Barış görüşmeleri başladı ama umut zayıf

Güncelleme Tarihi:

Barış görüşmeleri başladı ama umut zayıf
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2013 01:32

Gelecekte sınırların nasıl çizileceği, güvenlik düzenlemeleri ve Kudüs'ün statüsü gibi meselelerin tüm karmaşıklığına karşın İsrail ve Filistin arasındaki barış müzakereleri ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ev sahipliğinde dün akşam Washington'da başladı.

Haberin Devamı

İki tarafın müzakerecileri, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ev sahipliğinde Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlenen iftarda üç yıl aradan sonraki ilk doğrudan görüşmelerini yaptı.

İftarda İsrail’i, Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Tzipi Livni ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanı İzak Molcho, Filistin'i de Başmüzakereci Saib Erekat ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın danışmanı Muhammed Ştayyeh temsil etti.

İsrail ve Filistin heyetleri, dikdörtgen şeklindeki masada Amerikan heyetinin karşısında yan yana oturdu. Beş kişiden oluşan Amerikan heyetinde de, Bakan Kerry'nin yanında, ABD'nin dün atanan yeni Ortadoğu Özel Temsilcisi Martin Indyk, Beyaz Saray Ortadoğu koordinatörü Philip Gordon ve diğer ilgili yetkililer yer aldı.

Haberin Devamı

Kerry, yemek başlamadan, önce İsrail müzakere heyetiyle, ardından da Filistinli heyetle 45'er dakika süren ayrı görüşmeler yaptı.
Bakan Kerry, iftarın başında, iki tarafın heyetlerinin Washington'da bir araya gelmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun "çok çok özel" bir an olduğunu belirtti. Kerry, "konuşacak çok fazla şey yok" şeklinde espri yaptı.

Yemeğin menüsünde, tatlı mısır ve barbunya çorbası, ızgara balık, safranlı risotto, yaz sebzeleri ve kayısılı kek yer aldı.

Kerry, Livni ve Erekat, ABD Dışişleri Bakanlığında bugün de bir üçlü görüşme yapacaklar ve görüşmelerin tamamlanmasının ardından yerel saatle sabah 11.00'da (TSİ 18.00) Bakan Kerry, iki tarafın müzakarecilerinin eşliğinde kameraların karşısına çıkarak açıklama yapacak.

YAHUDİ YERLEŞİMLERİ SORUN OLABİLİR
İsrail ve Filistin kapsamlı ve ciddi barış görüşmeleri için son kez masaya oturduğunda ikinci Bush döneminin sonlarıydı ve bir uzlaşıya varmak çok acı vericiydi. Washington Post gazetesi bugünkü görüşmelerde durumun daha da kötü olabileceğini zira aradan geçen beş yılda Barı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin nüfusunun yüzde 20 artarken yerleşimci yanlısı politikacıların iktidara geldiğini yazıyor.

New York Times'da yer alan haberde ise Ortadoğu görüşmelerine dair şüphe yaratan iki önemli soru üzerinde duruluyor: “Kapsamlı bir barış anlaşmasını gerçekleştirmek nasıl mümkün olacak? Dahası bu girişimler başarısız olursa ne olacak?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!