Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyorÂ
Â
Toplantıdan çıkacak Basel III olarak bilinen kurallar, uzun vadede beklendiÄŸi gibi iÅŸlediÄŸinde, bankalar sert piyasa ÅŸoklarına karşı daha dayanıklı hale gelecek ve son üç yılda görülen krizlerin benzerlerinin ortaya çıkması zorlaÅŸacak.Â
Bu üst düzey temsilcilerin finansal krizleri engellemek için yeni kurallar üzerinde anlaşması, Avrupa'da ülke borçları yeniden endişe yaratmaya başlarken, belirsizliğin kaynağını ortadan kaldıracak.
SERMAYE GEREKSÄ°NÄ°MÄ° ARTACAK
Ancak, bu kurallar diğer taraftan mali açıdan zayıf olan bankaları daha fazla sermaye bulmaya iterek üzerlerindeki baskının artmasına neden olacak. Bu da finans dünyasında sağlıklı olan bankalar ile devlete yardım için el açmak zorunda kalacak ya da tasfiye olacak bankalar arasındaki ayrımı ortaya çıkarmada atılan son adım olacak.
Aralarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin de bulunduğu 27 ülkeden finans dünyasının üst düzey isimleri, aylardır bankacılık sektörüne getirilecek yeni kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.
Yeni kuralları öneren Basel Bankacılık Denetim Komitesi Başkanı Nout Wellink, "Ne sistemin yeni kurtarmaları kaldıracak kapasitesi bulunuyor ne de halkta bu tip uygulamalara gösterecek tolerans var" dedi.
BÃœYÃœMEYÄ° YAVAÅžLATACAK Ä°DDÄ°ASI
Ancak bu düzenlemeler, büyük olasılıkla bankacılığı daha az kârlı bir sektör haline de getirecek. Daha korkutucu tahminlere göre ise, bankaların finansal açıdan kendilerine tampon oluşturma sürecinde ekonomik büyüme sekteye uğrayacak.
Düzenlemelerle birlikte Alman kamu bankalarının 50 milyar euro sermaye artırmak durumunda kalacağı uyarısını yapan, Alman Kamu Bankaları Birliği'nden Carsten Gross, "Eğer yeni kurallar gelirse bütün bankalar para piyasalarında yeni kaynak arayışına girecek ancak piyasaların bunu sağlayıp sağlayamayacağını bilmek için kristal bir küreye bakmak gerekecek" dedi.
Gelecek olan yeni düzenlemelerin tamamıyla yürürlüğe girmesinin yıllar sürecek olmasına raÄŸmen, bankaların kaynak bulmak için yatırımcıların kapısında sıraya girdiklerine yönelik iÅŸaretler geliyor.Â
ANALİSTLER: ÇOĞU BANKA İÇİN OLUMLU
Diğer taraftan bankacılık sektöründen yükselen tüm bu sızlanma ve şikâyetler rağmen birçok analist, yeni düzenlemelerin çoğu banka için olumlu olacağı görüşünü savunuyor.
Ernst & Young danışmanlık şirketi için analizler yapan Marie Diron, "Düzenleyici kurumlar şimdiye kadar bankacılık sektörünü çok fazla yükün altına sokmamak için oldukça sağduyulu davrandı" dedi. Diron ayrıca, yeni kuralların 2018 yılına kadar aşamalı olarak devreye girmesinin beklendiğini bunun da bankalar uyum sağlamak için yeterince uzun zaman tanıdığını söyledi.
Diron, yeni düzenlemelerin ekonomiye olumsuz etkisi olacağı yönünde öngörüde bulunanların ise baskı altında olan ve pozisyonlarını korumak isteyen bir grup bankanın tepkisinden ibaret olduğunu ifade etti. Diron, "Bunların çoğu istenen şartları sorun yaşamadan karşılayabilecek durumda olmalı. Sorun yaşayacak olanlar, Basel III olmasa da sorun yaşayacak olanlardır" değerlendirmesini yaptı.
* Bu yazı New York Times'ta, "Global Rules for Banks Draw Near" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.