Güncelleme Tarihi:
Eylem Planı’nda, ‘Geleneksel irfan merkezleri ile cemevleri’ne 3 ay içinde yasal statü tanınacağı ve bu mekanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılacağı belirtildi. Davutoğlu’nun çalışmaya son şeklini vermeden önce Alevi dernek yöneticileri ve kanaat önderleriyle bir araya gelmeyi planladığı bildirildi. Alevi derneklerinden ise ‘geleneksel irfan merkezleri’ ifadesine itiraz geldi.
Görüşler şöyle:
İTİRAZ: TARİKATLARI MEŞRULAŞTIRMA
Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Baki Düzgün: Geleneksel irfan merkezleri diye bir madde koydular. Bu, mevcut tarikatların meşrulaştırılmasıdır. ‘Bize şu şu hakları verin’ demiyoruz ki, yasalardan kaynaklanan haklarımızı istiyoruz. Alevi inancında dedelere maaş diye bir şey olmaz.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan: Cemevleri bizim için zaten yasal statüdedir. İsteğimiz cami, kilise cemevlerinin de gibi imar planlarına işlenmesidir. İrfan merkezleri literatürümüze uymayan bir tabir. Kasıt Tekke ve Zaviyeler Yasası ile kapatılan dergâhlarımız mıdır, yoksa tarikat merkezleri yasal statüye mi kavuşturulmak isteniyor; bu açık değil.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir: Sadece cemevlerine yasal statü vermek yetmiyor, Alevilerin bütün temel haklarını Meclis’ten geçirmek gerekiyor. Bunun yanı sıra Alevilerin eşit yurttaşlık talepleri var, bu sağlanırsa insanlar rahat bir nefes almış olur.
Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Genel Başkanı Remzi Akbulut: İmar yasalarında cami, kilise, havra, sinegog diyor, cemevi kelimesinin konulması o kadar zor mu? Bu iktidar döneminde 14 yıldır biz bunun kavgasını yapıyoruz. 3 ay içinde yasal statüye kavuşturulacağı söyleniyorsa bu bizler için sevindiricidir.
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu: Cemevleri ibadethanedir diye AİHM’nin, Yargıtay’ın aylardır uygulanmayan kararları var. İktidarın bu kararların karşısında durması doğru değil.