Güncelleme Tarihi:
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
Ancak beklenmeyen, meslek hayatının büyük bölümünü terörle, özellikle de PKK terör örgütüyle mücadele ile geçiren Orgeneral Başbuğ'un "terörist" ve "terör" konularına yönelik yeni yaklaşımı oldu.
Başbuğ'un uzun konuşmasında en çarpıcı cümlesi bu konuda geldi:
"Neticede terörist de insandır..."
Başbuğ'u, "terörist" konusunda bu tarifi yapmaya yönelten, aslında bizzat "terörizmin" kendisine bakışı;
Orgeneral Başbuğ konuşmasında verdiği örnekler, yaptığı benzetmelerle genelde terörü, özelde ise PKK terörünü "siyasi" bir olgu olmaktan çıkarıp, "kriminal" bir olguya dönüştürdü.
"Teröristler aslında kriminal suçlulardır" dedi. Her suçlu gibi, "adalete teslim edilmesi gerektiğini" vurguladı ve ekledi;
"Zaten biz bu damgayı vuramadığımız için kavram kargaşası yaşanıyor".....
Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de amacının zaten, olabildiğince çok teröristi öldürmek olmadığını., "Bizim için, teröristleri sağ yakalama, onları her kriminal suçlu gibi adaletin karşısına çıkarmak önemli" sözleriyle dile getirdi.
"TERÖRLE, İNSAN ODAKLI MÜCADELE"
Bu çerçevede, Orgeneral Başbuğ'un ortaya koyduğu reçete ise, "terörle insan odaklı mücadele" oldu. "İnsanların, kalbine, beynine ulaşmalısınız" dedi;
Üstelik verdiği ana-baba örneği ile, teröristleri de "etten kemikten insan" haline getirdi;
"Çeşitli nedenlerle, evlatlarını örgüte kaptıran ana-babaların da açılarını anlamak zorundayız..."
"DAHA 26 YAŞINI GÖRMEDEN ÖLÜYORLAR"
Başbuğ'un akademik bir dille ortaya koyduğu bu tanımlar, rakamları verdiğinde ise "etten kemikten insanlara" dönüşüverdi birden;
"1984'ten beri etsiniz hale getirilen terörist sayısıÂ40 bin" dedi ve ayrıntı verdi;
"Örgüte katılımlar genellikle 14-20 yaş arasında oluyor. Ve örgüte katılanların yüzde 80'inin örgütte bulunma süresi 10 yıl. Daha 26 yaşına ulaşmadan ya örgütten kaçıyorlar, ya da hayatlarını kaybediyorlar"
Başbuğ, asıl mesajı ise, bir soruyla ortaya koydu;
"Örgüte katılmalarını sağlayanlar, aslında onları ölüme göndermiş olmuyorlar mı?"...
VE ÅžEHÄ°TLER...
Terörle mücadele TSK'nın verdiği şehit sayısı ise 4970. Bir de gönüllü ve geçici köy korucularından şehit düşenler de var. Koruculardan verilen şehitlerin sayısı, 1335. Bu rakamlara, olaylarda ölen vatandaşların sayısı dahil değil.
Rakamlar, TSK'nın terörle mücadelede geldiği noktayı da ortaya koyuyor;
1993'te mesela, 5717 olay meydana gelmiş, 538 şehit verilmiş, 1479 vatandaş ölmüş. 2008'te ise 1602 olay var, şehit sayısı 138, hayatını kaybeden vatandaş sayısı ise 51.
Orgeneral Başbuğ'un bu konudaki son cümlesi ise en önemlisi;
"Terörle mücadelede ölen 4970 vatan evladının içinde, bölge çocukları da var. Ama onlar boşuna şehit olmadılar. Onlar sayesinde bugün sokağa içinde çıkabiliyoruz..."
Â
Â