Başbakan Davutoğlu erken yemin etti

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu erken yemin etti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2015 15:31

TBMM Genel Kurulu'nda, 26. Dönem 1. Yasama Yılı başladı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Baykal'ın yanında, Başkanlık Divanı'nda Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik ile HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locada yerini aldı. Erdoğan'a, en yaşlı ikinci üye AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik etti.

Deniz Baykal, 26. Dönem 1. Yasama Yılı'nın ilk birleşimini açtıktan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın locadaki yerini aldığını bildirdi. AK Parti milletvekilleri ve bakanlar, Erdoğan'ı ayakta alkışladı.

Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu.

Geçici Meclis Başkanı Baykal, yemin etmeden önce kısa bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

BAYKAL: DEVLET YA DA CEMAAT ELİYLE DİN VE MEZHEP DAYATMANIN NELERE YOL AÇMAKTA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ

Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin  ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. 

Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değil siyasi bir bilinç devletidir. TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz" dedi. 

"En yaşlı üye" sıfatıyla geçici Meclis Başkanlığı yapan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreninde bir konuşma yaptı. Baykal,  "Sayın milletvekilleri sizleri geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum. 7 Haziran'dan TBMM'de bir hükümet kurulabilmesi için partiler arasında bir uzlaşmayı gerçekleştirmek zorunluluğu vardı. Bugün ise TBMM'de hükümet kurabilmesi için partiler arasında uzlaşma artık bir zorunluluk olmaktan çıkmış görünüyor. Bu durum bir büyük yanılgıya yol açmamalıdır. Bugün bir tek parti hükümetinin kurulabilecek olması ülkede bir büyük uzlaşma ihtiyacını ortadan kaldırmamış tam tersine belki daha da arttırmıştır.  

Milletin Parlamento'ya yansıyan siyasi iradesinin hükümet dışında kalan bölümünü yok sayma tuzağına daha kolayca düşülebilmektedir. İktidar ile muhalefet arasında bir ortak anlayışın ve diyaloğun kopması hızla yargının ve adaletin siyasi denetim altına alınmasına, özgürlüklerin kısıtlanmasına, basının susturulmasına doğru bir sürüklenişi de beraberinde getirmektedir" diye konuştu. 

"TBMM'Yİ HAKKI OLAN SAYGIN KONUMA TAŞIMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ"

Baykal, "Yaşadıklarımızın, gözlem ve birikimlerimizin ışığında siyasal kimliklerimizin ötesinde kuvvetler ayrımının ve Meclis üstünlüğünü yargı bağımsızlığının ve adaletin ve hukuk devletinin kıymetini bir kez daha kavramış insanlar olarak TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz. Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin bir temel uzlaşma ve diyalog içinde çalışmasına dayanır. Bu da şeffaf olmayı hem Parlamento'da hem de yargıda hesap vermeyi göze alabilecek hükümetlerin varlığını gerektirir" diye konuştu. 

"DİNCİ YA DA IRKÇI TERÖR KARŞISINDA EN SAĞLAM GÜVENCE CUMHURİYETİMİZİN TEMEL FELSEFESİDİR"

Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin  ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Bu en şerefli mirastır" dedi.  

"BİZİM DEVLETİMİZ BİR IRK, KAN VE KAFATASI DEVLETİ DEĞİL SİYASİ BİR BİLİNÇ DEVLETİDİR"

Baykal, "Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değildir. Siyasi bir bilinç devletidir. İçine doğduğumuz değil içinde olmayı seçtiğimiz devlettir. Herkesin dini, inancı, mezhebi onun şerefidir. Ama siyasetimiz bir ırk, etnik kimlik, iman, soy sop siyaseti değildir. Olmamalıdır. Bu barış ve kardeşliğimizin güvencesidir" dedi. 

"DEVLET YA DA CEMAAT ELİYLE DİN VE MEZHEP DAYATMANIN NELERE YOL AÇMAKTA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Baykal, "Laikliği dinsizlik diye sunup tahrip etmenin devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin artık devlet marifeti ile mezhep ve din dayatmanın sakıncalarını da göreceklerini umuyorum" dedi.

TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.

Bu arada Konya Milletvekili olan Başbakan Ahmet Davutoğlu erken yemin etti. Davutoğlu Ankara milletvekillerinin kürsüye gelmesinden önce yemin etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!