‘Barış’ için toplandılar

Güncelleme Tarihi:

‘Barış’ için toplandılar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 14:44

Türkiye, Almanya, Yunanistan, Romanya ve İsrail'den gelen 320 öğrenci geçtiğimiz hafta İstanbul'da dünya sorunlarını tartıştı. Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı'nda nükleer silahlardan insan haklarına, Afganistan'daki savaştan silahsızlanmaya kadar birçok sorun masaya yatırıldı. Öğrenciler 'barış' istedi.

Dünya gençliği, Üsküdar Amerikan Lisesi'nde, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Türkiye Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı'nda (TIMUN) buluştu. Dünyada 35, Türkiye'de ise uluslararası düzeyde yedinci kez yapılan Model Birleşmiş Milletler Konferansı'na toplam 320 öğrenci katıldı. Almanya, Yunanistan, Romanya ve İsrail'den gelen öğrenciler nükleer silahlar, Afganistan'da insan hakları, nüfus patlaması, çölleşme ve silahsızlanma gibi konuları tartıştı. 15-18 yaş arası lise öğrencileri böylece dünya sorunlarına küçük yaşta çözüm aramayı öğreniyor.

Birleşmiş Milletler'in gündemindeki ciddi konuların tartışıldığı konferansın Genel Kurul Başkanlığı'nı Derin Gürsoy, Genel Sekreterliği'ni ise Aycan Semizer yaptı. Üsküdar Amerikan Lisesi üçüncü sınıf öğrencisi olan Gürsoy, konferansta öğrencilerin gerçek anlamda demokrasiyi öğrendiklerini ve yaşadıklarını söyledi: ‘‘Belli bir konu hakkında bir kişiyi ikna etmek size bir şey kazandırmaz. Önemli olan ürettiğiniz sonucun bütün toplumlar tarafından kabul görmesidir. Biz, burada bunu başarmaya çalışıyoruz.‘‘

Öğrenciler tarafından organize edilen ve yürütülen konferans, Birleşmiş Milletler (BM) prosedürüne göre gerçekleştiriliyor. Konferansta küreselleşme, çölleşme, insan hakları gibi başlıklar altında dünya sorunlarını tartışan öğrenciler, bunlara nasıl çözüm bulunacağına ilişkin tasarılar üretiyor. Konferans süresince öğrenciler sorunların giderilmesine yönelik tasarılarını diğer öğrencilere kabul ettirebilmek için lobi çalışması yapıyor. Konferansın son gününde ise Genel Kurul'da bu tasarılar oylanıyor.

Üsküdar Amerikan Lisesi'nde gerçekleştirilen konferansa Türkiye'den Robert Koleji, İzmir Amerikan Lisesi, Tarsus Amerikan Lisesi, Koç Lisesi, İstanbul International Community School, TED Ankara Koleji, İstanbul Lisesi, Eyüboğlu Lisesi, Özel İnanç Lisesi ve ODTÜ Hazırlık Okulu katıldı.

Model Birleşmiş Milletler Konferansı'na İngilizce eğitim veren ve Model Birleşmiş Milletler Kulübü (MUN) bulunan liseler katılabiliyor. Birleşmiş Milletler'in yabancı dili İngilizce olduğu için konferans bu dilde yapılıyor. Katılımcı öğrencilerin kendi ülkelerini temsil etmeleri yasak. Bu nedenle de öğrenciler, temsil ettikleri ülkelerin siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini öğreniyorlar. Öğrenciler bu şekilde uluslararası ilişkilerde tarafsız bir anlayış ve ılımlı bir bakış acısı kazanıyor.


TIMUN hakkında

Uluslararası Model Birleşmiş Milletler Konferansı (TIMUN), dünyanın dört bir yanından yaklaşık dört bin öğrencinin katıldığı ve yakın bir tarihte BM tarafından bir alt kuruluş olarak kabul edilen Lahey Uluslararası Model Birleşmiş Milletler'e (THIMUN) bağlı olarak düzenleniyor. Türkiye'de uluslararası düzeyde bu yıl yedincisi gerçekleştirilen Konferans Üsküdar Amerikan Lisesi Model Birleşmiş Milletler Kulübü tarafından organize ediliyor. Konferansta Genel Sekreterlik ve Genel Kurul Başkanlığı Türk öğrenciler tarafından yürütülüyor.


Barış için çalışacağım

Alexa Stelzer, Almanya

Dünya barışı için tüm insanların el ele vererek birlikte, uzlaşmacı bir şekilde harekete geçmesi gerekiyor. Bunu hiç zaman kaybetmeden bir an önce yapmalıyız. Uluslararası barış için ne yapılması gerektiğini çok detaylı bilmiyorum ama en iyisi için çalışacağım.


Gelecek kötü görünüyor

Bertram Taetz, Almanya

Farklı ülkeler hakkında bilgi edinmeyi sevdiğim için bu konferansa katılıyorum. Terörizmin dünya ölçeğinde çok büyük zararları olduğunu düşünüyorum. Buna bir an önce son verilmesi gerekiyor. Gelecekte dünyamızın şimdiki durumundan çok daha kötü olacağını düşünmüyorum.


Ortak bir nokta olmalı

Alexander Poho, Almanya

Dünyanın şu andaki kötü gidişatına bir an önce son verilmeli. İnsanlık olarak önümüzdeki dönemde bir çok konuda uzlaşmaya hazır olmalıyız. Dünya barışı için tüm insanların ortak bir noktada bir araya gelmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde şu durumdakinden çok daha iyi bir dünya diliyorum.


Somut önlemler alınmalı

Anna Blombach, Almanya

Dünyayı saran terör tehlikesinden, şu anda uygulanan yöntemle kurtulabileceğimizi zannetmiyorum. Barış için daha somut ve insancıl önlemlerin alınması gerekiyor. Bir an önce vakit kaybetmeden dünya barışı sağlanmalı. Gelecekte insanların daha iyi olduğu bir dünya istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!