Güncelleme Tarihi:
Hatay’da yakalanan TIR olayı sonrası kişisel Twitter hesabına yazdığı, “Devlet geleneğimizin kendini korumak için tarih boyunca geliştirdiği reflekslerin bir kısmı epeyce ürpertici, benden hatırlatması” uyarısıyla tartışma yaratan ve bir anda sosyal medyanın gündemi haline gelen Başbakanlık Müşaviri Hamdi Kılıç, Radikal’den Ömer Şahin’e konuştu.
Çok farklı kesimlerden tepki gören ve “faili meçhul cinayetleri özendirmekle” suçlanan Kılıç, sözlerine açıklık getirmek için şu açıklamayı yaptı:
“Türk devlet geleneği deyince akla niyeyse sadece son 40-50 yıl, hadi bilemediniz Cumhuriyet dönemi geliyor. Biraz daha ileriye bakanlar ise, daha ziyade televizyon dizilerinden mülhem bir kavrayışla Osmanlı uygulamasını akıllarına getiriyor. Halbuki Türk devlet geleneği çok daha derin, çok daha kapsamlı bir anlayışı ifade eder. Bu, Türk tarihi konusunda az-çok müktesebatı olan herkesin bildiği, bilebileceği bir yaklaşımdır. Bilhassa Sünni geleneğin çok derin ve dikkat çekici bir devlet anlayışı, dolayısıyla devlet geleneği kavrayışı vardır. Sünni geleneğin kurucuları ile onları takip eden ve bugün de hâlâ etkinliklerini devam ettiren ana çizginin anlayışında önce devlet gelir. Çünkü devletin olmadığı, bu organizasyonun hasara uğradığı her yerde tarifsiz bir zulüm vardır, kaos vardır. Benim devlet geleneğinden kastım esasen buydu.”
“Geçmiş binlerce yıllık devlet geleneğimizde bugün bulunduğumuz yerden baktığımız zaman asla tasvip etmediğimiz, edemeyeceğimiz sayısız uygulama vardır. Bugün kardeş katlinin meşruiyetini veya mezhep kavgalarının haklılığını kimse iddia edemez. Ama bu, geçmişte devletin bekası adına böyle bir uygulamanın yaşandığı gerçeğini değiştirmiyor. Dolayısıyla, benim devlet geleneğine yaptığım atıf, olumsuzlukları tasvip değil, sadece tespit anlamındadır. Nitekim yazdığı mesaj da, sadece buna dikkat çekmekten ibarettir.”
Başbakanlık müşaviri Hamdi Kılıç, dün sosyal medya tam da ‘Hatay’daki TIR’ haberine odaklanmışken yazdığı tweetlerle konuşulmuştu. Kılıç Twitter hesabından şunları yazmıştı:
“Devlet geleneğimizin kendini korumak için tarih boyunca geliştirdiği reflekslerin bir kısmı epeyce ürpertici, benden hatırlatması.”
“Aldığı tüm yaralara rağmen bu ülkede devlet geleneği diye bir şey hala var. Bunun ne olduğunu anlamak için biraz tarih okumak yeter.”
“Kör bir husumet uğruna, kendi ülkesine ve milletine düşmanlık etmekten çekinmeyenler safına katılanlar var galiba. Yazık!”