Güncelleme Tarihi:
İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettikleri, ardından da kendilerini gözaltına almaya çalışan Başbakanlık koruma polislerine hakaret edip, görevlerini yapmalarına engel oldukları iddia edilen 4 sanığın yargılanmasına başlandı. Duruşmada CHP gençlik kolları üyesi ve üniversite öğrencisi olan sanıklar Deniz T. ve Koray Ç., CHP Kadıköy ilçe başkan yardımcısı ve matematik öğretmeni Burcu K., şoför Adem M. hazır bulundu.
ŞİKAYETÇİ BAŞBAKAN ERDOĞAN DURUŞMAYA GELMEDİ
Olay günü Başbakan Erdoğan'a sanık Koray Ç.'nin hakaret etmesinin ardından gözaltı işlemi için harekete geçen, ancak kendileri de hakarete maruz kaldıkları iddia edilen Başbakanlık koruma polisleri Murat Yeşilkaya, Mehmet Özpişkin ve Adil Kılıç da duruşmaya geldi. Hakarete uğradığı gerekçesiyle avukatı aracılığıyla şikayetçi olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile avukatı Ali Özkaya ise duruşmaya katılmadı.
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ
Hakim Mustafa Erdoğan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, avukatı aracılığıyla davaya katılma talebinde bulunduğunu açıkladı. Sanıklar avukatı Efkan Bolaç, Başbakan Erdoğan'ın bizzat duruşmaya gelerek ya da talimatla ifade vererek katılma konusunda beyanda bulunması gerektiğini söyledi.
HAKİM: VEKALETNAME MAHKEME KASASINDA
Avukat Bolaç, ayrıca avukat Ali Özkaya'nın, Başbakan Erdoğan'dan aldığı avukatlık vekaletnamesini dava dosyasında göremediklerini söyledi. Hakim Erdoğan ise vekaletnameyi mahkeme kasasına koyduğunu söyledi. Ardından da Başbakan Erdoğan'ın katılma talebinin kabulüne karar verildi.
POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLMADI
Başbakanlık koruma polisleri, davaya katılma talebinde bulunmadıklarını belirterek, zaten açılmış olan bir kamu davasının devam etmekte olduğu için sanıklardan da kendilerine yönelik hakaretleri nedeniyle şikayetçi olmadıklarını söyledi.
BAŞBAKAN'A YA DA KORUMALARINA HAKARET ETMEDİKLERİNİ SÖYLEDİLER
Başbakan Erdoğan'ın, Barbaros Bulvarı üzerinde makam aracıyla seyir halindeyken "Lanet olsun senin gibi diktatöre, tüh Allah belanı versin" dediği iddia edilen Sanık Koray Ç., bu sözleri kullanmadığını, hakaret etmediğini söyledi. Koray Ç., "İlk kez Başbakanlık konvoyunu görmüştüm. Elimi yukarı doğru kaldırarak 'Ne kadar çok araç var' dedim. 2-3 saniye sonra da koruma olduklarını sonradan öğrendiğim sivil kıyafetli kişiler beni, Başbakana hakaret ettiğim iddiasıyla gözaltına almaya çalıştılar." diye konuştu.
Sanıklar Burcu K. ile Deniz T. de arkadaşları Koray Ç.'yi gözaltına almaya çalışan koruma polislerine hakaret ettikleri ve görevlerine yapmalarına engel oldukları iddialarını kabul etmedi. Sanık Adem M. de şoför olduğunu, diğer sanıkları tanımadığını, olay yerinde sadece kendilerinin bu şekilde gözaltına alınmalarına tepki gösterdiğini söyledi.
Sanıklar avukatı Efkan Bolaç, Camları kapalı ve süratli giden bir araç içindeki koruma görevlilerinin, böyle bir hakaret edilmiş olsa bile duymalarının mümkün olmadığını öne sürdü. Bolaç, müvekkili Koray Ç.'nin el hareketini gördükleri için koruma polislerinin kendilerine vazife çıkararak böyle bir iddiada bulunduklarını söyledi. Bolaç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde benzer davalarla ilgili suç oluşmadığı, ağır eleştiri olarak kabul edildiğini belirterek Cumhuriyet Savcısının, devlet memuru sıfatıyla kendine vazife çıkarıp iddianameyi hazırladığını söyledi. Bolaç, "Savcılık makamı siyasete esir olmuştur. Adaletin tecelli etmesi mümkün değildir." dedi.
Koruma polisleri ise görevleri gereği camları açık gittiklerini ve dışarıdaki seslere karşı çok duyarlı olduklarını söylediler. Olay günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sanık Koray Ç.'nin hakaret etmesi üzerine olaya müdahale etmek için yanına gittiklerini belirten koruma polisleri, diğer sanıkların tepkisiyle karşılaştıklarını söyledi.
KORUMA POLİSLERİ: İFADELERİMİZ KARAKOLDA YANLIŞ YAZILMIŞ
Hakim Erdoğan, sanıklardan Deniz T. "Siz faşit polissiniz", sanık Burcu K.'nın ise "Biz direnişçiyiz, gözaltına alamazsınız, devletin köpekleri" şeklinde bağırdığını duyup duymadıklarını sordu. Koruma polisleri ise bu sözleri duyduklarını ancak kimlerin söylediğini görmediklerini söylediler. Hakim Erdoğan'ın, "Karakolda böyle ifade vermişsiniz." hatırlatması üzerine polis memurları, olayı aynen böyle anlattıklarını ancak yazım hatası nedeniyle tutanaklara yanlış yazılmış olabileceğini söyledi.
POLİSLERİN KARAKOL İFADELERİ BİRBİRİNİN AYNI
Hakim Erdoğan, Başbakanlık korumasında görevli üç polis memurunun ifadesinin de kelime kelime birbirinin aynı olduğunu eleştirdi. Koruma polisleri ise olayı hepsinin de aynı şekilde görüp, aynı şeyleri duyduklarını söylediler.
Duruşma, olay gününe ait kamera görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesine karar verilerek 17 Haziran 2014 tarihine ertelendi.