Başbakan'dan çocuk ve kadına şiddetin önlenmesi için genelge

Güncelleme Tarihi:

Başbakandan çocuk ve kadına şiddetin önlenmesi için genelge
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2006 09:19

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çocuk ve kadınlara yönelik şiddet hareketleriyle töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için alınacak tedbirler hakkında genelge yayımladı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Başbakan Erdoğan imzasıyla yayımlanan genelgede, kadın ve çocuklara yönelik şiddetin insanlığın gündemindeki yerini koruduğu belirtildi. Genelgede, şöyle denildi:

“Bu tür şiddetin en acımasız biçimi, kamuoyunda 'töre cinayeti' olarak tanımlanan kadına yönelik öldürme olaylarıdır. Kadın ve çocuklara yönelik şiddetin ülkemizde de devam ediyor olması, yeni ve acil önlemlerin alınmasını gerekli kılmaktadır. Ekonomik kalkınma ve gelişme ile birlikte eğitim ve kültür düzeyinin yükselmesiyle giderek ortadan kalkacak olan bu sorunların çözümü için kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımıza büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir.

AYRINTILI RAPOR HAZIRLANACAK

Nitekim Türkiye Büyük Millet Meclisi de sosyal bir yara olan bu olguyla ilgilenme ihtiyacı hissetmiş, 28 Haziran 2005 tarihli ve 853 sayılı kararıyla bir araştırma komisyonu teşkil etmiştir. Bu komisyon çalışmalarını tamamlayarak kadın ve çocuklara yönelik şiddetin sebepleri ile alınabilecek önlemleri belirleyen kapsamlı bir rapor hazırlamıştır.

Haberin Devamı

Mezkur komisyon çalışmaları sonucunda hazırlanan ve Hükümetimizce de benimsenen bu konuda alınacak önlemlere ilişkin öneriler ve bundan sorumlu kuruluşlar ekli listelerde belirtilmiştir. Bu önerilerle ilgili olarak başlatılacak çalışmalarda koordinasyon görevi çocuğa yönelik şiddet konusunda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet ve töre/namus cinayetleri konusunda ise Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecektir.

"TÖRE CİNAYETİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ HAYATA GEÇMELİ"

Sorumlu kuruluşların ve bu kuruluşlarla işbirliği içerisinde hareket etmesi gereken kurumların ayrı ayrı belirtildiği önlemlere ilişkin çalışmalar, koordinatör olarak belirlenen Genel Müdürlüklerle işbirliği içerisinde derhal başlatılacaktır. Sorumlu kurumlar tarafından görev alanına giren konularda hazırlanacak ayrıntılı faaliyet raporları, üçer aylık dönemlerle ilgili koordinatör kuruma gönderilecektir.”

Haberin Devamı

Genelgeyle, çocuğa ve kadına yönelik şiddet, töre/namus cinayetleri konusunda çözüm önerilerinin yaşama geçirilmesinde koordineli çalışması gereken kurumlar da belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!