Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın yurtdışı gezilerine her zaman yoğun ve karmaşık siyaset konuları değil, komik ve eğlenceli olaylar da damgasını vuruyor. Bu seyahatler, Başbakan ile konuşabilmek, kısa da olsa ayaküstü derdini anlatabilmek, hatta bazen sadece ‘kendini göstermek’ isteyen iş dünyası için de çok önemli. Başbakan’dan, ilk elemeyi geçerek asil liste anlamında randevu bekleyen 350’ye yakın görüşme talebi olan kişi ya da kurum olduğunu söylersek, bu tür gezilerin kendisini görmek isteyenler için ne kadar önemli olduğunu vurgulamış oluruz. Başbakan’ın yurt dışı seyahatlerine, gittiği ülkelerde iş yapan iş adamlarının katılması yıllardan beri gelenektir. Yatırımları hakkında bilgi vermeleri ve sorunlarını dile getirmeleri de işin doğası gereği. Ama bir de gidilen ülkeyle ilgisi olmayan, ‘Başbakan’a görünsek iyi olur’ ekibi var ki, anlattığımız olay onlarla ilgili. Olay öyle bir hal aldı ki 3 günlük seyahatte sadece Başbakan’ın kaldığı otelin lobisinde bekleyip, gelişine 1 saat eşlik edip, sonra hemen dönenler bile var. Ama maalesef işler her zaman planlandığı gibi gitmiyor. Nasıl mı? Bir süre önce, bir ülkede, gece yarısı Başbakan’ın gelişini, kaldığı otelin lobisinde bekleyip, birkaç kelam etmeyi başaran işadamı, herkese espri konusu olan bir durumla karşılaştı. Özel uçağı ile gelen işadamı, tam Başbakan asansöre binerken “Merhaba” dedikten sonra, “Tamam işim bitti” dedi, valizini aldı ve havaalanına gitmek için hızla kapıya yöneldi. Çünkü Başbakan artık dinlenmeye çekilmişti ve geri dönme ihtimali yoktu. Ama bu kez plan tutmadı. Başbakan odasına çıktıktan kısa süre sonra lobiye kendisini bekleyenlerle sohbet etmek için döndü. Tam o sırada elinde valiziyle kapıya doğru giden işadamıyla karşılaştı. Başbakan’ın “Hayırdır” sözleri, iş adamını afallattı. Onun yerine yanıt veren biri espriyi patlattı: “Az önce ‘Tamam işim bitti’ derken, herhalde ‘1.5 saatlik seyahatimi tamamladım’ demek istediniz.” 006’dan söylemesi, Başbakan her an lobiye dönebilir...
Sağa dön
KAMUOYUNDA tepki çeken, eylemlere neden olan, ODTÜ ormanının ortasından geçirilen Anadolu Bulvarı’nın yapımı nedeniyle CHP Genel Merkezi’ne gidiş yolları uzun süre trafiğe kapatıldı. Parti yönetimi, genel merkeze ulaşmak isteyenlere yol göstermek için çareyi, alternatif güzergahlara tabela koymakta buldu. Genel imaj olarak karizma çizilse de ortaya ilginç tabela kombinasyonları çıktı.Oğuz DEMİR/ ANKARA
Kayseri işi aday
KAYSERİ Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin bir kez daha aday gösterilmesi kimseyi şaşırtmayacak. Üstelik 1 yıl sonra bu görevi bırakıp, yüksek siyaset için Ankara’ya milletvekili olarak gelmesi de sürpriz olmayacak. Peki, 1 yıl sonra Kayseri’nin ‘vekil belediye başkanının’ kim olacağıyla ilgili senaryoyu biliyor musunuz? Mustafa Elitaş... Halen AK Parti Grup Başkanvekili olan ve 3’üncü dönem şartı nedeniyle milletvekilliğine veda edecek olan Elitaş’ın Özhaseki’nin yerine geçmesinin kulislerdeki olası senaryosu şöyle: Kayseri’nin en büyük ilçesi Melikgazi. Buraya belediye başkanı seçilecek kişi, Özhaseki’nin yerine geçecek ismi belirleyecek belediye meclisinin de doğal üyesi oluyor. Yani, Özhaseki bakanlık umuduyla Ankara yolculuğuna çıkarken, 100 kişilik Kayseri Belediye Meclisi’nde seçim yapılacak. Melikgazi Belediye Başkanı da Meclis’in zaten yüzde 70’ine sahip olan AK Partili üyelerin oylarıyla Özhaseki yerine başkan seçilecek. Bu isim de Melikgazi ilçesine Belediye Başkanı yapılması planlanan Mustafa Elitaş olacak.
İktidar muhalefet ittifakı
GEÇTİĞİMİZ hafta, Meclis Genel Kurulu çalışamadı. Üstelik kulis ve bahçe iktidar milletvekilleriyle doluyken... Salonda 139 AK Partili bile yoktu. Bülent Sarıoğlu’nun küçük bir kulis yoklaması, rehavetin sebebini ortaya çıkardı. Sıkıntı, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) vakıf kuran tek maddeden çıkmıştı. Hükümetin tasarısına göre, AYM Vakfı, anayasa hukuku, insan haklarıyla ilgili araştırmalar yapan, 50 bin lira sermayeli, üstelik hizmetlerden ücret alan bir yapı olarak öngörülmüştü. Ve bireysel başvuru ödemelerinin yüzde 30’u buraya aktarılacaktı. Muhalefet, vakıf senedinin ve mütevelli heyetinin belli olmaması gibi gerekçelerle düzenlemeye itiraz ederken, iktidar partisi milletvekilleri de muhalefetle gizli ittifak kurdu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yargıyla ilgili uyarılarından pek de mutlu olmayan iktidar milletvekilleri, bu düzenlemenin Kılıç’a makam yaratmak için yapıldığı duygusunu açıkça dillendirmeye başladı. AK Partililer kuliste, “Vakıf, enstitü başkanlığı gibi unvanlarla Haşim Kılıç siyasete mi hazırlanıyor? Cumhurbaşkanı adaylığı için bekleme makamı mı hazırlanıyor?” sorularını da dile getirmekten kaçınmadılar. Yasamada parmak hesabını ustalıkla tutturan AK Parti grup yöneticilerinin, bu kez milletvekillerine baskı kurmadıkları da gözden kaçmadı. Tasarının akibeti önümüzdeki hafta da belli değil.
Mersin’den stentli kaçış
MART 2014 yerel seçimleri öncesinde her partide artık neredeyse nefesler tutuldu ama bazı isimler var ki, belediye başkan adaylığı listesinden kurtulabilmek için uğraş veriyorlar. Son ana kadar Başbakan’ın ‘kesin’ listesinde Mersin adaylığı için yerini almıştı. O isimi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan... Bundan 2 hafta önce Başbakan’ın Kuzey Avrupa ülkeleri gezisinde organizatör ev sahibi Bakandı. Çağlayan yolda, adaylıktan affını istedi. Normalde Başbakan kararını verince, durum, o kişi için aslında kesin olur. Çağlayan, hem bir dönem daha siyaset yapma hakkı olduğunu, hem de son dönemde kalbine taktırdığı stentin bu kadar yoğun bir yerel seçim kampanyasında yine kendisini zorlayabileceğini anlattı. Ve Başbakan’dan izin koparmayı başardı. Şimdi Mersin adayı olarak Aile ve Sosyal Politikalar Müsteşarı Ahmet Zahderoğlu’nun ismi geçiyor.