Başbakan Erdoğan'ın Obama görüşmesi sonrası açıklamaları

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğanın Obama görüşmesi sonrası açıklamaları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 07:43

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama görüşmesi sona erdi.

Haberin Devamı

Waldorf Astoria Oteli'ndeki görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü.


Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton da hazır bulundu.

PREDATOR SORUNUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞACAKLAR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Ortadoğu barış sürecine yönelik de Filistin-İsrail noktasında özelikle bunu da aramazda görüştük. Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki gemilerimize yapılmış saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar” dedi.


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı


Erdoğan, Obama ile görüşmesinde Ortadoğu barış sürecine yönelik konuların ele alındığını belirterek, “Ortadoğu barış sürecine yönelik de Filistin-İsrail noktasında özelikle bunu da aramazda görüştük. Doğu Akdeniz'de uluslararası sulardaki gemilerimize yapılmış saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan, “Özellikle İsrail ile ilgili konuda, bize şu anda 'yapmayın' deme durumunda değil, çünkü haklılığımızı biliyor” dedi.


İnsansız bir hava aracı olan predatorların da gündeme geldiğini ifade eden Erdoğan, “Predatorlar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak, predator hususunu çözmeye çalışacaklar” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, terörle mücadele konusunda da “Bizim, PKK ile mücadeleye yönelik olarak kendilerine verdiğimiz bir talepler listesi var” dedi.

HÜCUM BOTLARIMIZ, FİRKATEYNLERİMİZ AKDENİZ’DE DOLAŞIYORLAR

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Kıbrıs'taki bu İsrail ile Güney Kıbrıs yönetiminin petrol arama çılgınlığına girmesidir. Şu andaki, aslında Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey değildir” dedi.


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi.
Suriye yönetimiyle görüşmelerini kendisinin kestiğini ifade eden Erdoğan, “Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik, ama ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir” dedi.

Haberin Devamı


Ortadoğu barış sürecine yönelik olarak da Filistin-İsrail konusunun da görüşüldüğünü belirten Erdoğan, “Doğu Akdeniz'de, uluslararası sulardaki deniz ve havadan gemilerimize yapılmış olan saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar ve bu konuda bizim şu andaki tavrımızın aynen devam edeceği istikametindeki kararlılığımızı da... Burada, farklı bir yaklaşım içerisine de doğrusu Sayın Başkan da girmedi” diye konuştu.
Erdoğan, İsrail'e yönelik Türkiye'nin tavrının aynen devam edeceği yönündeki kararlılığın bir kez daha dile getirildiğini vurgulayarak, “İsrail, özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Gazze'ye ambargo kalkmadıkça bu işin normalleşmesi mümkün değil” dedi.

“BU YANLIŞIN DÜZELTİLMESİ LAZIM”
Birleşmiş Milletlerin 1947 tarihinde 181 sayılı kararla Filistin'in devlet oluşunu kabul ettiğini anımsatan Erdoğan, o tarihten bugüne kesin bir adım atılmadığını, bunun da Filistin halkına karşı yapılmış bir yanlış olduğunu söyledi.

Haberin Devamı


“Bu yanlışın düzeltilmesi lazım, şu anda Filistin yönetimi BM Güvenlik Konseyine önce gitmek suretiyle ikinci adımı atacaktır” diyen Erdoğan, “Bizler Filistin'in, ben 'yönetimi' demiyorum, 'devleti' diyorum her an yanlarında olacağız, kendilerinin şu andaki çalışmalarında zaten birlikte görüşmelerimiz, çalışmalarımız var, bu çalışmaları da süratle neticelendirmenin gayreti içerisinde olacağız. Temenni ederim ki bu sürece Amerika da gerekli olan desteğini verir” diye konuştu.

“MÜZAKERE SÜRECİNİ SABOTE ETMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL”
Başbakan Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili olarak da şunları kaydetti:


“Kıbrıs'taki bu İsrail ile Güney Kıbrıs yönetiminin petrol arama çılgınlığına girmesidir. Şu andaki, aslında Kuzey Kıbrıs ile Güney Kıbrıs arasındaki müzakere sürecini sabote etmekten başka bir şey değildir. Kısa bir süre sonra aramızda Yunanistan ile bizim Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantımız var, adeta o toplantıyı da sabote etmeye yönelik bir adım. Bir defa burada atılacak adım, petrol noktasında, zenginlikler noktasında... Kuzey Kıbrıs Türk halkının orada hakları vardır. Biz bir garantör ülke olarak oradaki Türklerin bu haklarını koruma noktasında elimizden gelen her türlü desteği vereceğimizi açıkladık. Konuyla ilgili olarak orada böyle bir aramanın içerisine bizler de yapacağımız anlaşmayla, ki bu akşam ya da yarın bu anlaşmayı yapabiliriz, görüşmeyi arkadaşlar tamamladılar. Orada bu aramanın içerisine biz de gireceğiz, şu anda da zaten bölgede hücum botlarımız, firkateynlerimiz de orada dolaşıyorlar. Oradaki bu çalışmalar için hazırlıkları arkadaşlar yapıyorlar. Türk araştırma gemisi de süratle bölgeye gönderilecektir.”

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, Somali ile ilgili konunun da ABD Başkanı Obama ile görüşmede gündeme getirildiğini belirterek, Obama'nın da konuşmasında gündemlerinde bu konunun olduğunu ifade ettiğini söyledi. Somali halkına birlikte destek vermenin ve yapılacak yardımların daha da artmasını sağlamanın isabetli olacağını ifade ettiklerini bildirdi.
Kanun hükmünde kararnameyle dini azınlıklara gayrımenkullerinin verilmesinden dolayı Obama'nın kendilerine teşekkür ettiğini belirten Erdoğan, “Memnuniyetlerini ifade ettiler ve toplantımız gayet güzel bir hava içerisinde sonuçlanmış oldu” diye konuştu.

“GAZZE ABLUKASINI KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'e yönelik olarak, “Biz ılımlı yaklaşımlar gösterdik, ama en sonunda gördük... Özrü elli türlü kılıfa soktular, üzüntüyü farklı kalıplara soktular, Gazze'ye abluka meselesini yine aynı şekilde... Bizim böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi.


ABD'nin İsrail ile ilgili konuda Türkiye'ye “bunu yapmayın” deme durumunda olmadığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:


“Çünkü haklılığımız biliyorlar. Filistin meselesinde de BM kararı ve geçen gün yaptığı konuşmayı kendilerine hatırlattım. 'Orada Sudan'daki gibi bir anlaşma süreci olsaydı' yaklaşımını ortaya koydular. Sudan'a yapılan baskı, İsrail'e yapılmadı. Aynı yaptırım, baskı İsrail'e yapılmış olsa burada bir neticeye bağlanabilir. Örneğin ben, Olmert dönemini hatırlattım. Olmert ile görüşüyorduk, uluslararası görüşmelerimiz, toplantılarımız olsun, telefonla irtibatlarımız olsun... Sık sık Ali Bey'in dışişleri bakanı olarak görüşmeleri olsun... O dönemde bu tür münasebetlerimiz vardı. Hatta onlar, Suriye ile olan şeylerde 1968 sınırlarını kabul noktasına gelmişlerdi, böyle bir imkanı yakalamıştık. Şu anda bırakın bunları konuşmayı, bir araya gelme şansı yok, öyle bir arzuları yok zaten. Dolaylı yollardan bazı talepleri oldu, bazı adımlar atıldı. Biz ılımlı yaklaşımlar gösterdik, ama en sonunda gördük... Özrü elli türlü kılıfa soktular, üzüntüyü farklı kalıplara soktular, Gazze'ye abluka meselesini yine aynı şekilde... Bizim böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil.”


Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin “Türkiye, Ortadoğu'da yeni bir ara bulucu mu olacak” sorusuna da “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Bakalım ne olacak? Bir görelim. Ondan sonra o husustaki adımımızı atarız, kararımızı veririz” yanıtını verdi.

SİİRT'TEKİ SALDIRI
Erdoğan, Siirt'teki terör saldırısına ilişkin soru üzerine şu bilgileri verdi:
“Arkadaşlarımdan gerekli bilgiyi aldım. Arkadaşlarımın bana verdiği bilgi roketatarlı saldırı şeklinde değil, tarama şeklinde. Ondan sonra el bombası şeklinde bir şeyden bahsettiler. 6 tane bayan, 4 tanesi rahmetli oldu. Bir tanesinin durumu ağır, bir tanesinin Siirt'te ameliyat edildiği hususunda bilgiler geldi.

 

Bu 6 bayanın da aslında Siirt'in eşrafından ailelere mensup oldukları ve ölen teröristin de aslında aranan bu teröristlerin içerisinde de artık elebaşı mı diyelim veya teröristlerin ileri gelenlerinden mi diyelim birisi olduğu istihbaratıydı. Şu anda orada bayanlarla ilgili adli tıp incelemeleri yapıldığını arkadaşlarımız söylediler. Gelişmelere göre de bizi tekrar bilgilendirecekler.

 

Teröristlerden ayrıca bir tanenin de yaralı olduğunu söylediler. Son durum bu. Bu olayın olduğu yer, Polis Kolejinin olduğu bölge, tabii Polis Kolejinin olduğu bölgeden gelen bu araçla ilgili karanlık bir anda, artık bu farklı bir şekilde mi değerlendirildi, nasıl oldu bunu bilemiyoruz. Artık onu daha sonra değerlendirme neticesinde arkadaşlarımız bize rapor edecekler.”


Amerika'nın Kuzey Irak'tan çekilmesini ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, “Daha şu anda çekilmediler. Onların talebinden çok bizim talebimiz olacak. Bizim talebimiz de çekilirken ellerindeki silahları ne yapacağı hususudur. Bu taleplerimizi de zaten kendilerine bildirdik.”


Terör örgütü PKK'ya yönelik bir soru üzerine Erdoğan, “PKK ile mücadeleye yönelik ABD'ye verilen bir talepler listesi” bulunduğunu söyledi.

SURİYE YÖNETİMİ İLE GÖRÜŞMELERİMİ KESTİM

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Şu anda Suriye yönetimiyle görüşmelerimi doğrusu ben kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik, ama ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir” dedi.


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi.


Bugün ilk olarak Birleşmiş Milletler'de Libya ile ilgili toplantıya katıldığını belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:


“Libya ile ilgili olarak demokrasi, hak ve özgürlükler noktasındaki bu mücadelede ortak varılan kanaat, diktatörlüklerin bittiği, ama demokrasi sürecinin başlamış olduğu Libya'da son 3 şehirdeki gelişmelerden sonra tamamıyla Ulusal Geçiş Konseyi'nin hakimiyetinde de burasının yalnız bırakılmaması ve yine Geçiş Konseyi'ne yardımcı olunması, sistemin burada oturtulması, normalleşmenin sağlanılmasına kadar, Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'nin, Libya halkının, 'tamam. Artık biz duruma vaziyet ederiz' diyeceği ana kadar yardıma devam edebiliriz, ama ondan sonra da biz buradan çekilebiliriz. Bu noktada Birleşmiş Milletler her türlü desteği vermeye hazırdır noktasında.


Tabii şu anda malum Libya'nın menkul değerler noktasında dünyada ciddi bir imkanı, kaynağı var. Değişik ülkelerde 170 milyar doları bulan bir imkanı var. Bunun da 2009 sayılı karar gereğince bir kısmının serbest bırakılması, ki bunun için 12 milyar dolar gibi bir rakamdan bahsediliyor. Bu demek değildir ki 12 milyar dolar ama kontrollü bir şekilde bunun devamı istikametinde bir yaklaşım söz konusu. Çünkü Libya'nın şu anda gerek üstyapı ve altyapı noktasında yapılacak yatırımlar, gerekse oradaki müteahhit firmaların alacakları gibi bir süreç söz konusu. Bununla ilgili yaklaşımlar var. Zaten petrolün yeniden çıkartılması için ortak kanaat 1 yılı bulacağı istikametindedir.”

ABD'DEN TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELESİNE DESTEK
Türkiye'nin bu süreç içerisinde Libya ile ortak çalışmasını sürdüreceğini kaydeden Erdoğan, bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Libya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı.


ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede ağırlıklı olarak terör sorununun ele alındığını belirtti. Erdoğan, bu konuda 2007 yılında gerek Amerika'nın, gerek Türkiye'nin, gerek Irak'ın, terör örgütünün ortak düşmanı olduğu noktasındaki yaklaşımında şu ana kadar herhangi bir farklılık bulunmadığını vurguladı.


Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:


“Terörle ortak mücadele konusunda da ABD'nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bize kendileri ifade etti. Konuyla ilgili olarak daha önce de insansız hava aracı konusundaki destekleri noktasında, Predator konusundaki destekleri... Yine aynı şekilde istihbarat, anlık istihbarat paylaşımı noktasındaki çalışmalar hususunda aramızda herhangi bir itilaf söz konusu değil. Aynı şekilde bunun devam etmesi ve terör örgütüne yönelik verilen mücadelede bizlerle beraber olacakları hususu...


Şu anda Türkiye'deki NATO çerçevesi içerisindeki radar savunma sistemi noktasında, kendileri de bu konudaki yaklaşımımıza özellikle teşekkürlerini ifade ettiler. Bu tabii bizim NATO sözleşmesi çerçevesi içerisinde attığımız bir adım. Onun mutabakat çerçevesi içerisinde yapılmış bir adımdır. Burada şu ülke, bu ülke diye bir şey asla söz konusu değildir. Tamamıyla NATO'nun bizlerle de ABD ile de yaptığı görüşmeler çerçevesinde vardığımız mutabakatla da yer tespitine varıncaya kadar yine karşılıklı görüşmeler neticesinde Malatya Kürecik belirlendi. Biliyorsunuz Kürecik'te böyle bir radar üssü vardı.”

SURİYE İLE İLİŞKİLER
Obama ile görüşmesinde Suriye konusunun da gündeme geldiğini bildiren Erdoğan, şunları söyledi:


“Suriye'deki mevcut yönetime olan güvenimiz noktasında, tabii son gelişmelerden sonra, hele hele Suriye yönetiminin Türkiye'ye yönelik bir kara propaganda başlatmış olması, bunlar tabii çok çok çirkin gelişmeler. Bizim mevcut yönetime olan güvenimiz artık kalmamıştır. Türkiye'ye dönüşte değerlendirmelerimi daha geniş çaplı olarak da yapacağız. Hatay kampını ziyaretim söz konusu. Hatay kampını gidip ziyaret edeceğim. Oradaki yaşam koşullarını görmek istiyorum. Ondan sonra oradaki kampa yönelik de bir programı değerlendirmeler neticesinde açıklayacağız.


Tabii şu anda Suriye yönetimiyle görüşmelerimi doğrusu ben kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi hiç arzu etmezdik, ama ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir.”

TERÖRLE MÜCADELE
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terörle mücadelede kullanılacak predatorlar noktasında sıkıntı olmayacağını belirterek, “Anlık istihbarat paylaşımı konusunda da sıkıntı yok” dedi.


Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından konakladığı Peninsula Otel'de basın toplantısı düzenledi.


Bir gazetecinin predatorlere ilişkin sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, “Predatorlar noktasında öyle zannediyorum ki sıkıntı olmayacak. Predatorlar hususunu çözmeye çalışacak” diye konuştu.


Predatorların satın alınabileceğini ya da kiralanabileceğini belirten Erdoğan, “Zaten daha önce kendilerine bununla ilgili metinleri vermiştik. Yaklaşım olumlu. Anlık istihbarat paylaşımı konusunda da zaten sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu.


Suriye ile ilişkiler konusundaki bir soruyu yanıtlarken Erdoğan, şöyle konuştu:


“Suriye ile ilgili konuda kendilerinin şu anda başlamış yaptırımları var. Bizim yaptırımlarımız neler olabilir, bu konuda dışişleri bakanlarımız müşterek bir çalışmanın içerisine girecekler ve bu çalışmalarla Suriye'deki yaptırımların tarzı şekli ne ise Libya gibi olmayabilir, her türlü yaptırım ülkesine, insanına, demografik yapısına göre değişik olacaktır. Dolayısıyla Suriye'ninki de daha farklı olacaktır. Bizim ön hazırlıklarımız bu noktada var, ama bu ön hazırlıklarımızı Amerika'nın hazırlıklarıyla değerlendirmek suretiyle onların yaklaşımı nedir, Dışişleri bakanlarımızın çalışması neticesinde biz de bir adım atacağız.”

“ŞU ANDA YOK”
Başbakan Erdoğan, “Güney Kıbrıs konusunda askeri seçenek masada var mı” sorusuna, “Şu anda yok” yanıtını verdi.


“Kıbrıs konusunda biz onlarınkini mi durduracağız, kendi aramamızı mı yapacağız” sorusu üzerine Erdoğan, “Hayır, biz de kendi aramamızı yapıyoruz” dedi.


Erdoğan, “Mavi Marmara ile ilgili haklılığımızı teyit ediyorlar. Bu bize destek oldukları anlamına mı geliyor” sorusunu, “Şu ana kadar biz yasal desteklerini görmedik, sadece burada fiili olarak haklılığımızı bugüne kadar hep söylediler zaten, ama biz yasal zeminde de destek olabilecek yaklaşımları bekliyoruz” diye yanıtladı.

“ONU DÜZELTTİLER”
Malatya'ya kurulması planlanan radara ilişkin soru üzerine “Burada hangi ülkenin radarı olduğu değil, bu radar kimin emrinde kullanılacak, kimlerle kullanılacak... Şu anda Libya'da uçan uçaklar, değişik ülkelerin, NATO üyesi ülkelerin uçakları. Kimin programı çerçevesinde bunlar hareket ediyor? NATO'nun. Komuta, her şey, A'dan Z'ye orada, ama uçaklar değişik ülkelerin. Burada da bu işin faturasını, bedelini Amerika öder veya bir başkası öder, bu bizi ilgilendirmiyor, ama burası artık NATO'nun bir üssüdür ve bu komuta kademesi içerisinde bizim de generalimiz bulunacak ve beraberce oranın yönetimini temin edecekler” diye konuştu.


Bir gazetecinin “Geçtiğimiz günlerde gazetelerde haber çıktı. Pentagon muhabirlerine yapılan bilgilendirmede, bu radarın İsrail'e bilgi vereceği söyleniyor” şeklindeki hatırlatması üzerine “Onu düzelttiler ve onunla ilgili açıklama da yapacaklar” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!