Güncelleme Tarihi:
Demirel'in yanında 3 yıl süreyle başdanışmanlık yapan Cüneyt Arcayürek, Çankaya anılarını anlattığı yeni kitabıyla Demirel'i yine kızdırdı. Arcayürek'in ‘Etekli Demokrasi’ kitabına da büyük tepki gösteren Demirel, ‘Babasının Kızı’ için de, ‘‘Anı namı altında birçok ‘ayıp' birden işleniyor’’ dedi.
Gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek, Çankaya anılarını anlattığı ‘Baba'sının kızı' adlı yeni kitabıyla, 3 yıl süreyle başdanışmanlığını yaptığı 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i bir kez daha kızdırdı.
Demirel, daha önce yazdığı ‘Etekli Demokrasi' adlı kitap nedeniyle büyük tepki gösterdiği Arcayürek'in son kitabından bazı bölümler Hürriyet'te yayınlanınca, gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök'e yazılı bir açıklama gönderdi. Demirel, açıklamasında aynen şu görüşlere yer verdi:
‘‘1 Temmuz 2001 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin 7'nci sayfasında ‘Babasının kızı' adlı bir kitaptan ismimin geçtiği özetler ve alıntılar yapılmaktadır. Adı geçen kitabın, Cumhurbaşkanlığında görev yapan bir zatın anıları olduğu ifade edilmektedir.
Şunu hemen söyleyeyim ki, ‘Anı' namı altında birçok ‘ayıp' birden işlenmektedir. Zira, kitabın yazarı, bir kamu görevlisi olarak orada bulunmakta ve devletten ücret almaktadır.
Aradan 7 sene geçtikten sonra; yanıltma, kötüleme, insanları birbirine düşürme maksatlarına hizmet edecek şekilde ortaya attığı iddiaların hiçbirisi, beni kesinlikle bağlamaz. Kitap, yazarın herkesce bilinen, her vesileden yararlanarak giriştiği ‘Demirel imajını tahrip' mücadelesinin yeni bir örneğidir. Birçok dedikodudan ibaret olan; pekçok yalan ve yanlışı biraraya getiren, bu sözde anıların gazetenizde çıkan özeti de, yanıltıcıdır.’’
ÖNCEKİ TEPKİ
Gazeteciliğin ‘duayen'lerinden olan Arcayürek, Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasından sonra 15 Temmuz 1993-15 Temmuz 1996 tarihleri arasında ‘Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı' görevinde bulunmuştu.
Arcayürek, bu dönemi ‘Büyüklere Masallar-Küçüklere Gerçekler' başlığıyla 11 kitaplık bir dizi halinde yazıyor. Bu kitap dizisinin 6'ncısı olan ‘Baba'sının Kızı'ndan önce ‘Demokrasi dönemecinde üç adam', ‘Bir giden bir gelen bir bekleyen', ‘Kriz doğuran savaş', ‘Bekleyen adamın gerçekleşen düşü', ‘Etekli demokrasi' adlı kitapları yayımlanmıştı.
Demirel, özellikle ‘Etekli Demokrasi' kitabına sert tepki göstermiş ve Arcayürek'i ‘müzevirlik'le suçlamıştı. Demirel, bu kitapta yer alan ve 12 Eylül askeri darbesini Oramiral Bülend Ulusu'nun, 20 Ağustos 1980'de emekli olan büyükelçi Coşkun Kırca aracılığıyla kendisine haber verdiği iddiasını yalanlamıştı.
Demirel’i kızdıran kitaptan başlıklar
Gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek'in, ‘Babasının kızı’ adlı yeni kitabı, Arcayürek'in 3 yıl görev yaptığı Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı sırasında tanık olduğu olayları ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le konuşmalarını içeriyor.
Arcayürek, Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde ünlü İngiliz şair Alfred Tennyson'un bir şiirini Türkçe’ye çevirdiğini de kitabında açıklıyor. Arcayürek'in kitabında yer verdiği ve Demirel'in sohbetlerinde kendisine söylediğini vurguladığı bazı cümleler şöyle:
SAĞLIK DURUMU
‘‘Buraya (Çankaya'ya) gelmeseydim üç beş yıl daha götürürdüm siyaseti. Ama fiili siyaseti sağlığım engelleyecekti.’’ (3 Ocak 1994)
ÖZER ÇİLLER
‘‘Özer Çiller akıllı adam, öyle diyorlar.’’
MURAT ANLAMIYOR
‘‘Murat'la bir yere varmak mümkün değil. Anlamıyor meseleleri.’’ (31 Ekim 1993)
YOBAZLAR
‘‘Hepsi yobaz.’’ (1.Din Şurası'na katılanlar)
ASKER VE GÜNEYDOĞU
‘‘Askerler Güneydoğu'da başarılı olamadılar.’’
DYP KONGRESİ
‘‘13 Haziran'da (Çiller'in genel başkan seçildiği olağanüstü DYP kongresinde) Osman Bölükbaşı'nın tarifiyle önü çıkıklar, önü içerde olanlara mağlup oldular.’’
ÇİLLER VE BUTTO
‘‘İki çılgın kadın televizyonlara çıkmak için Bosna'ya gittiler. BM Genel Sekreteri Butros Gali uyardı, ‘Katliam olur' dedi. Dinlemediler. Ve şimdi çarşı bombalanıyor. 68 ölü. Şimdi Çiller çıkıp ne diyecek?’’
TATLISES KÜRT DEĞİL ARAP
‘‘İbrahim Tatlıses, Kürt değil, Arap.’’
ÇİLLER’İN SEÇİLDİĞİ 13 HAZİRAN
‘‘13 Haziran'ın Allah belasını versin.’’
BARIŞ MANÇO'NUN EŞİ
(Barış Manço)'nun karısını tanıyorum. Hani şu ABD'den para alarak casusluk yaptığından içeri alınan Turan Çağlar'ın kızı.''
Ne kötüleme ne yanıltma
CÜNEYT Arcayürek, Demirel'e şu yanıtı verdi:
‘‘Sayın Süleyman Demirel ‘Büyüklere masallar-Küçüklere gerçekler' kitap dizimin bugüne kadar yayımlananlarına, bana okumak nezaketini gösterdiğiniz 6'ncı ciltle ilgili açıklamaya benzer açıklamalar yaptı. İçtenlikle ifade edeyim: Bu kitap dizisi, ‘Babasının kızı' adlı 6'ncı kitap daha önceki 5 kitapta olduğu gibi, ne yanıltıcı, ne kötüleme, ne de insanları birbirine düşürme amacı taşıyor. ‘Demirel imajını tahrip' savına gelince; abartılı olan bu değerlendirmeye katılamıyorum. Açıklamanın son bölümü, ‘birçok dedikodudan ibaret olan' diye başlıyor. Bu paragraftaki savlara gelince: Demek ki, her biri 500 sayfa olan 6 kitapta tam 3 bin sayfa ‘dedikodu üreten, pek çok yalan ve yanlışı biraraya getiren' müthiş bir hayal gücüne sahip gazeteci-yazarım!
Böyle bir değerlendirmeye teşekkür etmekten başka ne diyebilirim?’’
KİM KİMDİR?
Usta gazeteci
Gazeteci-yazar Cüneyt Arcayürek, gazeteciliğe 1947'de CHP'nin yayın organı Ulus'ta başladı. Arcayürek, Milliyet'te ve Metin Toker'in yayımladığı Akis dergisinde hem yazarlık, hem de genel yayın müdürlüğü yaptı. DP'nin 1950-60 iktidarı sırasında bir yazısından dolayı hapse girdi. Mesleğinin her kademesinde görev yapan Arcayürek, birçok gazetede, uzun süre de Hürriyet'te çalıştı.
Arcayürek, 1982'ye yazmaya başladığı Cumhuriyet Gazetesi'nden 15 Temmuz 1993'te ayrılarak, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminde ‘Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı’ görevine geçti. 3 yıl kaldığı bu görevden 15 Temmuz 1996'da ayrılarak, tekrar Cumhuriyet Gazetesi'ne döndü.
73 yaşındaki Arcayürek, Cumhuriyet'teki günlük yazılarının yanısıra ‘Büyüklere masallar-Küçüklere gerçekler’ kitap dizisi çalışmalarını sürdürüyor. Arcayürek'in, halen yayımı süren bu dizinin dışında toplam 17 kitabı bulunuyor.