Başbakan "PKK'nın tankı topu var"

Güncelleme Tarihi:

Başbakan PKKnın tankı topu var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 10:12

Başbakan Tayyip Erdoğan, New York'ta yaptığı konuşmada PKK ile ilgili çok önemli bir bilgi verdi. Erdoğan, "PKK'nın elinde ağır silahlar var, tankı var topu var dedi.

Haberin Devamı

Başbakan şöyle devam etti:

"Bize gelen istihbaratlara göre, Kuzey Irak'ta PKK kamplarında ağır silahlar var.PKK kamplarında top, tank ve buna benzer  Amerika'ya ait maalesef ağır silahlar çıktı. Bunun yanında yakaladığımız  PKK terör mensuplarının ellerinde silahlar çıktı, bunu Amerikalı  yetkililer sonunda kabul ettiler” dedi.

Erdoğan, Dış Politika Konseyi'nde bir konuşma yaptı ve soruları  yanıtladı.

Erdoğan, 'Türkiye'de ABD'ye sempati yüzde 9 oranında, ABD'ye düşmanlık  sadece Irak'la mı ilgili? “ sorusuna şu yanıtı verdi:

“Böyle bir kamuoyu araştırmasını biz yaptırmadık, ama ciddi bir  aleyhtarlık olduğunu biliyorum. Bu aleyhtarlığın, yani ABD'ye aleyhtar  olma konusunun önceliğini şu anda Irak konusu çekiyor, bunu  söyleyebiliriz. Orta Doğu politikaları çekiyor diyebilirim,  İsrail-Filistin noktasındaki gelişmeler, Irak'taki gelişmeler, bu işte  önem arz ediyor. Çok çok önemlisi özellikle Irak'taki gelişmelerle  bağlantılı olarak Türkiye'deki bölücü terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'ta  konuşlanması. Hele son zamanlarda PKK terör örgütünün elinden  irili ufaklı Amerika'ya ait silahların çıkması, Türkiye'de korkunç bir  tepki meydana getirmiştir.”

Haberin Devamı

Seçimlerde bu konun partilerinin aleyhine kullanıldığını ifade eden  Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“PKK kamplarında top, tank ve buna benzer Amerika'ya ait maalesef ağır  silahlar çıktı. Bunun yanında yakaladığımız PKK terör mensuplarının  ellerinde silahlar çıktı, bunu Amerikalı yetkililer sonunda kabul  ettiler. 'Evet' dediler. 'Bazıları işte bölgeler terk edilirken,  oralarda kaldığı için onlara kaldı' dediler. 'Bazıları korsanlar, silah  tüccarları vasıtasıyla bunlara ulaştırıldı' denildi. Bu tabii Türk halkı  üzerinde çok çok olumsuz tesirler meydana getirdi ve bu noktayla ilgili  de biz doğrusu hala o beklediğimiz tavrı göremedik, bu konuyu tüm  yetkililere ifade ettik. İnşallah kısa bir süre sonra burada Başkan (ABD  Başkanı Bush) ile de bir görüşmemiz olacak, daha geniş konuşacağız.  Dışişleri Bakanıyla bu konuları görüştük, kendileri bu konuyla ilgili  olarak gerekli hassasiyeti göstereceklerini bizlere ifade ettiler.”

Haberin Devamı

"SARKOZY İLE PARİS'TE GÖRÜŞECEĞİM”

RICHARD HOLBROOKE: ŞU ANDA ABD İÇİN TÜRKİYE KADAR STRATEJİK ÖNEME SAHİP BAŞKA ÜLKE YOK

ABD eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke, “Şu anda ABD için Türkiye kadar stratejik öneme sahip başka ülke yok” dedi.   Holbrooke, Dış İlişkiler Konseyi'nde Başbakan Erdoğan'ın yaptığı konuşma  öncesinde, Türkiye ve Başbakan Erdoğan'la ilgili övgü dolu ifadeler  kullandı.

Türkiye'nin, bugün Irak sınırında PKK terörizmiyle mücadele  gibi sorunları olduğunu da kaydeden Holbrooke,  “Başbakan Erdoğan'ı bir dost  olarak çağırıyorum” diyen Holbrooke, Erdoğan'ın siyasi yaşamıyla ilgili  de bilgi verdi. Erdoğan döneminde Türkiye'nin ekonomik büyümesinde  çarpıcı bir artış yaşandığını ifade eden Holbrooke, “Erdoğan'ın  söyleyecekleri hem burada bizler için, hem de dünya için büyük önem  taşıyor” dedi.
       
KATILIMCILAR
       
Başbakan Erdoğan'ın Dış İlişkiler Konseyi'nde yaptığı konuşmada  katılımcılar arasında; Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile  Türk heyeti mensupları, Merrill Lynch'den Jose Cotarelo, Deutsche  Bank'tan Peter M. Garber, Bank of America'dan Lawrence Goodman, Morgan  Stanley'den Aalan K. Jones, ABD Ticaret Odası'ndan Kelly Lawn, Moodys  derecelendirme kuruluşundan Kristin Lindow gibi önemli isimler yer aldı.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'nin,  AB üyeliği konusundaki görüşleri hatırlatılarak, “Sarkozy'i ikna  edebilecek misiniz?” sorusu üzerine şunları söyledi:

 “Ben, Sayın Sarkozy ile seçimden sonra iki kez telefonla görüştüm. Daha  sonra bizim bu konuda özel temsilcilerimizi bir araya getirmek suretiyle  görüşmeler oldu. Burada Sarkozy ile görüşmemiz oldu. Sayın Sarkozy'nin,  Türkiye'nin AB'ye girmemesi istikametinde bir tavır kendisinde biz  görmedik, tam aksine bu süreci desteklediğini bizlere ifade etti. Tabii  ben nerede, niçin, hangi gerekçeyle böyle bir şey söylenmiş onu  bilemiyorum. Doğrusu kendisinden böyle bir şey duymadım. Ama kendisinden  duyduklarım şu anda söylediklerimdir ve buna yönelik çalışmaları da  Dışişleri ve özel danışmanlar bir araya gelerek sürdürecekler ve bu  çalışmadan sonra da ben Paris'te kendilerini ziyaret edeceğim ve bu  konularla ilgili nasıl bir takvim oluşacak bunları belirleyeceğiz.”

Haberin Devamı

1915 OLAYLARINA İLİŞKİN ERMENİ İDDİALARI

Türkiye-ABD ilişkileri açısından büyük önem arz eden diğer bir konuya  dikkati çekmek istediğini anlatan Erdoğan, bu konunun, 1915 olaylarına  ilişkin Ermeni iddialarına meşruiyet kazandırmaya yönelik ABD  Kongresi'ne sunulan karar tasarısı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu tasarının önümüzdeki dönemde yasama gündemine alınması ve  müttefikimiz ABD kongresinin, ülkemizin milli bilinciyle doğrudan  alakalı böylesine hassas bir konuda tek taraflı olarak hukuk dışı siyasi  bir yargı havası oluşturması, Türkiye'yi ve Türk halkını rencide  etmektedir. Böyle bir gelişme ABD-Türkiye ilişkilerini derinden  yaralayacaktır, bu samimi bir tespittir, açık sözlülüğümün de bir  gereğidir.”

Haberin Devamı

 Türkiye'nin bu meseleyi açıklıkla ele alabilmek için Ermenistan'a tarihi  bir öneri yaptığını anımsatan Erdoğan, bu önerinin sahibinin kendisi  olduğunu ve altında imzası bulunduğunu ifade etti.

 Bu konunun tarihçilerin işi olduğunu anlatan Başbakan  Erdoğan, tarihçilerden, siyaset bilimcilerden, hukukçulardan oluşan bir  heyet oluşturma önerisini hatırlattı. Türkiye'nin arşivlerini açtığını ifade eden Erdoğan, şu ana kadar  sayıları 1 milyona varan belgelerin gözden geçirilerek hazır hale  getirildiğini söyledi.

Ermenistan'a “Sizler de arşivlerinizi açın, varsa üçüncü ülkeler de  açsın” çağrısı yapan Erdoğan, bu arşivler üzerinden çalışmaların  bitirilip siyasetçilerin önüne getirilmesi önerisinde bulundu.

“Ondan sonra biz bu belgeler üzerinden konuşalım” diyen Erdoğan,  şunları söyledi:

“Fakat, ortada bu tür belgeler yokken, dünya ülkelerinin bazılarına  gidip veya o ülkelerdeki diasporalar vasıtasıyla bazı kulisler,  lobilerle meclislerden bu tür kararlar çıkartmak, adeta yargısız bir  infaz olur. Bu tür bir yargısız infaza Türkiye giremez, böyle bir şeyi  kabullenmek de mümkün değil. Bunu kabullenemeyiz. Bu noktada biz hala  Ermenistan tarafından bir cevap alamadık. Buna bir yaklaşım yok, bütün  dostlarımıza bunu bildirdik ama hala gelmiş bir cevap yok.”

Erdoğan, tarafların beraberce diyaloğa girerek ortak tarihlerinin  sancılı dönemine ilişkin müşterek bir anlayışa varabilmelerini  hedeflediklerini ifade ederek, İstanbul'daki Havalimanını, Ermenistan'a  açtıklarını kaydetti.

“BENİM PARTİ TEŞKİLATLARIM İÇERİSİNDE ERMENİ VATANDAŞLARIM VAR”

Ermenistan'a sınır kapısını açmadıklarını da vurgulayan Erdoğan, şöyle  devam etti:

“Onun da bazı gerekçeleri var. Ülkemde benim Ermeni vatandaşlarım var  onlarla huzurluyuz. Aramızda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil.  Benim Parti teşkilatlarım içerisinde Ermeni vatandaşlarım var. Kısa bir  süre önce Van Gölü içinde yer alan Akdamar Adası'ndaki kiliseyi devletin  kesesiyle onardık, hizmete açtık. Biz bu tür olumlu mesajlar verirken  karşımızda maalesef bu tür olumsuz girişimlerle kalkıp yüzyıllara varan,  bin yıla varan tarihiyle Türkiye üzerinde bu tür oyunlar oynamak  istiyor. ABD Kongresindeki söz konusu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerini  zehirleyecek şekilde ele alınmasının engellenmesi çabalarında ABD'deki  bütün dostlarımıza görevler düşüyor. Bu konudaki çabaları biliyoruz ve  onları da her zaman hayırla yad ediyoruz. Bu konunun ilişkilerimizin  geleceğini ipotek altına alması kimsenin çıkarına olmayacak.”

IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Irak'ın ulusal birliğini ve toprak bütünlüğünü koruyarak, bölgesinde ve uluslararası toplum nezdindeki itibarlı konumuna süratle yeniden kavuşmasını ümit etmekte olup, çabalarını bu yönde sürdürdüğünü söyledi.

Erdoğan, Irakla ilgili Komşu Ülkeler Toplantısı'na Ekim ayında ev sahipliği yapacaklarını belirterek, “Türkiye, önümüzdeki dönemde dost ve komşu ülke Irak'ta siyasi yelpazeyi teşkil eden tüm oluşum, grup ve aktörle, mevcut, ayrıcalıklı, iletişim kanallarını şeffaf ve Irak'ta ulusal uzlaşıya katkı yapacak biçimde kullanmaya devam edecektir” dedi.

Erdoğan, Filistin meselesinin içinde bulunduğu çıkmazı ve Filistin halkının yaşadığı insani trajedinin devam ettiğini de anlatarak, Türkiye'nin geleneksel olarak bölge ülkelerine ve bu zemindeki başka aktörlere eşit mesafede durduğunu belirtti.

Türkiye'nin Orta Doğu coğrafyasında kalıcı ve adil bir barıştan yana olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bu bağlamda bizler, İsrail-Filistin itilafında iki devletli çözüme bugüne kadar destek verdik. Bu uğurda yapılacak her türlü gayrete katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu söyledik, yine hazırız” diye konuştu.

SURİYE ÇÖZÜMLERİN PARÇASI OLMALI

Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda da şunları kaydetti: “Komşumuz Suriye'nin uluslararası toplum içine çekilerek, sorunların değil, çözümlerin parçası haline getirilmesi çabalarımız da bu bağlamda özel bir yere sahiptir. Bizim bu noktadaki anlayışımızda bu yatmaktadır. Türkiye, kapıların açık tutulmasında ve bu açık kapılar vasıtasıyla diplomasinin çalışmasında önemli bir aktördür.”


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!