Güncelleme Tarihi:
Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile ortak basın toplantısında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplantıda Bozdağ’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları şöyle konuştu, “Yeni anayasa çalışmalarında yazım süreci başladı. Bu süreç içinde tartışılabilir. Bunlar demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. Tartışmaların sonucunda parlamento şu sisteme de geçebiliriz diyorsa. Bizim söyleyecek bir şeyimiz kalmaz.”
BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI / WEB TV
"FİKİRLERİN MÜZAKERESİNDEN HAKİKAT GÜNEŞİ DOĞAR"
Konuşmasına “Müsademe-i efkardan Barika-i hakikat doğar” şeklinde devam eden Erdoğan bu sözlerinin ardından gülümseyerek çevirmene “bu sözleri çevirirken biraz zorlanacaksın” dedi ve açıklamasını yaparak, “Yani fikirlerin müzakeresinden hakikat güneşi doğar” dedi.
BOZDAĞ: "BAŞKANLIK SİSTEMİ MÜZAKERE EDİLMELİ"
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” demişti.
Bozdağ, Meclis'te düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına “parlamenter sistem” denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, “Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” diye konuştu.
TBMM BAŞKANI ÇİÇEK: GÜNDEME GELİRSE TARTIŞILIR
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin “Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın Başkanlık sistemine yönelik önerilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “Söyler, orası Meclis'in kürsüsü, herkes düşüncesini söylüyor” dedi.
Bir gazetecinin “Yeni Anayasa çerçevesinde nasıl bakarsınız?” sorusuna Çiçek, “AK Parti'nin de temsilcileri var. Eğer gündeme gelirse orada tartışılır, bir şey demem, siz de dinlediniz” karşılığını verdi.
Çiçek, Bekir Bozdağ'ın “Başkanlık sistemi yeni Anayasa'da tartışılmalı” önerisine ilişkin bir soru üzerine, “Tartışmak üzere bir araya geliyoruz, değilse, mektup yazar gibi birimiz oturur yazarız. Her konu tartışılacak, onu her defasında ifade ettik. Herkes kendi düşüncesini, görüşünü gündeme getirecek, hangi konuları getirecek onu bilemem” dedi.
CHP'Lİ HAMZAÇEBİ: TÜRKİYE PARLAMENTER SİSTEMDEN VAZGEÇMEMELİ
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başbakan Yardımcısı Bozdağ'ın, “Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım” sözlerini, “Sayın Bozdağ, 2007'deki cumhurbaşkanı seçimine, görevlerine ilişkin yapılan değişikliğin yanlış olduğunu itiraf etmektedir. Türkiye'nin tartışması gereken başkanlık sistemi değildir. Türkiye parlamenter sistemden vazgeçmemelidir” ifadeleriyle değerlendirdi.
AK PARTİLİ AYDIN: ZATEN YARI BAŞKANLIK SİSTEMİ
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, başkanlık sisteminin tartışılması gerektiğini belirterek,“Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte zaten otomatik olarak yarı başkanlık sistemine bir kayış söz konusu” dedi.
Aydın, yaptığı açıklamada, 2012 yılının yeni anayasa yapım yılı olması gerektiğini anlatarak, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturulurken,“hiçbir kırmızıçizgilerinin, önyarg ve ön şartlarının olmadığını” ifade ettiklerini söyledi. Aydın, “Diğer siyasi partiler de bu şekilde masaya oturmalı. Kafamızın ardındaki bir takım önyargılarla hareket edersek yeni ve gerçek manada bir anayasaya ulaşmamız zor olur” diye konuştu.
Türkiye'de parlamenter sistem ve başkanlık sistemi tartışmalarının yeni anayasa yapım sürecinde yapılabilmesi gerektiğine işaret eden Aydın,“Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte zaten otomatik olarak yarı başkanlık sistemine bir kayış söz konusu” görüşünü savundu.
Her sistemin kendine göre avantajları ve dezavantajlarının olabileceğinedikkati çeken Aydın, bunların TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda tartışılabilmesigerektiğini söyledi.
“TÜRKİYE BUNU TARTIŞABİLMELİ”
Aydın, “Türkiye kamuoyu bunu tartışabilmeli. Türkiye içinuygun olan sistem hangisiyse bu tartışmaların sonucunda ortaya çıkmalı. Bizim,'illa şu olsun' ya da 'şu olmasın' gibi bir kaygımız yok. Sadece bütün bunlartartışılsın. Bu tartışma zemini önyargısız olabilmeli. Her şeyi özgür, kapsayıcıve kucaklayıcı şekilde konuşalım, tartışalım” dedi.