Barbar Conan'ın ataları aranıyor

Güncelleme Tarihi:

Barbar Conanın ataları aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2001 01:53

Edremit'in Altınoluk Beldesi'nde bulunan antik Antandros kentindeki arkeolojik kazılarda, Kimmerler'in izleri aranıyor.

Arkeologlar, ‘‘Çizgi roman kahramanı Kimmeryalı Conan, büyük olasılıkla Kimmerler'den. Atalarının Antandros'ta yaşadığını biyiyoruz‘‘ dediler.

Antandros Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, bugüne kadar Batı Anadolu'da Kimmer kültürünün izlerine hiç rastlanmadığını belirterek, ‘‘Bunu ilk kez biz ortaya çıkaracağız’’ dedi. Akbank sponsorluğunda 9 Temmuz'da başlatılan kazılarda Roma dönemine ait, tabanı mozaikli, duvarları fresklerle bezenmiş bir villa, halk yerleşim kalıntıları ve geniş bir mezarlık bulundu.Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürcan Polat, bazı kaynaklara göre Antandros'un bir Lelek, bazılarına göre Pelask ya da Likya kenti olduğunu belirterek şunları söyledi:

‘‘Stefanos Bizantios'a ait bir kaynak, Antandros kentinin Edonis ve Kimmeris diye iki yan adının bulunduğunu, bu yan adların da şehirde yaşayan halklardan kaynaklandığı bilgisini veriyor. Bizi en çok ilgilendiren Kimmeris ismi. Bazı antik kaynaklar Kimmerler'in 100 yıl süreyle Antandros'ta kaldığını ve sonunda, 570'li yıllarda Lidya Kralı Aletes'in oğlu Krezüs tarafından sürülüp Anadolu'dan çıkarıldığını söylüyor. Veriler doğruysa, biz erken tabakalara indiğimizde Antandros kentinde Kimmer kültürüne ait maddi verilerle karşılaşabileceğiz. Bugüne kadar Batı Anadolu'da Kimmer kültürüne hiç rastlanmamış. Eğer biz bulursak ilk kez Batı Anadolu'da Kimmer kültürünü ortaya çıkarırız. Kimmerler bildiğimiz kadarıyla saldırgan, göçebe bir toplum. Dünyada tek Kimmerler olduğuna göre, çizgi roman kahramanı Conan'ın da bu Kimmerler'den olması gerekir. Bu konuyu çok soran oldu. Biz de bu görüşe vardık.’’

Kimmerler kimdir

Kimmerler, MÖ 15-14. yüzyıllardan MÖ 8'nci yüzyılın ilk yarısına kadar Volga Irmağı'ndan Karadeniz'in kuzeyine doğru uzanan geniş alanda yaşayan göçebe ve savaşçı bir halk. Kimmer Ülkesi, MÖ 8'nci yüzyılda İskitler'in eline geçince, Kimmerler kafileler halinde güneye indi ve Kafkasya üzerinden Doğu Anadolu'ya girdi, ardından Orta Anadolu'ya aktı. Frigler'e saldırıp başkenti Gordion'u yağmalayan Kimmerler, daha sonra batıya yönelerek Lidya'yı tehdide başladı. Lidya, Asurlular'la işbirliği yapıp Kimmerler'i büyük bir yenilgiye uğrattı. Kimmerler bir süre sonra yeniden Lidya'ya saldırıp, Gediz Vadisi'ndeki başkentleri Sardis'i aldı. Sardis'i yakıp yıkan Kimmerler'in, Edremit yakınlarındaki Antandros kentinde de yaşadıkları sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!