Başbakan Erdoğan, Trabzon'da açılış yaptı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan, Trabzonda açılış yaptı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2008 07:08

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Hırvatistan maçını izlemek için Viyana'ya gitmeden önce Trabzon'da alışveriş ve yaşam merkezi Forum Trabzon'un açılışını yaptı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN TRABZON GEZİSİNDEN KARELER...

Başbakan Erdoğan, Trabzon’da, partililerin sevgi gösterileriyle karşılandı. Erdoğan’ı getiren ‘Ana’ uçağı, saat 12.10’da Trabzon Havalimanı’na indi. ‘Ana’ uçağı alana inmeden 20 dakika önce eğitim uçuşu yapan Türk Hava Kuvetleri'ne ait 2 Fantom savaş uçağı, havalanı üzerinden alçaktan geçiş yaptı.
Başbakan Erdoğan ile birlikte, oğlu Bilal Erdoğan, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak da Trabzon’a geldi. Havalimanında yaklaşık 500 kişilik bir partili topluluğu tarafından karşılanan Başbakan Erdoğan, sevgi gösterisinde bulunanları selamladı. Bu sırada Başbakan’ın memleketi Rize’nin Güneysu İlçesi’nden gelen bir grup partili, “Yürüyeceksin, yürüyecek millet arkandan, size selam getirdik, baba ocağı Güneysu’dan’ yazılı pankart açarak destek verdi.
 
CUMA NAMAZI KILDI, BALIK YEDİ
  
Havalimanından Trabzon’un Ortahisar Mahallesi’ndeki tarihi Gülbahar Hatun Cami’ne gelen Başbakan burada cuma namazı kıldı. Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra Trabzon Valiliği’ne geçti. Erdoğan burada, Vali Nuri Okutan’dan kentin sorunları ile ilgili bir brifing aldıktan sonra öğle yemeği yedi. Başbakan’ın Trabzon’a her gelişinde uğradığı ve Ankara’da da restoran açması için ön ayak olduğu bölgenin ünlü balıkçısı Fevzi Çimşit, Valiliğin Çay Ocağı’nda hazırlanan mutfakta Başbakan için balık pişirdi.

Oğlu Bilal Erdoğan’ın da eşlik ettiği gezide, Başbakan’ın çok sıkı şekilde korunması ve basın mensuplarının da uzakta tutulması dikkat çekti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN: TÜRKİYE'NİN İHTİYACI ESTEK KÖSTEK DEĞİL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin içeride ve dışarıdaki gelişmelere rağmen yoluna devam ettiğini belirterek, “Türkiye’nin ihtiyacı olan heyecandır, motivasyondur, birliktir, beraberliktir, dayanışmadır. Öyle gelip de engeller koymak değil, estek köstek değil, ‘ben de bir ağaç diktim bu ülke için’ demektir, bunu söylemektir” dedi.

Trabzon Valiliği’ni ziyaretinin ardından Başbakanlık’a ait otobüsle Ortahisar Mahallesi geçen ve TOKİ tarafından yaptırılan Zağnos Vadisi Çevre düzenlemesini inceleyen Başbakan Erdoğan, bu sırada yol kenarından kendisine sevgi gösterisinde bulunan çocuklara oyuncak dağıttı. Erdoğan, Trabzonspor Bulvarı’nda vatandaşları selamladıktan sonra Değirmendere’deki Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nin açılış törenine katıldı.

Haberin Devamı

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanısıra Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, milletvekilleri ve yaklaşık 2 bin kişilik vatandaş topluluğu katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu, “Türkiye’nin 25 kentinde yatırımlarımız devam etmekte. Türkiye’ye inanan, dinamik kadrosuyla birlikte sadece Türkiye’nin değil bölgesinin de en büyük firması olan Multi Türkmall yatırımlarına devam edecek. Şimdiden Rusya ve Gürcistan’da bu projenin tanıtımlarını başlattık” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, törende yaptığı konuşmada, “Burası, 20’den fazla Avrupa ülkesinde faaliyette bulunan Multi Grubu’nun ülkemizde başlattığı 21 projeden birisi. Bugüne kadar ülkemizde 3.5 milyar euroluk yatırım yapan Multi Grubu’nun toplam yatırım hedefi ise 10 milyar euro. Açılışını yaptığımız Forum Trabzon Alışveriş Merkezi, kendi alanında Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yatırımı. Bu projenin, farklı konsepti ve mimarisi ile Trabzon’a ayrı bir güzellik kattığına ve katacağına inanıyorum. Forum Trabzon, yaklaşık 2 bin kişiye de istihdam alanı açıyor. Bütün bu veriler ülkemiz adına sevinç ve heyecan verici bir görüntüyü ortaya koymaktadır” dedi. Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Türkiye’ye inanan, güvenen ve bu çerçevede uzun vadeli yatırımlara girişenlerin verdiği mesaj açıktır. Bu mesaj; Türkiye’nin bir süredir izlediği kararlı, disiplinli ve tutarlı politikaların doğru olduğudur. Bu mesaj; Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomi alanlarında sağlam adımlarla ilerlediğidir. Türkiye yakınında ortaya çıkan çatışma ve krizlere, küresel ve ekonomik dalgalanmalara, içeride yaşadığı seçim ve diğer gelişmelere rağmen istikrar konusundaki kararlılığını sürdürüyor. Yatırımcıların gördükleri, dışarıda ve içeride maruz kalınan sorunlara rağmen ekonomi politikalarını kararlılıkla uygulayan bir ülke olma gerçeğimizdir. Bu ortamı sağlamak için büyük mücadele verdik, büyük fedakarlıklarda bulunduk, çok çalıştık. Forum Trabzon bunun eseridir.”

Haberin Devamı

İSTATİSTİKLERİ ALTÜST ETTİK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonominin giderek büyüdüğünü belirterek, “Her alanda istatistikleri altüst eden sonuçlar elde ediyoruz. Enerjiden, sosyal güvenliğe, mahalli idareden bölgesel kalkınmaya kadar radikal düzenlemeler yapıyoruz. Küresel sermayenin gelmesi için yatırım ortamını iyileştirerek bu alanda da yeni bir dönem başlattık. Multi grubunun Türkiye’ye gelişinin altında güven ve istikrar yatmaktadır. Küresel yatırım miktarı geçen yıl sonu 22 milyar dolardı. Ama 5 yıl öncesinden itibaren 10 yıl geriye gittiğimizde yıllık ortalama sadece 1 milyar dolar yabancı yatırım görüyoruz. Şimdi geldiğimiz durum, güvendik, istikrardır” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE KENARA İTİLMİŞ ÜLKE DEĞİL

Erdoğan, günübirlik gelgitlerin kimseyi aldatmaması gerektiğini de ifade ederek, “Günübirlik tartışmalar, gelgitler kimseyi aldatmasın. Türkiye dimdik ayaktadır ve hedeflerine kararlılıkla yürümektedir. İşte Karadeniz karşımızda. Türkiye bir değişim yaşıyor. Bu değişimden 81 ilimiz de etkileniyor. Evrensel demokrasi anlayışının en derli toplu formatı olan Avrupa Birliği müktesebatının kararlı uygulayıcısı olma yolunda tüm altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Küresel ekonominin etkin aktörü olma yolunda mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye’yi içine kapatmaya çalışan anlayışlara da asla prim vermeyeceğiz. Zira Türkiye içe kapalı, kenara köşeye itilmiş bir ülke değil, tam aksine dünyaya açık bir ülke. İnşallah bu akşam çeyrek finalde yapacağımızı müsabakayla da bunu ispatlarız” dedi. Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin ihtiyacı olan heyecandır, motivasyondur, birliktir, beraberliktir, dayanışmadır. Öyle gelip de engeller koymak değil, estek köstek değil, ‘ben de bir ağaç diktim bu ülke için’ demektir, bunu söylemektir. Bu abideleri yükseltmektir. Bu ülkede kim taş taş üstüne koyarsa, bizim başımızın gözümüzün üstünde yeri var. Multi gruba tekrar hoş geldin diyorum. Ülkemizdeki yatırımlarının artarak devamını diliyorum. Küresel sermayenin bu noktada önemine inanıyorum. Bununla birlikte dünyaya açılmanın, farklı ve anlamlı olduğunu biliyorum. Aman ha, birliğiniz, beraberliğiniz, dayanışmanız bozulmasın.”

Erdoğan, Trabzon’un 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Festivali’ni düzenleyeceğini de hatırlatarak, “Multi Grubu’na teklifte bulunduk. Sahilde yer hazır. Biz diyoruz ki, Avni Aker Stadı’nı, yanındaki spor salonunu Multi Gruba verelim, sahilde spor kompleksiyle, stadıyla, oteliyle, terminaliyle bize bir tesis yapsın. Şu anda kendilerinin de bir çalışması var. Trabzonspor Başkanı Sadri Bey’e de bu yönde bir çalışma yaptırmasını söyledim. Doğu Karadeniz’de model olabilecek, Trabzon’a yakışır ve bu tür olimpiyatlara ev sahipliği yapabilecek şehre kavuşmuş olacağız” dedi.

Başbakan Erdoğan, daha sonra törene katılan bakanlar ve diğer yetkililerle birlikte Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nin açılış kurdelesini kesti ve bir süre merkezi gezdi. Başbakan, açılışın ardından havalimanına geçerek, beraberinde Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak ve oğlu Bilal Erdoğan’la birlikte Ana uçağıyla Viyana’ya hareket etti.

Alışveriş Merkezi 100 milyon euroya mal olacak

TRABZON'un Değirmendere semtinde Karadeniz Sahil Yolu kenarında yapımı tamamlanmak üzere olan Forum Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Multi Turkmall’ın Forum Bornova - İzmir, Forum Mersin ve Forum Çamlık - Denizli’den sonra tamamlanan dördüncü projesi olacak.

Yapımı 16 ay süren Forum Trabzon Alışveriş ve Yaşam Merkezi, 34 bin 500’ü mağaza, 4 bini hipermarket, 5 bini yapı market, 2 bin 200’ü restoran, 3 bini sinema, bin 800’ü park alanı ve 500’ü eğlence alanı, geri kalanı da yeşil alan ve park olmak üzere toplam 100 bin metrekarelik inşaat alanı üzerine kuruldu. 45 bin metrekarelik kiralanabilir alana sahip merkezde, ulusal ve uluslararası yaklaşık 170 marka yer alacak.

Migros ve Koçtaş’ın yanısıra Boyner, TeknoSA, Marks&Spencer, YKM Sports, L.C. Waikiki gibi mağazaların da bulunacağı Forum Trabzon Alışveriş Merkezi’nde 8 salonlu Cinebonus Sinemaları da yer alacak.

Yatırımın Trabzon’a getirilmesinde en büyük etkenlerden biri olan Multi Turkmall CEO’su Trabzonlu Levent Eyüboğlu, alışveriş merkezine toplam 100 milyon euro harcanacağını ve Karadeniz’in en önemli alışveriş merkezi olacağını söyledi.

Forum Trabzon’un konsept tasarımını Hollandalı T-T Design, mimarisini Portekizli CPU Architects ve Türkiye’den Arup Mühendislik geliştirirken, merkezin yapımını üslenen Nata- Yorum’un sahiplerinden Tufan Aydoğdu ise, AKP Trabzon Belediye Meclis üyesi ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak’a yakınlığı ile biliniyor. Yıllık 10 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmayı hedefleyen Forum Trabzon’un, yaklaşık 2 bin kişiye istihdam olanağı sağlayacağı da ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!