Başbakan Erdoğan'a yumurta atanlar serbest

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğana yumurta atanlar serbest
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2006 11:54

Mersin'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yumurta attıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan 5 kişi tahliye edildi.Duruşma çıkışında Halkevi’ne kadar yürümek isteyen 200 kişilik grup, polisle yumruklaştı.

Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Mersin gezisi sırasında yumurta attıkları iddiasıyla her biri hakkında 6 yıldan 13 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 5’i tutuklu 9 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı. 30 avukatın savunduğu sanıklardan ‘sabit adres’ vermedikleri için tutuklandıkları öne sürülen 5 sanık da tahliye edildi.

Duruşma çıkışında Halkevi’ne kadar yürümek isteyen 200 kişilik grup, polisle yumruklaştı.

Duruşmada Başbakan Erdoğan’ın adının iddianameye ‘şikayetçi’ olarak yazılmasına da karar verildi.

11 Şubat’ta Başbakan Erdoğan’a yumurta attığı iddiasıyla gözaltına alınan ve ‘adres bildirmedikleri’ gerekçesiyle tutuklandıkları öne sürülen Bozan Göçer, Şenol Yalçınkaya, İbrahim Polat, Ramazan Tunç ve Mahir Mansuroğlu ile tutuksuz sanıklar Okay Kınık, İlknur Çelik, Ufuk Kurtulmaz ve Serkan Sağır, bugün ilk kez 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’, ‘Görevli memura, devlet büyüklerine hakaret’, ‘Kamu görevlisine, görevinden dolayı hakaret’ ve ‘Kamu görevlisine görevini yaptırmamak için direnmek’ suçlarından yargılanan 9 sanığı, çeşitli barolara mensup 30 avukat savundu. Katılımcının çok olması nedeniyle duruşma, salonu daha geniş olan 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde alındı.

Haberin Devamı

"SADECE 4 YUMURTA ATTIK"

Daha önce adres vermeyen 5 sanık da adres bilgilerini verdi. Polis, Cumhuriyet Savcısı ve Nöbetçi Mahkeme'de suçlamaları reddeden sanıklar, bu kez eylemlerini kabul etti. Mahir Mansuroğlu, ifadesinde Halkevi’nin 11 yıl önce  ‘Parasız eğitim, parasız sağlık’ konusunda kampanya başlattığını, 1.5 yıl önce de toplanan 622 bin imzayı TBMM Başkanı ve Başbakan’a gereğinin yapılması için gönderildiğini belirterek, şunları söyledi:

“İmza kampanyasından bugüne kadar bir yanıt alamayınca Başbakan’ın Mersin’de konuşma yapacağı alana gelip, konuya dikkatin çekmek istedik. ‘Parasız eğitim, parasız sağlık’ sloganı attık. Ancak, Başbakan bizi dikkate almayınca üzerimde getirdiğim 4 yumurtayı hedef gözetmeden attım. Bu, Başbakan’a yönelik bir hakaret değil, demokratik bir eylem. Polis, uyarmadan bizi yaka paça gözaltına aldı. Polise mukavemette bulunmadım. Bu tür eylemin dünyada örneği vardır. Suçsuzum, tahliyemi istiyorum.”

Haberin Devamı

Diğer sanıklar da aynı yönde ifade verip, suçsuz olduklarını ve yumurta atmadıklarını savundu. Sanıklardan Ufuk Kurtulmaz ise, “Trabzon Yargıtay’ı da bu tür eylemlerin demokratik olduğu yönünde karar verdi. Suçsuzuz” dedi. Bu ifadenin duruşma tutuklarına geçmesine bir avukat itiraz etti. Bunun üzerine Hakim Hamit Saraç, ifadeyi aynen tutanağa geçirdiğini belirtip sanığa dönerek, “Yargıtay’ı böylece Trabzon’a taşıdın’ demesi gülüşmelere neden oldu.

YUMURTANIN PİMİ ÇEKİLMİŞ Mİ?

Avukatlardan Halkevleri Genel Sekreteri Ender Büyükçulha, Hakim Saraç’tan sanıklara, ‘Yumurtaların pimlerinin çekilip çekilmediğinin’ sorulmasını istedi. Hakim Saraç'ın bu sorundaki amacın ne olduğunu sorduğu Avukat Büyükçulha, polisin fezlekesinde sanıkların eylemini ‘silahlı isyan’ ve ‘silahlı çete’ olarak değerlendirilmesi nedeniyle sorduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Hakim Saraç, tutanağa geçirdiği soruyu, sanıklara sormadı. Ardından avukat Büyükçulha, Başbakan Erdoğan’ın çiftçiye hakaret ettiğini, bu nedenle hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Savcı Mehmet Yılmaz, bu talebi reddetti.

BAŞBAKAN’IN ADI ŞİKAYETÇİ OLARAK YAZILACAK

Savcı Yılmaz, ayrıca Başbakan Erdoğan’ın adının iddianameye şikayetçi olarak yazılmasını talep etti. Duruşma sonunda hakim Saraç, Başbakan Erdoğan’ın adının iddianameye şikayetçi olarak yazılması için Mersin Cumhuriyet Savcılığı’na, ayrıca şikayetinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına karar verdi. Olay sırasındaki ses ve görüntü kaydının temin edilmesini isteyen Saraç, Başbakan Erdoğan’ın olayla ilgili yaptığı konuşmanın gazete ve TV’lerden istenmesine ve sanıkların sabit ikametgah sahibi olması, dinlenen sanık ve tanık ifadelerine göre tutuklu 5 sanığın tutuksuz yargılanması için tahliyesine karar verip, duruşmayı erteledi.

ARBEDE ÇIKTI

Haberin Devamı

Halkevi mensubu yaklaşık 200 kişi, adliye çıkışında, tahliye kararını alkışlarla karşıladı. Halkevi üyeleri ‘Yumurtayı attık, yine atacağız’, ‘Parasız eğitim, parasız sağlık’ sloganları attı. Üzerinde ‘Peki bu kaç yıl eder?’ yazan kartondan yapılmış yumurtayı taşıyan grup adına avukat Büyükçulha bir açıklama yaptı.  Büyükçulha, arkadaşlarının özellikle kolluk makamlarının ‘Yumurta ile halkı silahlı isyana teşvik’ ve ‘Devleti yıkıp, komünist bir düzen kurmak’ gibi akıl ve vicdana sığmayan haksız ve yersiz ithamlarına maruz kaldığını ileri sürdü.

İddia makamının bu fezlekeyi ‘Kamu görevlisine hakaret’, ‘Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’ ve ‘Kamu görevlilerine direnmek’ olarak değerlendirdiğini belirten Büyükçulha, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu 9 arkadaşa yönelik tek suçu, ülkelerini Başbakan Erdoğan’dan daha çok sevmektir. Arkadaşlarımız bu ülkenin ve halkın satılık olmadığını haykırmıştır. Tabi bu suç ise. Onların hakkı ve demokratik tepkilerini cezalandırmak yerine alkışlamak gerek.”

Açıklamanın ardından grup, sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bunun üzerine polis, yaklaşık 50 metre yürüyen gruba dağılmaları yününde uyarıda bulunup müdahale edince arbede çıktı. Halkevi üyeleri ile polis kısa süreli yumruklaştı. Uyarılarla son bulan arbedenin ardından grup Halkevi Mersin Şubesi’ne doğru yürüyüşüne devam etti. Bu sırada geniş güvenlik önlemi alan polis, grubu sık sık uyardı. Halkevi Şubesi’nin önüne gelen grup slogan atıp dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!