Barış zirvesinde sınırdışı

Güncelleme Tarihi:

Barış zirvesinde sınırdışı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ermeni konuklara büyük ayıp

Kafkas İstikrar Paktına Doğru Kars Kent Kurultayı, Ermenistan'dan gelen 4 yetkilinin sınırdışı edilmesiyle gölgelendi. İşadamlarının davetlisi Ermeni konuklar, il emniyeti tarafından sert bir tutumla ‘‘resmi davetli olmadıkları’’ gerekçesiyle sınırdışı edildi.

KAFKASYA'ya barışın gelmesi dilekleriyle ilk kez gerçekleştirilen Kars Kent Kurultayı'nda Ermenistan'dan gelen 4 konuğun apar topar sınırdışı edilmesiyle skandal yaşandı.

Başta 9. Cumhurbaşkanı Demirel olmak üzere, İçişleri Bakanı Tantan, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, MHP'li ve DSP'li milletvekilleri, ev sahibi Belediye Başkanı ve bilimadamlarının Kafkasya'da barışın sağlanması yolunda adımların atılmasını istediği kurultay öncesinde Ermenistan'ın Gümrü Vali Yardımcısı, Belediye Başkan Yardımcısı, Ticaret Odası Başkanı ve tercümanı, ‘‘resmi davetli olmadıkları’’ gerekçesiyle kaldıkları otellerinin lobisinde tutanak tutularak apar topar sınıra götürüldüler.

Skandal olarak nitelenen olaya işadamı Numan Zincirkıran da tanık oldu. Olay şöyle gelişti:

TİFLİS ÜZERİNDEN GELDİLER

Kurulma aşamasında olan kardeş kentler Kars ve Gümrü İş Konseyi'nden üyeler, Karslı işadamları tarafından Kurultay'a davet edildiler. Önceki gün Tiflis üzerinden pasaportlarıyla Türkiye'ye giriş yapan Gümrü Vali Yardımcısı Volodya Arushanyan, Belediye Başkan Yardımcısı Levon Khachatryan, Ticaret Odası Başkanı Harutyun Hounannisyan ve tercüman Murad Asesyan, Kars'taki Simer Otel'e yerleştiler.

Kurultay'ın ev sahibi Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu'nun işadamı olan kardeşi Alican Alibeyoğlu'nun da arkadaşları olan konuk Ermeni heyeti, otelin lobisinde Numan Zincirkıran'la sohbet ederken İl Emniyet Müdür Yardımcısı Köksal Avcı hızla yanlarına geldi. Derhal konuklardan Kars'ı terk etmelerini istedi.

POLİSİN SERT TUTUMU

Tercüman aracılığıyla Ermenilere ne iş yaptıklarını soran Avcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi davetlisi olmadıklarını ve Kurultay'a katılamayacaklarını söyleyerek derhal sınırdışına çıkmalarını iletti.

Bu muamele karşısında şok olan konuk heyet, önce itiraz ettiyse de polisin sert tutumu üzerine tutulan tutanakları imzaladılar ve eşyalarını apar topar toplayıp bir araçla Posof Türkgözü Sınırı'na götürüldüler.

Üzgün bir şekilde Türkiye'yi terk eden Ermeni konuklar, sınırdan çıkarken ‘‘Biz yarım saatlik mesafede tarihi komşularız. Günde yüzlerce Ermeni Türkiye'ye gelir gider. Biz geçmişi sorgulamıyoruz. Dostlarımızla alışveriş yapmaya, dünyamızı paylaşmaya, kültürel, sportif dostluk kurmaya geldik. Ama yarın sınırlar mutlaka açılacak. Ve bu muameleden utanacaklar olacak’’ dediler.

KARAYALÇIN: SKANDAL

Olayın duyulmasından sonra Karslı işadamlarına skandala gerekçe olarak İç ve Dışişleri Bakanlıkları kanalıyla Valiliğe gelen emirde Azerileri küstürmeme yolunda Ermenilere uygun bir dille Türkiye'den çıkmalarının istendiği söylendi.

Kurultay'da konuşma yapmak üzere dün Ankara'dan Kars'a gelen Dışişleri eski Bakanı Murat Karayalçın, olayı duyunca ‘‘Şok oldum. Bu bir skandaldır.’’ diye tepki gösterdi. Karayalçın, olayın Kafkas İstikrar Paktı'na doğru barışçıl adımların atıldığı bugünde meydana gelmesini ise ‘‘talihsizlik’’ diye niteledi. Karayalçın şöyle dedi:

‘‘Bu bir gizli toplantı olmadığı gibi, siyasi de değil. Her kesimin katkısı ile Kafkasya'daki barış ve işbirliğinin yollarını arıyoruz. Kim kiminle savaş değil, barış yapacağı önemlidir. Kollektif barışı zorlayıcı çabalar gerekli.’’

Karslı işadamları ise Ermenistan'la işbirliğinin çok önemli olduğunu, günde yüzlerce Ermeni'nin Türkiye'ye gelip iş yaptığını, ancak Karslı işadamlarının bölgedeki işbirliğinde baskı altında yaşadıklarını öne sürdüler.

Kafkasya’yı anlattı

KARS Kent Kurultayı'na katılan 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunların barışla çözümlenmesi çağrısında bulundu.

Bayındır Holding'e ait Beechjet 400-A tipi uçakla, Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, İçişleri Bakanı Sadettin Tantan ile birlikte dün saat 10.00'da Kars Havalimanı'na inen Demirel'i kalabalık bir vatandaş topluluğu karşıladı. Daha sonra Nahcivan, Gürcistan, Azerbaycan ve Rusya'dan temsilcilerin de katıldığı, Kars Belediyesi ve Kars Kafkas Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği ‘‘Kafkas İstikrar Paktına Doğru Kars Kent Kurultayı’’ için üniversitenin konferans salonuna gelen Demirel, ayakta alkışlandı. Kurultay'a Ermenistan'dan kimsenin davet edilmediği belirtildi.

Alkışlar arasında kürsüye çağrılan Demirel, Kafkasya'daki barışın Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olacağını vurguladı, Sovyetler Birliği'nin savaşsız olarak dağılmasının büyük olay olduğunu hatırlattı.

Demirel: Önce barış

SÜLEYMAN Demirel, Kafkas Kurultayı'nda Ermenistan'la kapalı bulunan sınır kapılarının açılması yolundaki önerilere barış seti çekti. Demirel, şunları söyledi:

‘‘Üzülerek ifade ediyorum ki, Ermenistan bağımsız devlet olur olmaz, Karabağ'da hadise çıkardı. Azerileri katliama tabii tuttu. Karabağ ve etrafındaki Azerileri oradan sürdü, çıkardı. 1 milyon Azeri kardeşimiz kaçtı. Bunlar Azerbaycan üzerine büyük yük oldu. Ermenistan'a geçmişle ilgili herhangi bir sorunumuz olmayacağını belirttik. Azerbaycan ile Ermenistan'ın barış içinde yaşaması halinde her ikisinin de Türkiye'den yardım ve destek göreceğini açıklıkla söyledik. Şu ana kadar bu barış sağlanamamıştır. Kapı açılsın denildi. Kapınının açılmasının getireceği, götüreceği nedir? Ona bakmak lazım gelir. Dünyada sizden başka kimsesi olmayanlar var. İşte bunlar Azeri halkıdır. Eğer size olan ümitlerini üç beş kuruş için yitirirlerse, o insanların vebali altında kalırız. Herşey ticaretten ibaret değildir. Azerbaycan'daki barışı biz herkesten çok istiyoruz. Yanlız Azerbaycan halkını inciten bir tavır içinde Türkiye olamaz ve olmamalıdır. Barış yapın. Hem Azerbaycan hem de Ermenistan'a söylüyoruz ve barışın şartlarından biri, 1 milyon Azeri kaçkın gelsin topraklarına. Ondan sonra Türkiye size her türlü kolaylığı gösterir.’’

Demirel, üç yıldızlı Simer Oteli'nin açılışını gerçekleştirdi ve burada onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Demirel ve bakanlar, saat 15.00'de uçakla Ankara'ya döndü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!