Barodan 'gizli tanık' isyanı

Güncelleme Tarihi:

Barodan gizli tanık isyanı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2011 17:03

İstanbul Barosu Başkanı Avukat Doç. Dr. Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyeleri, özel yetkili mahkemelerle ve Ergenekon sanıklardan Sevgi Erenerol’un vekaletsiz avukatlık görevini yürüten Vural Ergül’ün, gizli tanıkların kimliğini açığa çıkarma suçlamasıyla 16 celse duruşmalardan men edilmesi yönündeki kararla ilgili basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Baro binasında gerçekleşen ve Avukat Vural Ergül’ün de hazır bulunduğu toplantıda konuşan Ümit Kocasakal, Ergenekon davasında bir gizli tanığın kimliğini ifşa ettiği iddiasıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Vural Ergül’e 179’uncu celsede 14 Nisan 2011 tarihli karar ile 16 duruşmadan men cezası verdiğini anlattı. Ergül’ün bu karardan dolayı bugün yeniden başlayan duruşmalara katılamadığını söyleyen Kocasakal, "Öncelikle belirtmek isteriz ki, avukatın, gizli tanığın kimliğini muhafaza etme gibi bir görevi ve zorunluluğu bulunmamaktadır. Tanık Koruma Kanunu’ndaki gizliliğin muhafazası, soruşturma ve kovuşturma mercileri ile ilgili diğer resmi kurum ve kişileri kapsayıp, avukatı kapsamamaktadır. Aksine gizli tanığın kimliğini araştırma ve öğrenme savunma sınırları içinde kalmaktadır" dedi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERİ KALDIRIN

Kocasakal, Ergül’e verilen cezanın kabul edilemeyeceğini belirterek, "Mahkemenin bu kararı ve yaklaşımı, savunma hakkına ve görevine karşı bir saldırı ve diğer meslektaşlarımıza karşı da bir gözdağı niteliğindedir. İstanbul Barosu olarak mahkemenin bu hukuksuz ve haksız yaptırım uygulamasını kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Bu konuda her türlü yasal girişimde bulunulacak ve konu takip edilecektir" diye konuştu.

Özel yetkili mahkemelerde avukat ve savunmanın "hasım" ve "fazlalık" olarak görüldüğünü ifade eden Kocasakal, "Bu vesileyle İstanbul Barosu olarak başta siyasi iktidar olmak üzere tüm ilgili kurumlara bu mahkemelerin derhal kaldırılması çağrımızı yinelerken aksi durumda savunmadan gelen demokratik ve meşru gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi.

BU ÇOK TEHLİKELİ BİR MÜESSESEDİR

Baro olarak, Ergül’ün yanında yer alacaklarını aktaran Kocasakal, "Tarihe not düşmek amacıyla, üzülerek söylüyorum bir sonuç alacağımızı zannetmiyorum ama, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na taşıyacağız, gerekli şikayetlerde bulunacağız, konuyu Adalet Bakanlığı’na aktaracağız. AİHM nezdinde de meslektaşımıza gerekli desteği vereceğiz. Çünkü bu savunma hakkının özüne karşı yapılan bir ihlal konumunda" diye konuştu. Kocasakal, gizli tanıklık uygulamasının herkes için çok büyük bir tehdit olduğunu söyleyerek, "Bir gün istenen kişiyle ilgili bir gizli tanıklık rahatlıkla icat edilebilecek ve bu gizli tanığın beyanlarıyla herkesin hak ve özgürlüğü kısıtlanabilecektir. Bu çok tehlikeli bir müessesedir. Hele bu özel görevli mahkemeler gibi yine hukuk devleti için tehlike teşkil eden bir kurumla yanyana gelirse dinamit etkisi doğurur" dedi.

AİHM’E BAŞVURACAĞIM

Vural Ergül de, karar sonrasında kararı veren hakimlerin hukuka aykırılıklarının tespit edilerek, kınanması talebiyle Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne bir dava açtığını belirterek, "Bu davayı açmadan önce de aynı hakimlerden, verdikleri kararın yasaya, hukuka aykırı olması nedeniyle yeniden gözden geçirilerek, düzeltilmesini istedim. Ancak, mahkeme kararının usule, uygun olduğunu iddia edip, kararından vazgeçmedi. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi’ne yaptığım müracaat ise son Torba Yasa’yla hakim ve savcıları kurtarmak için çıkarılan düzenlemeye takıldı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi her ne kadar tazminat istemesem de hakimlerin kınanması talepli davamda dahi muhatabımın devlet olması gerektiği gerekçesiyle davamı reddetti. Temyize gittim" diye konuştu.

Ergül, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını da sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!