu iddiasıyla Yeni Şafak Gazetesi ve yazar Nazlı Ilıcak hakkında 5 milyar liralık manevi tazminat davası açtı.
İskenderun'da haftalık yayınlanan Son
Haber Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hamit Saçar, bürosunda saldırıya uğradı.
Hüseyin Aykan'ın sahibi olduğu Bolu Ekspres ve Bolu Haber Gazeteleri'nin büroları ile Radyo K ve gazetelerin basıldığı Bilal Matbaası'nı, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle kapatan Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan ve Zabıta Müdürü Hayrettin Akcan hakkında İçişleri Bakkanlığı soruşturma başlattı.
•
14 Mart Tıp Ödülü, işsiz gazetecilere 15:39