Barış için Türkiye'nin katılımı şart

Güncelleme Tarihi:

Barış için Türkiyenin katılımı şart
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

The Washington Institute for Near Eastern Affairs adlı düşünce kuruluşunun uzmanı Schenker, ABD’nin Suriye’yi teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmaya hazırlandığını belirtirken, “İsrail’in her durumda Türkiye ile stratejik ilişkilerinin bozulmasını istemediğini“ kaydetti.

İsrail-Suriye barış görüşmelerinin Türkiye’ye etkisi hakkında A.A’nın sorularını yanıtlayan David Schenker, İsrail-Suriye barışı çerçevesinde yapılacak „su düzenlemesinin içine Türkiye’nin bir şekilde çekilmek istendiğini ancak bunun ayrıntılarının henüz açıklık kazanmadığını“ belirtti.

Schenker, „Türkler için su, Araplar’a petrol ne ifade ediyorsa hemen hemen o anlama geliyor. Yani Türkiye suyunu satmak istiyor. Ayrıca Türkiye ile Suriye arasında parlak olmayan ilişkilere bakınca Türkiye’nin karşılıksız olarak Suriye’ye su vermesi için bir neden olmadığını görüyoruz“ dedi.

David Schenker, İsrail ile Suriye arasında barış sağlanması halinde „ilgili ülkelere geniş bir tazminat ve yardım programının başlayacağını“ belirterek, „su düzenlemesine Türkiye’nin dahil edilmesi halinde Ankara’ya tazminat ödenmesinin kaçınılmaz olacağını“ vurguladı.

Schenker, „tazminat işi nasıl düzenlenir, kim öder, şu anda belli değil. Ancak Türkiye’ye bu tazminatın iletilmesinin bir yolu bulunabilir“ dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığınca hazırlanan son terör raporunda, terörist Abdullah Öcalan’ın sınır dışı edilmesinden sonra da Suriye’nin terör örgütü PKK’ya desteğinin bir ölçüde devam ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Schenker, Suriye’nin ise barış görüşmelerinin olumlu sonuca ulaşmasının ödülü olarak bu listeden çıkmak ve Amerikan yardımı almak istediğini belirtti.

Schenker, „Amerikan kanunlarına göre ABD, teröre destek veren ülkelere herhangi bir mali yardımda bulunamaz. Dolayısıyla Başkan Bill Clinton yönetiminin yakın bir gelecekte Suriye’nin teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasının hazırlıklarına girişeceğini düşünüyorum“ diye konuştu.

David Schenker, “İsrail-Suriye barış sürecinin akıbeti ne olursa olsun, İsrail’in Türkiye ile stratejik nitelikteki ilişkilerini sürdürmek isteyeceğini“ vurguladı.

Schenker, „iki ülke arasında önemli boyutta bir askeri işbirliği var. Sanırım İsrail de Türkiye’nin ne kadar önemli bir stratejik ortak olduğunun farkında. İsrail, Suriye ile ilişkilerini ne yönde geliştirirse geliştirsin Türkiye kadar değerli bir müttefiki ile ilişkilerinin sıkıntıya girmesini istemeyecektir“ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!