Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un suyunu sağlayan Ömerli Barajı tehdit altında. Pendik'e bağlı Kurtdoğmuş köyünün havzayla birleştiği yamaçta faaliyetine devam eden taşocağının kaldırılması için İSKİ uzun bir süredir mücadele ediyor. İSKİ tarafından verilen olumsuz raporlara rağmen Tanpa Madencilik'e ait taşocağı Ömerli barajını tehdit etmeye devam ediyor. İSKİ, Valilik ve Pendik Kaymakamlığı arasında süren yazışmalara rağmen taşocağının faaliyeti durdurulamıyor. Yazışma bürokrasisi ve yerel idarenin su havzalarının kirletilmesi konusundaki gevşekliği, İstanbul'un suyunu kirleten taşocağının faaliyetinin durdurulmasını engelliyor. İl Çevre Müdürlüğü'nce hazırlanan raporda taşocağının Emisyon İzin Belgesi, GSM Ruhsatı ve ÇED raporunun olmadığı belirtildiği halde Ömerli Barajı havzasındaki tek taşocağı faaliyetine hala devam ediyor.
İstanbul'un su ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Ömerli barajı havzasındaki kaçak yapıları önce istimlak edip, sonra yıkan İSKİ, şimdi de havzayı tehdit eden tek taşocağının faaliyetini sona erdirmek için uğraşıyor. Pendik Kaymakamlığı’na yazı üstüne yazı gönderen İSKİ, taşocağının tahliyesi için Kaymakamlık’tan destek alamamaktan yakınıyor.
Bürokrasi engeli
Havzanın hem kısmen mutlak hem de kısa mesafeli koruma alanını işgal eden taşocağı 1990 yılından bu yana faaliyette. 1991 yılında Kardeş Madencilik adına çalışma ruhsatı alan taşocağı, 1991 yılından itibaren de Özbek Mıcır Ltd. şirketi tarafından işletildi. Taşocağının faaliyetinin sona erdirilmesi amacıyla ilk başvurular 1991 yılında yapıldı. Taşocağını işleten Kardeşler Madencilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi Başkanlığı'ndan 10 yıl önce alınan ruhsatı gerekçe göstererek, faaliyetine devam etti.
İSKİ'nin yaptığı itirazlar üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1993 ve 1995 yıllarında toşocağına verilen ruhsatı iptal etti. Ancak bakanlık aynı yıl başka firmaya ruhsat vererek, taşocağının faaliyetine izin verdi. 1995 yılında Özbek Mıcır şirketi tarafından ruhsatı yenilenen taşocağı 1996 yılında halen taşocağını işletmekte olan Tanpa Madencilik'e geçti. Bakanlıktan aldığı yeni ruhsatla çalışma izni için İSKİ'ye başvuran Tanpa Madencilik'e olumsuz cevap verildi. Kısa mesafeli koruma alanında bulunan taşocağının su havzasını tehdit ettiği belirtilerek, taşocağının faaliyetlerine son verilmesi istendi.
Tanpa Madencilik'e ait olan taşocağının kapatılması için İSKİ, İstanbul Valiliği ve Pendik Kaymakamlığı'na başvurdu. İSKİ'nin 'faaliyetten men' talebine karşı İstanbul Valiliği İSKİ'den, taşocağında yeni bir inceleme yapılması ve inceleme bitene kadar faaliyetine izin verilmesi talebinde bulundu. İSKİ, bu talebe 'yönetmelikler gereği' olumsuz cevap verdi ve taşocağının kapatılması talebini yineledi.
Barajlara koruma
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, başta Ömerli barajı olmak üzere İstanbul'a su veren tüm barajların sıkı bir korunmaya alındığını söyledi. Eroğlu, Ömerli havzasında suyu ve çevreyi tehdit eden birçok yapının istimlak edilerek yıkıldığını kaydetti. Sözkonusu taşocağını da havza dışına çıkartmak için girişimlerde bulunduklarını belirten Eroğlu, 'Maalesef Türkiye'de bazı kurumlar görevlerini tam olarak yapmıyorlar. İSKİ'ye zorluk çıkartıyorlar' dedi.
İSKİ'nin baraj havzalarını mutlak koruma ve kısa mesafeli koruma alanları oluşturarak, koruma altına aldığını hatırlatan Eroğlu, şunları söyledi: ‘Özellikle Ömerli Barajı havzasında İstanbul'un içme suyunu tehdit eden binalara karşı mücadele başlattık. Havzadaki tek taşocağını ise bütün kurumları haberdar etmemize rağmen bir türlü havza dışına çıkartamadık. Onlarca yazışma yapıldı. Devlet kurumlarının bu konuda İSKİ'ye engel çıkartmak yerine yardımcı olmaları gerekiyor. Ama maalesef biz bu desteği göremiyoruz.’
Pendik Kaymakamı Haluk Tunçsu ise Valiliğin talimatı gereği basına beyanat vermesinin mümkün olmadığını ifade ederek, ‘Taşocağı ile ilgili bize bugüne kadar bir talep gelmedi. Gelseydi yardımcı olurduk’ demekle yetindi.