Başbakan Erdoğan, "2007'de ekonomi programından taviz yok"

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan, 2007de ekonomi programından taviz yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2007 22:43

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Çok açık, net ifade ediyorum; bugüne kadar ekonomi programından nasıl ki bu Hükümet en ufak taviz vermediyse 2007'de de kesinlikle yine ekonomi programından taviz vermeyen bir hükümete şahit olunacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihinin, yapılış şeklinin belli olduğunu, bunların hepsinin Anayasanın içerisinde belirtildiğini ifade eden Erdoğan, “ama okuma yazma bilmeyenin bile ifade etmekte zorlanacağı kadar kendini zorlamak suretiyle buna kılıf giydirmeye gayret edenler var. bu oyunlara asla gelmeyeceğiz” diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Sheraton Oteli'nde düzenlediği Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 4 yılda özellikle ekonomi alanında çok büyük adımlar attığını söyledi.
4 Kasım'da yapılacak genel seçimlere kadar mali ve ekonomik programın aynen korunacağını bildiren Başbakan

Erdoğan, ekonomik programdan taviz vermeyeceklerini vurguladı ve şunları kaydetti:
“Bazı endişeler duyuyorum 'Acaba bu yıl seçim yılı mı? Ekonomik programdan, mali disiplinden sapma olacak mı? Buradan herhangi bir taviz söz konusu mu? Çok açık, net ifade ediyorum; bugüne kadar ekonomi programından nasıl ki bu Hükümet en ufak taviz vermediyse 2007'de de kesinlikle yine ekonomi programından taviz vermeyen bir hükümete şahit olunacaktır. Mali disiplinden taviz vermeyen bir hükümete şahit olunacaktır.

Bunu biz halkımızın kazanımlarına el atmak olarak görüyoruz. Ülkemizin menfaatlerine darbe olarak görüyoruz. Böyle bir şeye asla müsaade etmeyiz, asla fırsat vermeyiz. Çünkü bizler kısa bir zaman sürecine ülkenin kalkınmasını mahkum eden bir anlayışla gelmedik. Biz istikrar ve güvenin ülkemize çok şeyler kazandıracağına inanarak göreve geldik. İstikrar ve güven ülkemize çok şeyler kazandırdı. Türkiye 4 yıl içerisinde belli bir seviyeye geldiyse bu anlayışla geldi.”

“4 YIL ÖNCE HAYAL GİBİ GÖZÜKEN SEVİYELER”

Enflasyonun tek haneli rakamda olduğunu anımsatan Erdoğan, 2006 yılının Mayıs ve Haziran aylarında dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalardan dolayı Türkiye'de de bazı sorunlar yaşandığını ancak enflasyonun iki haneli rakamlara çıkmamasından mutlu olduğunu kaydetti.
“4 yıl önce hayal gibi gözüken seviyeleri, bugün yeterli görmediklerini” ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlara inanmayanlar, bunları ulaşılamaz hayaller olarak görenler, 4 yıl öncesinin seviyeleriyle bugünü kıyaslasınlar. 4 yıl önce de aynı şekilde bu rakamlara inanmıyorlardı. Enflasyona baksınlar, faizlere baksınlar, YTL'ye baksınlar, Zorunlu Tasarruf'un tasfiyesine baksınlar, uluslararası doğrudan yatırımlara baksınlar en önemlisi de ihracata baksınlar. 4 yıl önce hayal gibi gözüken seviyeleri biz bugün yeterli görmüyoruz.

Gerek ihracatta gerek ekonominin diğer alanlarında şahit olduğumuz sevindirici gelişmeler, hem tek tek ihracatçıların gayretleriyle hem de Hükümetimizin yoğun çalışmalarıyla elde edilmiş başarılardır. Bakınız 2002-2006 yılları arasında 70 karma ekonomik komisyon toplantısı, 41 ticaret heyeti, 176 alım heyeti düzenlendi. Bu dönemde Türkiye olarak tam 846 uluslararası fuara katıldık. 25 tane ticari, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması imzaladık. Doha müzakerelerinde, İslam Konferansı Örgütü'nde, D-8'de, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı gibi benzeri bir çok oluşumda sözü geçen ağırlığı olan aktif bir ülke konumuna yükseldik.”

Türkiye'nin yakın çevresiyle olan ticaretini de geliştirdiğini anlatan Erdoğan, “2007 yılında dost ve komşu ülkelere ihracatımız sadece 9 milyar dolardı, 4 yılda bunu 3 kat artırdık. Sadece İslam Konferansı Örgütü ülkeleriyle olan ticaretimiz yüzde 150 artmıştır, işte aktif dış politika budur, işte vatanını, bayrağını, milletini, toprağını sevmek budur” dedi.

“10 YILDA 10 DÜNYA MARKASI”

Erdoğan, Türkiye'nin 10 yılda 10 dünya markasını oluşturmayı hedeflediğini bildirdi.

Bunu sağlamak için ihracatçıların desteklendiğini anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Marka olmak durup dururken olmuyor, gayretle oluyor, aşkla oluyor, heyecanla oluyor. El ele vereceğiz, Türkiye'nin uluslararası camiadaki markalarının sayısını, adedini artıracağız. Dışarıdan markaları buraya transfer eden değil, Türkiye dışarıya markalar ihraç eden bir ülke konumuna gelecektir. O günleri de göreceğiz.

KOBİ'le verdiğimiz destek ortada, bu noktada biliyorsunuz Turquality Projesi'ni başlattık. Hedefimiz 10 yılda en az 10 tane dünya markasını oluşturmak. Eximbank'ı, ihracatçıyı finansal olarak destekleyen bir banka haline dönüştürdük. Diplomatik ataklarımız, uluslararası ticarete yönelik girişimlerimiz, arka arkaya devam ediyor. Türkiye bugün istikrarıyla, huzur ve güven ortamıyla, hızlı ve sürdürülebilir bir biçimde büyüyen ekonomisiyle gerek bölgesinde, özellikle dünyada bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu istikrar ve güven ortamını korumakta kararlıyız.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Başbakan Erdoğan, zaman zaman ülke gündemine “zorla sokulmak istenen” konular olduğunu belirterek, bunların kendilerini üzdüğünü bildirdi.

Bu konularla Türkiye'nin meşgul edilmesinin ülkeye fayda getirmeyeceğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:
“Ülkemizin anayasası vardır, yasaları vardır ve bu anayasa içinde kurumların tanımları yapılmıştır. Atılması gereken adımlar, vakti saati geldiğinde atılır, yapılması gereken seçimleri vakti zamanında yapılır. Bu seçimlerin nasıl yapılacağı, hepsi anayasanın içerisinde belirlenmiştir. Böyle sanal gündemler oluşturmak suretiyle ülkede dikkati ve enerjiyi farklı yere kaydırmak bize göre ciddi bir yanlıştır. Bunun piyasalarımızda meydana getirdiği olumsuzlukları biz de görüyoruz.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihi belli, yapılış şekli belli bunların hepsi anayasanın içerisinde belirtilmiş. Ama okuma yazma bilmeyenin bile ifade etmekte zorlanacağı kadar kendini zorlamak suretiyle buna kılıf giydirmeye gayret edenler var. Bu oyunlara biz asla gelmeyeceğiz.”

Nisan ayına kadar cumhurbaşkanlığı seçimi konusunun gündemlerinde yer almayacağını belirten Erdoğan, şimdiden adayını açıklamak isteyen partiler bulunabileceğini bunun da demokratik bir hak olduğunu sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!