Başbakan Erdoğan'ın mesajına alkışlı engel

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğanın mesajına alkışlı engel
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2006 19:33

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde düzenlediği ‘83. Yıldönümünde Cumhuriyet ve Ekonomi’ konulu panelde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davet edildiği panele katılamadığı için gönderdiği mesaj, salonu dolduran izleyiciler tarafından alkışlı protesto yapılarak okutulmadı.

Haberin Devamı

Panelin açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu, “Ülkenin Cumhuriyet devrimlerinin kazanımlarına inanmış kuşakları; bütün zorluklara, bütün engellemelere karşın; Cumhuriyete olan inançlarını asla kaybetmelilidirler. Bugünün Atatürkçü Cumhuriyet kuşakları, Atatürk devrim ve ilkelerine yapılan saldırılara karşı, bilimsel ve doğru cevaplar vermek zorundadır” dedi.

Kocaoğlu'nun ardından gazeteci yazar İlhan Selçuk yaptığı konuşmada, Türk toplumunun kendi kendine özeleştiri yaparak Cumhuriyet'in 83'üncü yıldönümünü kutlamaya layık olup olmadığını sorgulaması gerektiğini söyledi. Selçuk, “Kendi aramızda, sol, orta, milliyetçiler, liberaller bile bölündü. Tam bir keşmekeş yaşanıyor. Kendi kendimizi uyarmak, birleşmek, insanca yaşamanın koşullarına ulaşmak için heyecan duymak yatıyor. İslam Dünyası'nda Türkiye'deki aydınlama devrimi bir mucizeydi. Ancak, biz mucizeyi köreltiyoruz. Başbakanlığa hükümete gelenler dinci, takiyyeci. Bir de Çankaya'ya çıkarlarsa, hükümeti ele geçirdiler devleti de ele geçirecekler. Sonra kimse askerden, başkasından umut beklemesin. Umut kendimizde, bilincimizdedir” dedi.

Haberin Devamı

İlhan Selçuk'un hükümeti eleştiren konuşmasının ardından panelin konuşmacılarını anons eden sunucu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın panele gönderdiği mesajı okuyacağını söyledi. Ancak, bu andan itibaren salonun büyük çoğunluğu alkışa başlayarak, sunucunun mesajı okumasını engelledi. İkinci kez okuma girişiminde bulunan sunucu, alkışların devam etmesi üzerine vazgeçerek panelistleri çağırdı.

CHP İzmir milletvekili Oğuz Oyan'un yönettiği panelde, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, Prof. Dr. Zafer Toprak, Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Gülten Kazgan, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Ali Kılıçbay, Cumhuriyet ve ekonomi konusunda görüşlerini açıkladı.

Prof. Dr. Kazgan, piyasalaşmanın 1980 sonrası Türkiye'de hükümetlerin iradesizleşmesi sürecini başlattığını, bu dönemde sanayi ve üretimi arttırma hedefinin yerini küreselleşmenin aldığını söyledi. Kılıçbay ise Cumhuriyet'in din, dil, cinsiyet cemaatlaşmasıyla değil bireyle, yurttaşla yaptığı sözleşme olduğunu söyledi. Cumhuriyet'le yaratılan kamusal alanla din, dil, cinsiyatin sokulamayacağını dile getiren Kılıçbay demokrasinin ise koşulunun laiklik olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!