MECLİS'TEKİ AÇILIM TARTIŞMALARINDAN FOTOĞRAFLAR
|
Zeynep Gürcanlı YAZIYOR |
Krizin başlangıcı, AK Parti hükümetinin Kürt açılımı paketi için TBMM’de ön görüşme gününü “10 Kasım” olarak seçmesiyle başladı.
Bu seçime en büyük tepki CHP’den geldi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bu konudaki ilk sert tepkiyi, dünkü grup toplantısında dile getirdi. Baykal, açılım görüşmeleri için 10 Kasım gününün seçilmesini, “Birisi bilerek bir şey mi ima etmeye çalışıyor? '
Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi' demek istiyor?” sözleriyle eleştirdi ve şöyle devam etti;
“Eğer öyleyse, bunun anlamını hep beraber tespit ediyoruz. Eğer bu açılım TBMM'ye gelecekse, Türk bayrağının yarıya indiği bir gün getirilmiş olmasının da çok özel bir anlamı vardır. Türk bayrağının yarıya indirildiği bir günde, Mecliste biz bu açılımı konuşacağız.”
CHP’LİLERDEN ATATÜRK FOTOĞRAFLI TEPKİ
Başta lider Baykal olmak üzere, tüm CHP’li vekiller de dün TBMM’ye göğüslerinde Atatürk resimleriyle geldiler. Gerçi Baykal takmadı ama, CHP milletvekillerinin çoğu, hükümetin Kürt açılımı için 10 Kasım’ı seçmesini
CEZA ALAN YOK |
CHP’li vekillerin Genel Kurul salonda pankart açması aslında ilk değil. Daha önce de, hem Genel Kurul salonunun vekillere ayrılan bölümünde, hem de izleyici bölümünde çeşitli nedenlerle pankartlar açılmıştı. TBMM’de ilk pankartı açan vekil de bir CHP’li idi. 13 Temmuz 1997 tarihinde Meclis'te Refah-Yol hükümetin güvenoylama yapılıyordu. Refah partisinden ihraç edilen Şevki Yılmaz da salondaydı. CHP’li İzmir Milletvekili Sabri Ergül, bir anda yanında getirdiği ve üzerinde 'Deyyus-u Ekber Dışarı" yazılı bir dövizi açtı ve Refah Partisi sıralarına gösterdi. Bu dövizle Şevki Yılmaz'ı protesto eden Ergül nedeniyle RP'liler ile CHP'liler birbirine girdi. Refah Partili isimler, Ergül'ün üzerine yürüdü. Kavga kuliste de devam etti. Hatta bir Refah Partisi milletvekilinin silah çekerek ortamı iyice alevlendirdi. Ergül Meclis'ten ambulans ile gizlice kaçırıldı. Ergül’e o dönemde açtığı pankart için herhangi bir ceza verilmedi. Zaten TBMM iç tüzüğü gereğince, vekillerin böyle bir eylemde bulunması halinde TBMM Başkanı idare amirlerinden müdahale etmelerini ve eylemci vekilleri salon dışına çıkarılmasını isteyebiliyor. Ancak olayın ardından herhangi bir ceza işlemi yapılamıyor. TBMM Başkanı sadece konuyu ilgili vekilin mensup olduğu partinin grup başkanvekillerine ileterek, uyarılmasını isteyebiliyor.
GENEL KURUL’DA PANKARTA CEZA YOK
TBMM Genel Kurulu’nun izleyicilere ayrılan bölümünde ise ilk pankart açma olayı 1996 yılında yaşanmıştı. İzleyici bölümünde bulunan bir grup genç, İsraf Sempozyumu nedeniyle gevşetilen güvenlik duvarını aşarak Meclis'e girip, paralı eğitime karşı çıkan pankart açmışlardı. “Harçlara hayır” pankartı açan gençler, Meclis polisi tarafından hemen gözaltına alındılar ve ardından mahkemece tutuklandılar. Mahkeme, öğrencilere 10'ar ay ceza verdi. Ancak karar Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay bozma gerekçesinde pankart eylemini, 'masumane bir davranış' ve 'demokratik bir tepki' olarak değerlendirdi. Öğrencilerden 9'u daha sonra çeşitli yerlere molotof kokteyli atmak, örgüt üyesi olmak suçlarından 6 yıl cezalandırılmıştı. Dava AİHM'e taşınmıştı. AİHM'de Türkiye'ye haksız bularak para cezası vermişti. İzleyici locasındaki ikinci pankart eylemi ise 13 Aralık 2004’te meydana geldi. üç genç slogan atarak pankart açmak istedi. Olaya müdahale eden güvenlik görevlileri pankart açılmasını engelledi. Bu gençler de gözaltına alındılar. |
protesto etmek için kollarına birer siyah bant da taktılar.
GENEL KURUL’DA PANKART
CHP’nin Atatürk fotoğraflı ve siyah bantlı tepkisi, TBMM’nin Genel Kurul salonuna da taşındı.
Kürt açılımının “koordinatör bakanı” İçişleri Bakanı Beşir Atalay kürsüde konuşurken, daha önce Genel Kurul Salonu’nun milletvekillerine ayrılan bölümünde hiç olmayan bir şey oldu;
CHP sıralarında birden bire pankartlar ve dövizler ortaya çıktı.
Pankartlarda, “Atam, seni unutmadık; unutturmayacağız”, “Büyük milli emanetimiz, Atam izindeyiz”, “cumhuriyet düşüncede, bilgide, sağlıkta, güçlü ve yüksek karakterli koruyucular ister”, “milli benliğini bilmeyen milletler, başka milletlere yem olurlar”, “Atam, cumhuriyeti sen kurdun, bizler yaşatacağız” ifadeleri yer alıyordu.
BAŞBAKAN ÇOK KIZDI
CHP’li vekillere ilk tepki TBMM Başkanı’ndan geldi.
Bakan Atalay’ın konuşmasını dinlemek üzere Genel Kurul salonuna gelmiş olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı’nın verdiği arada genel kurul’dan ayrıldı.
İLK TEPKİ TBMM BAŞKANI’NA: MECLİS BÖYLE Mİ YÖNETİLİR?
Kulislere, bu süre içinde Başbakan’ın TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e de sert tepki gösterdiği bilgisi yayıldı.
Kulislere göre, Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı’na tepkisini, “Bu nasıl iş kardeşim. Bu pankartları açmalarına nasıl izin verirsin. Meclis böyle mi yönetilir. Burası miting meydanı mı?” sözleriyle dile getirdi.
Ardından tepkisini gazetecilerle de paylaşan Erdoğan, “Ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğü'yle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir'' diye konuştu.
CHP’lileri eleştiren Başbakan, "Tıynetlerinin gereklerini ortaya koymuşlardır" dedi ve ekledi;
"Bundan sonrasını öyle zannediyorum ki TBMM Başkanlığı'nın yapması gerekir.”
ERDOĞAN CEZA İSTİYOR
Erdoğan, TBMM Başkanı’ndan beklentisini de benzer bir olayla bağlantılayarak açıkladı;
“ Nitekim geçmişte seyirciler arasında böyle bir pankart açma olayı söz konusu olmuştu ve yargı süresinde de yanılmıyorsam ciddi bir mahkumiyet kararı o pankart olayından çıkmıştı. Biz, bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız'' diye konuştu.
Başbakan, dinlemek için Genel Kurul’a indiği İçişleri Bakanı’nın konuşmasının sonunu da beklemedi ve Meclis’ten ayrıldı. Ancak CHP’lilerin pankart açmasına tepkisi bitmemiş olacak ki, Erdoğan gecenin ilerleyen saatlerinde de gazetecilerin karşısına çıktığında aynı konudaki eleştirilerini sürdürdü.
Akşam saatlerinde Aydın Menderes'i İncek Alacaatlı köyü Çakırbeyi villalarındaki evinde ziyaret eden Başbakan, burada da aynı konuyla ilgili olarak, ''Parlamento'daki tabloları Türk demokrasisi adına çok çirkin buldum, bunu yaşamak istemezdim" şeklinde konuştu.
BAYKAL, CHP’LİLERİ KORUDU
Başbakan’ın sert çıkışına CHP Lideri’nin tepkisi gecikmedi.
Baykal, pankart açan CHP’li vekilleri korudu. Bugün yaptığı açıklamada Baykal, pankartçı vekiller için, “10 kasım’da tepkilerini çok görsel, demokratik şekilde gösterdiler” nitelemesinde bulundu. Vekillerin, “duyarlılıklarını aktarmak için pankart açtıklarını” kaydeden Baykal, Başbakan’ın çıkışını da sert şekilde eleştirdi:
“BAŞBAKAN’A ANAYASA ÖĞRETMEK LAZIM”
Başbakan’ın TBMM Başkanı’nı “yönetemeyeceğini” söyleyen Baykal, “Bizim işimiz Başbakan’ı mutlu etmek değil. Herkes hakkını hukukunu koruyacak” dedi.
Baykal Başbakan’ın ceza istemi konusunda ise, “İçtüzük başta Başbakan için işletilmeli. Başbakan’a Anayasayı anlatmak lazım. Bu olay, Ceza hukuku açısından sorun teşkil etmez” mesajı verdi.