Başbakan Davutoğlu Ürdün'de

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu Ürdünde
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2016 16:53

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü. Ürdün Kralı Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nu Hüseyniye Sarayı'nda ağırladı. Kraliçe Rania, İstanbul ve Ankara'da meydana gelen saldırılardan duyduğu üzüntüye işaret ederek, "Bu tür olayların yaşanması, masum hayatların kaybedilmesi çok üzücü. Türk halkının yanındayız" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Kral 2. Abdullah ile başkent Amman'daki El-Hüseyniye Sarayı'nda bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Başbakan Davutoğlu ve Kral Abdullah, görüşmenin ardından yemeğe geçti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu ise Ürdün Kralı Abdullah'ın eşi Kraliçe Rania ile bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu'nun Ürdün temaslarına eşlik eden eşi Sare Davutoğlu, Amman'da Kraliçe Rania ile Hüseyniye Sarayı'nda görüştü. Sare Davutoğlu'nu 'Ürdün'e hoşgeldiniz' diye karşılayan Kraliçe Rania, "Sizi burada görmek ve ağırlamak çok güzel." dedi.

Kraliçe Rania, ayrıca İstanbul ve Ankara'da meydana gelen saldırılardan duyduğu üzüntüye işaret ederek, "Bu tür olayların yaşanması, masum hayatların kaybedilmesi çok üzücü. Türk halkının yanındayız." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"Sizi de görmek çok güzel" diyen Sare Davutoğlu da Kraliçe Rania'ya duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Yaklaşık yarım saat süren görüşme, basına kapalı gerçekleşti...

Başbakan Davutoğlu Ürdünde

DAVUTOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün Ürdün ziyareti kapsamında Başbakan Ahmed en-Nusur ile heyetler arası görüşmeler ve imzalanan iş birliği anlaşmalarının ardından açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, ev sahibi ülke yetkililerine misafirperverlikleri nedeniyle teşekkür ederek, 1988 yılında Amman'da sekiz ay süreyle kaldığını Arapça olarak ifade etti.

Davutoğlu, Suriye kriziyle ilgili iki ülkenin benzer zorluklarla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak, "Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu
olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor." dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu Ürdünde

KRALA TEŞEKKÜR ETTİ

Davutoğlu, daha önceki ziyaretinin Ankara'da gerçekleşen terör saldırısı nedeniyle ertelendiğini ifade ederek, "mevkidaşı, Kral Abdullah ve tüm Ürdün halkına terör karşısında Türkiye'nin yanında yer aldığı için" teşekkür etti.

Türkiye-Ürdün arasındaki karşılıklı ilişkileri "bölgede örnek mükemmel bir ilişki" olarak niteleyen Davutoğlu, siyasi alanın yanı sıra ekonomik alanda büyük bir potansiyel paylaşıldığını belirterek, şunları söyledi:
"Türkiye Ürdün arasında imzalanan serbest ticaret anlaşması, ekonomik ilişkilerimizde yeni bir atmosfer yarattı. Serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının ardından iki katına çıkan ve de bugün yaklaşık bir milyar dolarlık ortak ticaret hacmine ulaştık. 2017’de serbest ticaret anlaşmasının ikinci aşaması olacak. Eminim ki, bu bizim ticaret ilişkilerimize ivme kazandıracak. Türkiye’nin Ürdün’deki yatırımları 300 milyon dolara ulaştı. Bu yeni girişimle, umuyoruz ki, daha da artacak"

Haberin Devamı

İSKENDERUN-AKABE RORO HATTI

Ürdün Üniversitesindeki Türkçe bölümünün geçen yıl mezun verdiğini ve Ürdün Yermuk Üniversitesinde bugün imzalanan anlaşma ile açılacak Türkçe bölümünün kültürel ilişkilerin göstergesi olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Her yıl yüzlerce öğrenciyi Amman’a Arapça öğrenmesi için gönderiyoruz. Bugün imzaladığımız anlaşmalar, özellikle Hicaz Demiryolu istasyonunun yenilenmesi, aynı zamanda ortak tarih mirasımız konusundaki iş birliğimizin göstergesi" diye konuştu.

Davutoğlu, ulaştırma konusunda iş birliğini vurgulayarak, sivil havacılık anlaşmasının imzalandığını ve İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığıyla ilgili fırsatları değerlendirdikleri bilgisini paylaştı.
Başbakan Davutoğlu, "Akabe limanı bizim için stratejik öneme sahip. Suriye ve Irak’taki krizin ardından, İskenderun-Akabe arasında Ro-Ro feribot taşımacılığı fırsatlarını değerlendirmek istiyoruz. Dolayısıyla Akabe, Türkiye için Ürdün’ün yanı sıra Körfez ve Arap yarımadasına açılan bir kapı olacak" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu iki ülke arasındaki turizm üzerine iş birliğiyle ilgili "Biz tüm Türk hacıların önce Amman ve Ürdün'ü görmesini Amman üzerinden Kudüs’e gitmesini istiyoruz. Bu ayrıca iki kardeş millet arasında daha fazla insan hareketi olması için bir fırsat." dedi.

Haberin Devamı

DAEŞ TEHDİDİ KARŞISINDA OMUZ OMUZAYIZ

Davutoğlu, heyetler arası görüşmede bölgesel konuların paylaşıldığına değinerek şöyle devam etti:
"Türkiye ve Ürdün benzer coğrafi konuma sahip, Bizler Irak ve Suriye’ye, komşu iki ayrı, kritik ülkeyiz. Suriye krizi hakkında, benzer zorluklarla karşı karşıyayız. Kuzeye giden sığınmacılar Türkiye’ye, güneye gidenler Ürdün’e doğru hareket ediyor. Suriye’nin istikrarı Suriye’nin komşusu olarak bizler için giderek daha da önemli oluyor. Saldırıların durmasını destekliyoruz. Suriye’deki tüm bu krizlerin durmasını istiyoruz. Suriye’deki rejim güçlerinin ve DAEŞ, YPG, PKK gibi terör örgütlerinin vahşeti, sadece bizim ülkelerimize değil aynı zamanda bölgenin istikrarına saldırıyor. Umarız ki Cenevre görüşmeleri Suriye halkının arzu ve dileklerinin karşılanacağı bir sonuca ulaşacaktır ve istikrar Suriye’de yeniden sağlanacaktır. Irak ve Suriye’deki DAEŞ tehdidi karşısında omuz omuzayız. Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunduğunu görmek istiyoruz."
Davutoğlu, gelecek ay İstanbul'da gerçekleştirilecek İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi ve mayıs ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi'ne Ürdün'den en üst düzeyde katılım beklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

İKİMİZİN ORTAK DAVASI

Davutoğlu, iki ülke arasında Filistin meselesini de ele aldıklarını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Toplantılarımızda geçen bir önemli konu daha Filistin ve Kudüs meselesi. Filistinli kardeşlerimizin hakları ve Mescid-i Aksa’yı korumak ikimizin ortak davası. Türkiye her zaman Kudüs ve Mescid-i Aksa hakkında özel bikonuma sahip Ürdün’ün yanında olacaktır. Filistin halkının haklarını korumak ve Kudüs’teki Mescid-i Aksa üzerindeki ortak mirasımızı korumak için elinden geleni yapacaktır."
Başbakan Abdullah en-Nusur da iki ülke arasında "yakında gerçekleştirilecek, sürmekte olan ya da gelecek vaat eden projeleri gözden geçirdiklerini" söyledi.  Nusur, "Türkiye ve Ürdün, Suriye ve Irak'a sınırı bulunan tek ülkeler. Ortadoğu'da iş birliğimizi azami seviyeye çıkarmamızı gerektiren çok sayıda zorluk ve benzerlik var." dedi.  Ürdün Başbakanı, Akabe limanında Ro-Ro seferlerinin başlaması için Türk üretici ve ihracatçılara karlı bir yol sağlayacak imkanlar tanımak istediklerini kaydetti.  Nusur, ülkenin kuzeyindeki Mafrak vilayetinin de Suriye, Irak ve Suudi Arabistan’ın yakınındaki konumuyla çok stratejik ve yatırım fırsatları açısından verimli bir yer olduğu bilgisini paylaştı.  Ürdün Başbakanı söz konusu dosyaların Ürdün Kralı Abdullah ile gerçekleştirilecek görüşmede de ele alınacağını söyledi.

ÜRDÜN TİKA OFİSİ AÇILDI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, heyetler arası görüşmenin ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Ofisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Davutoğlu, açılışın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile ofisi gezdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!