‘Başarının Yol Haritası’ arandı

Güncelleme Tarihi:

‘Başarının Yol Haritası’ arandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2004 12:59

İlki düzenlenen Stratejist 2004 zirvesinde konuşan beyin ve öğrenme teknikleri otoritesi Tony Buzan, liderlerin beyin fonksiyonlarının nasıl çalıştığını öğrenmesi gerektiğini söyledi. Buzan, iş hayatında başarıya giden yolun her zaman bir zihin haritası şeklinde olduğunu belirterek, liderlere insan beynini incelemeye başlamaları önerisinde bulundu.

Üst düzey yöneticilere yönelik düzenlenen Stratejist 2004 zirvesi 'Başarının Yol Haritası' konseptiyle yapıldı. Management Centre Türkiye (MCT) ve Eventus tarafından düzenlenen zirve, 25-26 Mayıs’ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda geçekleştirildi.

Zirveye guruların gurusu olarak adlandırılan Tom Peters, beyin ve öğrenme otoritesi Tony Buzan, Delta Consulting'ten Paul Blackhurst, Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, Leonardo da Vinci Gibi Düşünmek kitabının yazarı Michael Gelb gibi isimler katıldı.

YARATICILIK

Zirvenin ilk gününde konuşan aynı zamanda zirvenin başkanlığını yapan Delta Consulting International Ltd'den Paul Blackhurst, şirketlerin başarılı olması için aynı sektörde faaliyet gösteren rakiplerinden çok daha farklı ve yaratıcı fikirler geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Başarılı elemanları şirkette tutmanın önemine dikkat çeken Blackhurst, çalışanların şirketi sahiplenmesi için ya onlara hisse dağıtılmasını ya da yetki verilmesini önerdi. Blackhurst, ‘‘Şirketiniz yönetim açısından hantallaşmışsa yeni bir bakış açısına ihtiyacınız var demektir. Yaratıcılığın tohumlarını atın, sonra onları bırakın bir ağaç gibi büyüsün‘‘ diye konuştu.

Zirvede 'Geleceği Şekillendirme' konulu bir sunum yapan Arge Danışmanlık Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, geleceği şekillendirmenin Türk kültürüne biraz uzak olduğunu belirtti. Türkiye'de kadercilik olduğunu bu nedenle planların çok uzun vadeli yapılmadığını dile getirdi. Geleceği şekillendirecek adımlar atılmazsa, gelecekte ortaya çıkacak sorunların çözümüyle uğraşılacağını ifade eden Argüden, işin esasının problemleri çözmek değil, onları önleyici yaklaşımlar geliştirmek olduğunu vurguladı.

BİZDEN BİRİ

Argüden, her işte insanların seçiminde 'bizden biri' yerine 'en iyi' olanların seçilmesi gerektiğini kaydetti: ‘‘Ülkemizde siyasette, şirketlerimizde, özel ve kamu sektöründe maalesef bizden biri olmak, en iyi olmanın önündedir. Bu, akraba olabilir, hemşeri olabilir, asker arkadaşı olabilir, fark etmez. Önemli olan bizden biri duygusunu vermesidir. Bir toplumda bizden biri olanlar, en iyi olanların yerine seçiliyorsa bu toplumsal kanserdir.’

Liderler ‘beyin’ incelemeli

Beyin ve öğrenme teknikleri otoritesi Tony Buzan, konferansın ikinci gününde 'Brain Smart Leader' konulu konuşma yaptı. Beynin vücudun neresinde olduğunun tespit edilmesinin sadece 500 yıl önceye gittiğini belirten Buzan, beyinle ilgili fotoğrafların yayınlanma ve ayrıntıların araştırılmasının ise 20 yıl önceye gittiğini dile getirdi.

Liderlerin, beyin fonksiyonlarının nasıl çalıştığını öğrenmesi gerektiğini dikkat çeken Buzan, liderlerde olması gereken özellikleri şöyle sıraladı: ‘‘Vizyon sahibi olmalı. Liderlerin başlıca özelliği sürekli öğrenmektir. Herkes liderlerin her şeyi bildiğini düşünür ama onların asıl işi sürekli öğrenmeye açık olmaktır. Liderler ekiplerinde bulunan insanların potansiyeline inanmalıdır. Zihinsel ve bedensel olarak formda olmalılar. Yetenekleri ve kendilerini nasıl yöneteceklerini bilmeliler. Lider fikirlerini hep görüntüsel ögelerle, hikayelerle, fıkralarla anlatır.‘‘


Bebek beynini öğrenin

Ünlü beyin ve öğrenme otoritesi Tony Buzan'dan zihinsel yönetim ve liderlik için formüller:


Hayal kurun ve hayallerinizi doğru yöne yönlendirin.

Beyin fizyolojisi ve bebek beyni hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yaratıcılık üzerinde çalışın. Yaratıcılığı her yönüyle inceleyin.

Hem beyninizi, hem de bedeninizi sağlıklı ve zinde tutun.

Düşüncenin doğasını teşvik edin.

Strateji ile taktik arasında dengeyi kurun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!