Baro vaatleri

Güncelleme Tarihi:

Baro vaatleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2008 00:00

DÜNYANIN en büyük 3 barosundan biri olan İstanbul Barosu’nun başkanlık seçimlerine 2 hafta kaldı. Şimdiki yönetimin avukatları yalnız bıraktığını düşünen 5 başkan adayı, projeleriyle baroya yeni bir nefes getireceklerine inanıyor.

İstanbul Barosu tüm Türkiye’de görev yapan avukatların 4’te 1’ini barındırıyor. 130 yıllık geçmişe sahip, 24 bin üyesi var. Her 2 yılda bir yapılan Genel Kurul 26 Ekim’de. 5 deneyimli avukat, başkanlığa aday. Bunlardan biri, "Kadın başkan bir şanstır" diyen Fatma Mebuse Tekay. Adaylar, baronun bugüne kadar siyasi ideolojik çizgiyle yönetildiğini düşünüyor. Hepsinin vaatleri var. O vaatler şöyle:

Fatma Mebuse Tekay (Katılımcı Avukatlar Grubu): Hak ihlalleri, yolsuzluklarla ilgili davalar yakından takip edilecek. Mesleki dayanışma merkezi kurulacak. Genç avukatlara büro açmaları için uzun taksitlerle kredi verilecek. Kadınlara ve kadın avukatlara yönelik çalışmalar olacak. Adliyelerde avukatların çocukları için kreşler açılacak.

Kemal Aytaç (Çağdaş Avukatlar Grubu): Avukatlar çok sahipsiz kaldı, saldırılara uğradı. Dayanışma ekipleri olacak. Mesleğe yeni başlayanlardan alınan fahiş ruhsat parası inecek. Birbirleriyle dayanışacakları, 150-200 kişilik ortak çalışma ofisleri olacak. Baro, toplumsal, siyasal her davayı gözlemleyecek.

Uğur Yetimoğlu (Çağdaş Avukatlar Birliği): Baro yönetimini parçalayacağız. Sadece Beyoğlu’ndan yönetilmeyecek. Merkezi yerlerde baro temsilcileri olacak. Genç avukatlara ofis kurmaları için yardımcı olacağız. Stajyer ucuz işçi statüsünden kurtulacak. Stajyere diksiyon, beden dili, dilekçe yazma tekniği dersi verilecek.

Muammer Aydın (Önce İlke Çağdaş Avukatlar) Yargının üç unsuru var. İddia, hüküm ve savunma. Kim savunacak? Avukat. Savunma dışlanıyor. Kilitli olduğu için bazı adliyelerin tuvaletine giremiyoruz, memurların saygısız davranışlarına maruz kalıyoruz. Herkes birbirine saygı duyacak.

Şadi Çarsancaklı (Hukukun Üstünlüğü Platformu) Büro açan gençler, kirasını, aidatını ödemek, bir avukata yakışacak standart oluşturmak zorunda. Kadın avukatların çocukları için adliyelerde kreşler olacak. Avukatlar saatlerce bekletilmeyecek. Yargıç avukata bağıramaz, 15 dakikadan fazla bekletemez.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!