Güncelleme Tarihi:
BİN ASIR SONRA İLK KEZ / WEB TV
SÜMELA MANASTIRI'NIN FOTOĞRAFLARI
TRABZON’daki Sümela Manastırı’na çıkan patika yolda kime rastlasanız Rumca konuşuyor. Elimi uzatıp taşın üstünden atlamasına yardımcı olduğum, orta yaşlı kadın, arkadaşlarıyla Rumca konuşurken bana dönüp, “Senin kadar genç ve zayıf değilim, çıkamıyorum” diyerek Türkçe cevap verince ya da restoranda sipariş veren kişi Rum aksanıyla “Sac kavurma ver evladım” diye Türkçe konuşunca, bir kez daha ortak tarihin izleri yüzüme çarpıyor. Ayinin yapılacağı manastırın avlusunda karşılaştığım iki Rum da Türkiye’den Atina’ya göç edenlerden. Anesti Kalaycıoğlu, 1977 yılında mübadele nedeniyle İstanbul’la vedalaşmış.
‘Sümela’da olmak harika bir his’
“Başbakanınız Tayyip Erdoğan’la aynı sokaklarda büyüdüm, top koşturdum. Böyle bir ayine izin vermesi hepimizi çok mutlu etti” diyor. Hemen yanındaki Anesi Papayorgiu ise 1982 yılında İstanbul’dan ayrılmış. “Sümela’da olmak harika bir his” diyor. Ardından da öyle cümleler kuruyor ki aklın yolu bir lafını hatırlıyorsunuz: “Kimse misyonerlik yapıyoruz diye paniğe kapılmasın. Fanatikler dünyanın her yerinde vardır ve onların yaptıklarının faturasını milletler öder. Bu tuzağa düşmeyenler ise gerçek dostluğun mimarıdır.”
Şapeldeki otlar ayıklandı
SÜMELA Manastırı’nda bugün yapılacak ayin öncesinde manastırda hazırlıklar devam ederken, Maçka Belediyesi ile Turizm Müdürlüğü görevlileri manastırda dün sabah temizlik yaptı. Ayinin düzenleneceği avlu kısmı önce ıslatıldıktan sonra süpürüldü. Şapellerin üst kısımlarındaki otlar temizlendi. Bu arada ayin öncesinde Yunanistan ve Rusya’daki Trabzon’a gelenler, küçük kafileler halinde Sümela Manastırı’na çıktı. Manastırdan yapılacak ortak yayın için de cihazların taşınması ve kurulmasına başlandı.