Bartın'daki maden patlamasında kayıp 12 dakikanın sırrı ortaya çıktı

Güncelleme Tarihi:

Bartındaki maden patlamasında kayıp 12 dakikanın sırrı ortaya çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2022 15:51

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağındaki eksi 300 kotundaki grizu patlaması sonrasında metan gazı verilerine ulaşıldı. 41 madencinin hayatını kaybettiği patlamadan 12 dakika önceki veriler ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Veriler 17.59'dan önce yüzde 1'in altındayken, 17.59'da 1,06'da sistem ilk ikazı vermeye başlamış. 18.00'da 1,14, 18.01'de 1,22, 18.02'de 1,31, 18.03'te 1,41, 18.04'te 1,45, 18.05'te 1,55'e ulaşınca sistem alarma geçiyor. Bu sırada elektrikler kesiliyor. İçeride bulunan ikaz sistemleri de sarı ve kırmızı ışık yakarak işçiler uyarılıyor. 18.06'da 1,55, 18.07'de 1,59, 18.08'de 1,65, 18.09'da 1,69. 18.10 da patlamanın yaşandığı saat olarak tespit edildi. Alınan verilerin eksi 300 kotundaki 2 galeriden birinden alındığı öğrenilirken, hangi galeriden bu verilerin alındığı ise bilinmiyor.

Amasra Müessese Müdürlüğü'ndeki 16.00- 24.00 mesaisinde eksi 350'de 1, eksi 300'de 2 ve 250 kotunda 2 galeride çalışma yapıldığı öğrenildi. Eksi 250 kotundaki bir galeride doğal havalandırmanın bulunduğu mekanize ayak, diğer galerilerde de temiz havayı taşıyan vantüplerin, ocak içerisinde elektrik kesilse bile dışarıda elektrikle beslenerek çalıştığı öğrenildi. Patlamanın olduğu eksi 300 kotundaki 2 galerinin gerisindeki gaz sensörleri bulunuyor. Eksi 300 kotunun barajla kapatılmasından dolayı sağ ve soldaki hangi galeride patlamanın yaşandığı bilinmiyor.

Haberin Devamı

Bartındaki maden patlamasında kayıp 12 dakikanın sırrı ortaya çıktı

KARAKUTU İNCELENMESİNE BAŞLANDI

Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından 6 savcının yürüttüğü soruşturma sürerken, A sınıfı iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti oluşturuldu. Soruşturma aşamasında el konulan maden sahası ve binadaki görüntü ve ses kayıtları ile yer altındaki işçilerin konuşmasını kaydeden cihazların Emniyet Müdürlüğü’nde incelenmesine başlandı.

50 KİŞİNİN İFADESİNE BAŞVURULDU

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 14 Ekim'de meydana gelen grizu patlamasında 41 işçi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı, 6 ayrı savcı görevlendirildi. Bu süreçte farklı disiplinlerden gelen mühendisler ile iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti de kuruldu. 7 kişilik bilirkişi heyeti, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Bartın Baro Başkanı Avukat Ferhat Parlatır ve madencilerin avukatları ile maden sahasında inceleme yaptı. Eksi 300 kotundaki yangının sürmesi ve karbonmonoksit gazının yüksek olması nedeniyle heyet, patlamanın olduğu bölgede inceleme yapamadı. Faciadan kurtulan 58 işçiden sağlık ve psikolojik durumu iyi olanların ise ifadeleri alınmaya başladı. Şu ana kadar kurum yöneticileri ile madenciler olmak üzere 50'yi aşkın personelin ifadesine başvuruldu.

Haberin Devamı

KAPSAMLI RAPOR HAZIRLANACAK

Süreç ile ilgili konuşan Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır, "Heyet ile birlikte binalarda ve teçhizatlarda yerinde incelemelerde bulunduk. Yine bu noktada çalışanlardan da görüşler alınarak, sorular yöneltildi. Bilirkişi heyetinin yaklaşık 6,5 saat süren kapsamlı araştırmalarından sonra kapsamlı bir rapor hazırlayacağını söyleyebiliriz. Ayrıca patlama yaşandıktan sonra daha önce el konulan dijital materyaller üzerinde de incelemelerini tamamlandıktan sonra bir rapor sunacaklarını düşünmekteyiz" dedi.

Bartındaki maden patlamasında kayıp 12 dakikanın sırrı ortaya çıktı

'ŞÜPHELİ' OLARAK İFADELERİ ALINACAK

Olay ile ilgili kusurlu kişilerin 'şüpheli' olarak ifadelerinin yakın zamanda alınabileceğini söyleyen Parlatır, "Bu kapsamlı rapor öncesinde de çok kısa bir süre içinde bir ön rapor hazırlanacağını kendi açımdan tahmin etmekteyim. Hukuka aykırı veya direk ihmali olan, kusurlu olan, tedbirsizlik ve dikkatsizlik niteliğinde eylemlere ilişkin olarak bir ön rapor gibi bir görüş sunabileceklerini düşünmekteyim. Bu ön rapor ile olay anı ve sonrasındaki maden işçilerinin görüşleriyle birlikte, kusurlu kişilerin şüpheli olarak ifadelerinin yakın bir zamanda alınabileceğini düşünmekteyim" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!