Güncelleme Tarihi:
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Eralp Özgen, 1982 Anayasası'nda bazı değişiklikler yapmakla, düzgün ve çağdaş bir anayasaya kavuşmanın olanaksız olduğunu ifade ederek, ''Bugün ülkemiz, bazı maddelerde değişiklikler yapmak yerine, yepyeni bir anayasa yapmak durumundadır'' dedi.
''Uluslararası Anayasa Hukuku Kurultayı'', Ankara Sheraton Oteli'nde başladı.
Kurultaya Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı vekili Ali Ilıksoy, TBMM Başkanvekili Nejat Arseven, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, üyeler ile Danıştay Başkanı Nuri Alan, Sayıştay Başkanı Kamil Mutluer, Ankara Valisi Yahya Gür, Ankara Emniyet Müdürü Kemal İskender, Askeri Yüksek Yargı temsilcileri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda avukat katıldı.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özgen, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin hukuk ve yargı alanında bir çok sorunu bulunduğunu belirterek, yargı bğımsızlığının tam olarak sağlanamadığını, adalet işlerine yeterli bütçe tanınmadığını söyledi. Özgen, af yasası, cezaevleri operasyonu ve hayat standardı esasının yeniden kabulü konularının da söz konusu sorunlardan sadece bir kaçını oluşturduğunu kaydetti.
Modern bir devlet yapısının, anayasa temeli üzerine kurulduğuna ve anayasaların temel hak ve özgürlüklerin güvencesini oluşturduğuna dikkati çeken Özgen, şöyle devam etti:
''TBMM'de Anayasamızın bazı maddelerinin değiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Ancak inanıyoruz ki yürürlülükteki Anayasa'nın bazı maddelerinin değiştirilmesi, onu çağdaş, sosyal ve hukuksal değerlerle uyum haline getiremeyecek, temel hak ve özgürlüklerin güvencesini sağlama açısından yeterli bir çalışma olmayacaktır. ''
Konuşmasında Anayasa'nın Danışma Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından Türkiye Barolar Birliği'nin gerçekleştirdiği Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı kararlarına yer veren Özgen, o tarihte anayasa tasarısının, uygar dünyaca benimsenmiş ''Bir çok özgürlüğü çok aşırı biçimde sınırladığı'' görüşünü ifade ettiğini söyledi. Anayasada ''öze dokunmama'' kuralının kabul edilmediğini, yargı bağımsızlığı ve yargıçgüvencesinin yok edildiğini savunan Özgen, anayasanın ekonomik ve sosyal haklar bölümündeki hükümlerin de özgürlükler açısından sınırlayıcı olduğunu kaydetti.
Çağdaş bir anayasa
Özgen, bundan 17 yıl önce kamuoyunun anayasa hakkında vardığı sonuçları, Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu'nun daha tasarı halindeyken gördüğünü belirterek, şunları söyledi:
''İşte bu nedenlerle 1982 Anayasası'nda bazı değişikliklerle düzgün ve çağdaş bir Anayasaya kavuşmak olanaksızdır. Bu nedenle bazı maddelerde değişiklikler yapmak yerine yepyeni bir anayasa yapmak durumundadır bugün ülkemiz.
Yeni yapılacak anayasanın kuramsal ve bilimsel temellerini tartışmak amacıyla bu kurultayı düzenledik. Bu kurultayda yapılacak tartışmaların sonucuna göre yeni bir anayasa taslağı hazırlamak üzere de birliğimiz, çeşitli üniversitelerdeki öğretim üyeleri ile avukatlardan oluşan bir komisyon kurmuştur.''