Güncelleme Tarihi:
Ayakkabı bombası eylemi: 2001 yılında yaşanan “ayakkabı bombası” eyleminde, Fransa’nın başkenti Paris’ten ABD’nin Mimai kentine gitmekte olan American Airliens 63 sefer sayılı uçağı 22 Aralık tarihinde bombalı eylem ile havaya uçurulmaya çalışıldı.
El-Kaide militanı Richard Colvin Reid, ayakkabılarına gizlediği iki çeşit patlayıcı ile uçağa bindi. Yemek servisinden kısa bir süre sonra koltuğundan gelen ağır kokudan şüphelenen bir hostes, Reid’i kibrit yakmaya çalışırken gördü. Görevliler Reid’in ne yapmaya çalıştığını öğrenmek için yanına gittiklerinde panikleyen terörist bir ayakkabısına davranıp bombayı patlatmak istedi.
Çıkan arbede de 1.93 boyundaki terörist başta bayan hostesler olmak üzere yolcuların müdahalesi ile etkisiz hale getirildi. Uçak Boston kentine acil iniş yaptı.
2006 transatlantik uçak saldırısı planı: 2006’da Atlantik Okyanusu üzerinde yaşanan bir başka uçak bombalama girişiminde, teröristler sıvı patlayıcılar ile İngiltere, Kanada ve Amerika arasında sefer yapmakta olan 10 yolcu uçağını havaya uçurmayı denedi. İngiltere polisinin ortaya çıkardığı plan engellenmesine rağmen onlarca uçuşun iptal olmasına neden oldu.
Saldırı girişimini ardından küresel çapta güvenlik önlemlerini arttıran havaalanları, yolcuların taşıdığı her türlü eşya ve gıdayı, oyuncak bebekten süte kadar, incelemeye başladı.
Bombalama eylemlerinin şüphelileri Ağustos ayı içinde gerçekleştirilen operasyonlarla yakalandı. Ele geçirilen 24 şüpheliden 8’i plan ile bağlantılı oldukları için mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.
Amerikan Havayolları 444 sefer sayılı uçak:15 Kasım 1979 tarihinde ABD’nin Chicago kentinden başkent Washington’a uçmakta olan American Airlines 444 sefer sayılı uçağı kargosuna yerleştirilen bomba ile havaya uçurulmak istendi.
Bombanın infilak etmemesine rağmen uçağı yoğun bir dumanla kaplaması, 12 yolcunun zehirlenmesine neden oldu. Yolcu uçaklarının federal suç kabul edildiği ABD’de eylemin soruşturmasını FBI devraldı.
Saldırıya maruz kalan 444 sefer sayılı uçak halen kullanılıyor.
Bojinka planı: Tarihe Bojinka planı olarak geçen eylem girişiminde, Ramzi Yusuf ve Khalid Muhammed adındaki iki terörist Asya’dan ABD’ye sefer yapacak olan 12 uçağı hava uçurmayı amaçlıyordu. Başarılı olmaları halinde 4 bin yolcu hayatını kaybedebilirdi.
Her ne kadar dikkatlice yürütülmüş olsa da, Filipin polisinin dikkatli takibi sonucu plan ortaya çıkarıldı. Yine de Philippine Airlines 434 sefer sayılı uçağı neredeyse bir nitrogliserin bombası ile havaya uçuyordu.
11 Aralık 1994 tarihinde, Filipinlerden Tokyo’ya uçmakta olan 434 sefer sayılı uçağa yerleştirilen bomba, Cebu adasında aktarmalı uçuş için indiğinde patladı ve sadece bir kişiyi öldürdü. Eylemin başarısız olmasının ardından, gerekli olan para yardımının Sudan’daki El Kaide kaynaklarından temin edildiği ortaya çıkarıldı.
Hindawi vakası: 17 Nisan 1986’da yaşanan Hindawi eyleminde, El Al havayollarının Londra’dan Tel Aviv’e sefer yapan uçağın havaya uçurulması amaçlandı. İsrail polisi 375 kişinin bulunduğu uçakta bulunan hamile İrlandalı bir kadının çantasında saatli bomba buldu.
Anne Murphy adlı İrlandalı kadına saatli bombayı Ürdünlü olan kocası Nezar Hindawi’nin verdiği ortaya çıktı. Hindawi İrlandalı karısını İsrail’deki ailesi ile tanışması için uçağa bindirmişti.
Eylemin başarısız olmasının ertesi günü tutuklanan Hindawi, çıkarıldığı mahkemede 45 yıl hapse mahkûm edildi. İngiltere’deki Old Bailey, merkez ceza mahkemesinde yargılanan Hindawei aldığı ceza ile İngiliz tarihinin en uzun süreli hapis mahkûmiyetine çarptırılan teröristi oldu.