Güncelleme Tarihi:
MECLİS’te bugün görüşülmesi beklenen ve ‘çocuklara yönelik cinsel istismara örtülü af getirdiği’ savunulan düzenlemeye karşı Türkiye’nin çeşitli illerindeki barolardan tepki yağdı. Barolar özellikle kadın milletvekillerine çağrıda bulunarak önergenin kabul edilmemesini istedi.
İstanbul Barosu’ndaki basın toplantısına, İstanbul Barosu’nun çocuk ve kadından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan, Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Kadın Hakları Merkezi başkanları ile 40 kadın derneğinin üye olduğu İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği temsilcileri katıldı. Ortak basın açıklamasını Aydeniz Alisbah Tuskan okudu.
TECAVÜZCÜLERLE EVLENDİRME
Önerilen düzenlemenin 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçları açısından örtülü bir af getirdiğini kaydeden Tuskan, bunun sonraki tarihlerde işlenen cinsel istismar suçu faillerinin de ‘eşitlik istiyoruz’ talebinde bulunmalarına yol açacağına vurgu yaptı. Tuskan, şunları söyledi:
“Çocukların cinsel istismarında rızadan söz etmek hiçbir mantıkla bağdaşmaz. Cinsel istismar suçlarını işlemeyi cesaretlendirecek. Medeni Kanun, evlilik yaşı gözardı ediliyor. Önerge ile çocuklara tecavüzcüleri ile evlenme zorunluluğu getirilmek isteniyor. Çocukları istismardan korumaya yönelik önlemler getirmek yerine istismarcılar kurtarılmaya çalışılıyor. Bütün kadın milletvekillerine sesleniyoruz: Bu, partiler ve siyaset üstü bir meseledir. İktidar partisinin bütün kadın vekillerinden bu önergenin geri çekilmesi için çalışma bekliyoruz. Yasa teklifine imza koyan milletvekilleri bir an önce bu tekliften vazgeçmeliler.”
Türkiye Barolar Birliği Başkanvekili Berra Besler de yasanın geri çekilmesi için taleplerini ilettiklerini dile getirdi. Besler, “Sosyal devlete de hukuk devletine de uymayan bu tasarı hangi akılla Meclis’te görüşülüyor? Kime hizmet edecek? Bunu Meclis’in büyük bir ayıbı olarak görüyorum” diye konuştu.
Diğer barolardan bazılarının tepkileri de şöyle:
DEVLET ELİYLE OLAĞANLAŞTIRMA
Veli Küçük (Adana Barosu Başkanı): Cinsel istismarı gerçekleştiren kişinin mağdurla evlenmesi halinde cezasının ertelenmesinin önünü açan, adeta tecavüzü, cinsel istismarı devlet eliyle olağanlaştıran bir düzenlemeye tanık oluyoruz. Biz evrensel hukuka, çocuk haklarının temel ilkelerine, ülkemizin uymakla yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelere, anayasaya ve kamu vicdanına aykırı bu önergenin hemen geri çekilmesini istiyoruz.
Asiye Yalçın (Aydın Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatörü): Kamuoyunu etkilemek adına, önergenin tecavüzleri değil, rızaya dayalı ilişkileri kapsadığını ifade etmek, samimiyetsizdir. Bu teklif bir defa kabul edilirse, vergi affı, bedelli askerlik gibi birkaç senede bir geçici maddelerle çocuk yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesine meşruiyet sağlanacaktır. Önerge geri çekilmelidir.
Esra Genç: (Malatya Barosu adına ): Bir mağduriyet varsa o da okulda olması gereken çocukların istismara uğraması ve bir ömür istismara maruz bırakılacak şekilde evlendirilmesidir. TBMM’ye sunulan önerinin geri çekilmesini istiyoruz.
Abdurruhman Tutdere: (Adıyaman Barosu Başkan Yardımcısı): Hukuksal hiçbir dayanağı bulunmayan, çocuğun üstün yararını korumayan, ahlaki yozlaşmaya sebebiyet verecek, çocuk istismarını meşrulaştıracak önergenin Meclis gündeminden geri çektirilmesini talep ediyoruz.
SUÇLUYU ÖDÜLLENDİRİR
Gürkan Altun (Bursa Barosu Başkanı): Bu teklifin yasalaşmasından sonra sıra, evlenme yaşının belki de 15’e indirilmesine gelecek. (Bugün) yapılacak oylamada, tasarının Meclis’ten geçmesi, çocuk yaşta evlilikleri ve suçu özendirir. Suçluyu ödüllendirir ve tecavüzü de suç olmaktan çıkartır.
Cavit Dursun (Kayseri Barosu Başkanı): Bu önerge örtülü aftır. Bu önergenin cinsel istismar suçlarını işlemeyi hedefleyenleri cesaretlendireceği unutulmamalıdır. Cinsel istismar suçunda af, akıl tutulmasıdır, hukuk dışıdır. Verilen önerge Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne, Türk medeni hukukuna, evlenme yaş kriterine de aykırıdır.