Baro başkanı hakkında avukatlardan suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Baro başkanı hakkında avukatlardan suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2007 14:30

ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyesi yaklaşık 150 avukat, İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'in, türkücü İsmail Türüt'ün ‘Plan yapmayın plan’ isimli şarkısına destek veren demeciyle suç işlediğini iddia ederek, hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

İzmir Adliyesi'nde birinci katta bulunan adliye kafeteryası önünde toplanan Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, dördüncü katta bulunan İzmir Barosu Hizmet Birimi'ne kadar alkışlarla yürüdü. İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir'in, internet görüntü paylaşım sitesi YouTube'da, Hrant Dink cunayetinin sanıklarının görüntüleriyle yayınlanan şarkıyla ilgili yaptığı açıklamaların suç olduğunu söyleyen Çağdaş Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Mehmet Ali Koç, şöyle konuştu:

“Bugün burada, ettiği avukatlık yemini ve avukatlık kanununun kendisine yüklediği ‘hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını korumak’ görevlerini unutarak; konumunu ve sıfatını şoven, ırkçı, ayrımcı, suçu ve suçluyu öven eylemleri için kullandığından kendisini kınıyoruz. İsmail Türüt ve Ozan Arif hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı. İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, bu şiir ve şarkıyı, ‘yurtseverce ve kutlanması gereken’ davranışlar ve ifade özgürlüğünün kullanılması olarak değerlendirmiş, İsmail Türüt'e karşı karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia ederek, ona sahip çıkmıştır. Erdemir, bu açıklamaları ile TCK'nın 215'inci maddesindeki suç ve suçluyu övme, 217'inci maddesindeki halkı kanunlara uymamaya tahrik ve 288'inci maddesindeki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçlararını işlemiştir. Üç yıldan uzun süredir yürüttüğü baro başkanlığı süresince, hukuk ve adalet adına olumlu, çağdaş, demokratik bir açıklama ve refleksini görmediğimiz Nevzat Erdemir'in, ilk kez ‘ifade özgürlüğünden’, bir cinayeti meşrulaştıranların ve övenlerin korunup yüceltelmesi istemiyle bahsetmesi utanç vericidir.”

Haberin Devamı

Hrant Dink davasının sanıklarından Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un da İzmir Barosu üyesi olduğunu, Nevzat Erdemir'in ekibinden olduğunu belirten Mehmet Ali Koç, şöyle devam etti:

“Bu kişi genel kurul toplantılarında Nevzat Erdemir'i savunurken meslektaşlarına hakaret etmiştir. Dink davasının ilk duruşması sırasında da Hrant Dink'in eşi Rakel Dink'e, ailesine ve katılan avukatlara hakaret ve tehditlerde bulunmasına karşın İzmir Barosu Yönetim Kurulu ve Başkanı tarafından bugüne kadar resen sonuç alıcı bir şey yapılmamıştır. Hrant Dink cinayetini ve bu cinayetin sanıklarını öven kişilerin eylemlerini kutsayan, yücelten ve yurtseverlik olarak gören bu zihniyeti kınıyoruz ve Nevzat Erdemir hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz.”

Haberin Devamı

Açıklamanın ardından avukatlar suç duyurusunda bulunacakları dava dilekçesinin bir örneğini, yerinde bulunmayan Erdemir'in, adliyede yer alan İzmir Barosu Hizmet Birimi'ndeki masasına bıraktı. Grup, daha sonra toplu olarak savcılığa gidip, hazırladıkları suç duyurularını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!