Başbakan Yardımcısı Arınç, Suudi Arabistan'da

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Arınç, Suudi Arabistanda
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2012 14:12

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Türkiye, içinde bulunduğu geçiş sürecinde Yemen halkının daima yanında olacak ve Yemen'e elinden gelen katkı ve yardımı sağlayacaktır” dedi.

Arınç, Yemen'in Dostları Grubu Toplantısı'nda, Yemen'in başkenti Sana'da önceki gün meydana gelen, 100'e yakın kişinin hayatını kaybettiği, 300'e yakın yaralının bulunduğu intihar saldırısını lanetledi.

Arınç, “22 Mayıs tarihinde kutlanan Yemen Milli Günü ve bugün gerçekleştirilen Yemen'in Dostları Grubu Toplantısı'nın hemen öncesinde düzenlenen bu terör saldırısının, Yemen'deki siyasi geçiş sürecini, ülkenin istikrarını ve toplumsal huzuru hedef aldığı aşikardır. Türkiye, her zaman olduğu gibi, dost ve kardeş Yemen halkının yanında yer almaya devam edecektir” dedi.

Saldırının, uluslararası toplumun Yemen'deki geçiş sürecine sağladığı desteğin ve Yemen'in Dostları Grubu'nun üstlendiği sorumluluğun önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Arınç, bu bağlamda, bir buçuk yıl aradan sonra Yemen'in Dostları Grubu'nun üçüncü toplantısının gerçekleştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Arınç, toplantının gerçekleştirilmesini sağlayan ve kendilerini en iyi şekilde ağırlayan Suudi Arabistan makamlarına teşekkür etti.

“Her zaman özel bir yeri bulunmaktadır”

“Yemen'in, Türk tarihinde ve gönlümüzde her zaman özel bir yeri bulunmaktadır” diyen Arınç, iki ülke arasında yaklaşık 400 yıllık ortak tarih ve gücünü bu ortak tarihten, halklar arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarından alan mükemmel ilişkiler bulunduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi niteliğinin Türkiye'ye Yemen konusunda önemli sorumluluklar yüklediğini dile getiren Arınç, “Bu sorumluluğun bilinciyle, Yemen'deki siyasi süreci yakından takip ediyor, destekliyor ve ülkenin istikrarına her platformda katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yemen'in siyasi alanda önemli mesafeler katettiğini görmek bizi sevindirmektedir” dedi.

Körfez İşbirliği Konseyi mutabakatının hükümet ile muhalefet partileri arasında 23 Kasım 2011 tarihinde Riyad'da imzalanmasını ve ardından Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin 7 Aralık 2011 tarihinde Başbakan Basendwah liderliğinde kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Arınç, şöyle devam etti:

“21 Şubat 2012 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimleri, önümüzdeki iki yıllık geçiş sürecinin önemli bir kilometre taşını teşkil etmektedir.
Yemen'deki geçiş sürecine tam destek veren Türkiye, bir Ulusal Gözlemci heyetiyle seçimleri izlemiş, ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız, seçimlerin ardından Özel Temsilcisini Yemen'e göndererek Cumhurbaşkanı Hadi ve Başbakan Basendwah'a olan desteğini iletmiştir.

Bundan sonraki aşamalarda, güvenlik güçlerinin yeniden yapılandırılması, Yemen'deki tüm kesimlerin katılımıyla Ulusal Diyalog Konferansı'nın düzenlenmesi, yeni anayasanın ve seçim kanununun yapılması gerekmektedir.

Türkiye olarak, sözkonusu konferansın gerçekleştirilmesi için kurulan 8 kişilik irtibat komitesine başarılar diliyor, uluslararası toplum temsilcilerinin katıldığı 'Ulusal Diyalog Konferansı Çalışma Grubu'na aktif katılım sağlayarak, bu alanda da Yemenli kardeşlerimize yardımcı olacağımızı vurgulamak istiyorum.”

“Türkiye, Yemen'in içinden geçtiği zor sürecin bilincinde”

Türkiye'nin Yemen'in içinden geçtiği bu zor sürecin bilincinde olduğunu ifade eden Arınç, hem Yemen'in Dostları Grubu çerçevesinde çok taraflı olarak, hem de ikili düzeyde Yemen'e yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.

Yemen'in Dostları Grubu'na aktif destek veren Türkiye'nin, Londra Konferansı'nda tesis edilen “Ekonomi ve Yönetişim Çalışma Grubu” tarafından yürütülen “Yatırım Koşullarının İyileştirilmesi” konulu alt-grubun ekip liderliğini üstlendiğini anlatan Arınç, Türkiye'nin, verdiği taahhüt çerçevesinde, 2,5 milyon doların üzerinde harcama yaparak, Sana'da bir Meslek Lisesi'nin teknik malzeme ve ekipmanlarını sağladığını da söyledi.

Türkiye'nin Yemen'e yönelik kalkınma yardımlarında sağlık alanının özel bir yeri bulunduğunu ifade eden Arınç, Yemen ile Türkiye arasındaki ikili sağlık işbirliği anlaşması çerçevesinde, Yemen'de tedavisi mümkün olmayan hastaların düzenli olarak Türkiye'ye getirilerek tedavi edildiklerini belirtti.

Resmi kanallardan Türkiye'de tedavi edilen Yemenli hasta sayısının 2012 yılı Mayıs ayı itibarıyla 70'e yaklaştığını aktaran Arınç, bu sayının artırılmasının öngörüldüğünü bildirdi. Arınç, Yemenli sağlık personelinin Türkiye'de eğitim aldıklarını da kaydetti.

Sana, Hadramut ve Tayiz'de birer diyaliz merkezi kurulmasına yönelik çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Arınç, şöyle konuştu:

“Türkiye, Yemen ile arasındaki köklü ve dostane ilişkileri her alanda daha da ilerletmek ve işbirliğini bölge istikrarına hizmet edecek şekilde geliştirmek konusunda kararlıdır. İşbirliğimizin müşterek çabalarımızla daha da güçleneceğine samimiyetle inanıyorum.

Bu çerçevede, ikili planda, özel sektörün yanı sıra devlet olarak yapabileceğimiz işleri yerine getirmekteyiz. İki ülke arasında karşılıklı ziyaretler artmaktadır. Son iki ay içinde Yemen Sağlık Bakanı, Turizm Bakanı ile Sanayi ve Ticaret Bakanı ülkemizi ziyaret etmiştir.

Yemen ile ikili ticaretimiz de artış göstermektedir. Nitekim, ticaret hacmimizin 2012 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla oranla üç kata yakın arttığını müjdelemek istiyorum. Türkiye ile Yemen arasındaki ticaret hacmini arttırmak ve Türk yatırımcıların ilgisini Yemen'e çekmek için önemli fırsatlar doğuran, Yemen Hükümeti ile oluşturduğumuz Karma Ekonomik Komisyon, şuana kadar 5 toplantı gerçekleştirmiştir.

Uzun zamandır gerçekleştirmeyi arzu ettiğim ancak programımın yoğunluğu nedeniyle yapamadığım Yemen ziyaretimi, Türkiye tarafının başkanlığını yürüttüğüm Karma Ekonomik Komisyon'un 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde yapılacak 6. Toplantısı çerçevesinde gerçekleştirmeyi planlıyorum.

Diğer taraftan, ikili düzeyde yapacağımız kalkınma yardımlarının koordinasyonunun sağlanması amacıyla Sana'da bir Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Ofisi'nin faaliyete geçeceğini açıklamak istiyorum. Bu çerçevede imzalanacak Teknik İşbirliği Anlaşmasının taslak metni son haline getirilmiştir.”

“Türkiye Yemen'e elinden gelen desteği sağlama arzusundadır”

Yemen'de huzurun sağlanmasının, ülkede güvenlik ve istikrara bağlı olduğunu ifade eden Arınç, “Yemen'deki kanun uygulama birimlerinin kapasitelerinin artırılması terörle mücadeleye olumlu katkılarda bulunacaktır. Türkiye bu anlayışla Yemen'e elinden gelen desteği sağlama arzusundadır” dedi.

Arınç, bu çerçevede kanun uygulama birimlerinin eğitilmesi konusunda işbirliği yapılmasını değerlendirdiklerini, ayrıca, Polis Akademisi'nde eğitim alan Yemenli öğrencilerin iki ülke arasındaki dostluk köprüsünü sağlamlaştıracağına inandıklarını belirtti.

Türkiye'nin ABD ile Eş-başkanlığını yürüttüğü Terörizmle Mücadele Küresel Forumu bünyesinde oluşturulan çalışma gruplarından bir tanesinin de Afrika Boynuzu/Yemen Çalışma Grubu olduğunu aktaran Arınç, Türkiye'nin bu çalışma grubunun Eş-başkanlığını da AB ile üstlendiğini, çalışma grubunun ilk toplantısını bölgesel ülkelerin ve örgütlerin de yoğun katılımıyla 9-10 Şubat 2012 tarihlerinde Darüsselam'da başarıyla gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Söz konusu toplantıya Türkiye'nin desteğiyle Yemen'in de aktif şekilde katılım sağladığını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

“Yemenli delegasyon Yemen'deki güvenlik tehditlerine ilişkin kapsamlı ve bilgilendirici bir sunum yapmıştır. Bu Çalışma Grubu'nun terörle mücadele konusuna bölgesel bir bakış açısı sunmak ve böylece bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini artırmak suretiyle, Yemen'in terörle mücadele çabalarına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. El-Kaide ile Somali'de konuşlu El-Şebab arasındaki işbirliğinin son dönemlerde giderek artması, terörle mücadelede bölgesel işbirliğinin önemini bir kez daha teyit eder niteliktedir.

Terörle mücadele sadece güvenlik boyutuyla ele alınmamalıdır. Askeri operasyonların yanı sıra ekonomik kalkınma, sağlık ve eğitim faaliyetleri terörle mücadelenin bir başka yönüdür. Bu doğrultuda, Yemen'in artık El-Kaide ve diğer güvenlik sorunlarıyla beraber anılmaması için uluslararası topluma önemli görevler düşmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Yemen'in içinde bulunduğu geçiş döneminin barış, istikrar ve huzur ortamı içinde, Yemen halkının meşru talepleri karşılanarak en kısa zamanda tamamlanmasını temenni ediyorum. Türkiye, içinde bulunduğu geçiş sürecinde Yemen halkının daima yanında olacak ve Yemen'e elinden gelen katkı ve yardımı sağlayacaktır.”

Toplantıya, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud El Faysal, Yemen Başbakanı Muhammed Basendwah, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile 30'u aşkın ülke ve kuruluş temsilcisi katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!