Güncelleme Tarihi:
Taliban iktidarında eğitim ve çalışma hakları elinden alınan, burkasız sokağa bile çıkamayan kadınlar, zar zor kazandıkları hakların Taliban’la barış masasındaki pazarlıklara kurban gitmesinden endişeli. 35 yaşındaki öğretmen Aruzo Pervani, “Yeniden iktidara gelirlerse okul ve üniversitelerin kapıları kadınlara yine kapanacak. Afgan kadınların görevi sokağa çıkıp kitlesel gösterilerle Taliban’ı istemediklerini göstermektir” diyor.
KARZAİ REST ÇEKTİ
Daha önce barış görüşmeleri için Katar’a heyet göndereceklerini söyleyen Hamid Karzai ise Taliban’la görüşmelere ABD’nin öncülük etmesini kabul etmeyeceğini ve müzakereyi boykot edeceğini belirtti. Hatta 2014 sonuna kadar Afganistan’dan çekilmeye hazırlanan ABD’yle de görüşmeleri askıya alacağını söyleyip resti çekti. Doha’daki büro, Taliban’ın artık ABD, BM ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlarla görüşen bir siyasi oluşum olarak görüldüğünü gösteriyor. Tansiyonu düşürmek için devreye giren ABD Dışişleri Bakanı Kerry ise, dün Doha’daki büroya asılan Taliban bayrağının kaldırılacağını, Afganistan İslam Emirliği isminin de “Barış Görüşmeleri Bürosu” olarak değiştirileceğini söyledi. Bazı kesimlere göre Taliban, eski radikal İslamcı politikalarını yumuşattı.
Kırmızı kurdeleli açılış
Taliban Doha’daki bürosunu salı günü törenle açtı. Açılışta kırmızı kurdeleyi Katar Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali bin Fahad el Hacri ile Taliban yöneticilerinden Can Muhamed Medani beraber kesti. Taliban Sözcüsü Muhammed Naim, Afganistan İslam Emirliği Siyasi Bürosu adıyla açılan büronun “barışçıl yollarla işgali sonlandırmayı ve İslami bir sistem kurmayı” amaçladığını söyledi.
Kırgızistan ABD üssünü kapatıyor
Kırgızistan Meclisi, ABD’nin Afganistan operasyonlarında kullandığı Manas Üssü’nün kapatılmasını onayladı. Tasarı, 120 sandalyeli mecliste 91 oyla kabul edildi. Başkent Bişkek’teki Manas Uluslararası Havaalanı’nda 2001’den bu yana faaliyet gösteren hava üssünün 2014 yılı ortasında kapatılmasını öngören tasarı, bir süre önce Meclis Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmişti. Cumhurbaşkanı Atambayev’in onayıyla yasalaşması beklenen tasarıya göre, üssün en geç 180 gün içinde boşaltılması gerekiyor.