A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2008 16:52
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, önümüzdeki dönemde bankacılıkta oyunun kurallarının değişeceğini, denetleme, bankacılık yapma ve derecelendirme gibi konularda kuralların yeni baştan yazılacağını belirtti.
TEB, çalışanları ve müşterilerini, finans sektöründe inovasyonu yaymak amacıyla düzenlediği TEB Akıl Fikir Buluşması konulu konferansta bir araya getirdi.
Civil, konferansta yaptığı konuşmada, inovasyonun TEB için havada uçuşan fikirler olmadığını, bir iş değişim modelini ifade ettiğini vurgulayarak, özellikle BNP Paribas ile ortaklığın ardından bankacılık yapma modelinde değişikliğe gittiklerini söyledi.
Banka bünyesinde yarattıkları “kıvılcım portalı” ile inovasyonu kurumsallaştırmaya çalıştıklarını, ancak bunu bürokrasi içinde boğmamaya özen gösterdiklerini belirten Civil, banka içinde “icat çıkar” sloganı ile bir inovasyon ruhu yarattıklarını vurguladı.
Geçtiğimiz yıl 103 şube açtıklarını, 3 günde bir şube açarak inovasyona verdikleri önemi gösterdiklerini dile getiren Civil, bunun sonuç getirmesine önem verdiklerini, büyümeyi kar ile beraber gerçekleştirdiklerini, her ne pahasına olursun olsun büyüme yolunu seçmediklerini ifade etti.
“BİZDE ÇOK SOFİSTİKE ÜRÜN OLMAMASI AVANTAJ”
Varol Civil, konferans sırasında gazetecilerin soruları üzerine de, müşteri ve çalışanlardan oluşan bin 800 civarında kişinin katıldığı TEB Akıl Fikir Buluşmasını bundan sonra her yıl yapmayı planladıklarını bildirdi.
2001'in ardından, Türk bankacılığının, altyapı, sermaye, teknoloji açısından yenilendiğinin, bilançolarının temizlendiğinin altını çizen Civil, şöyle devam etti:
“Türk bankacılığı bana göre dünyada en sağlam bankacılıklardan biri. Diğerlerinin IT teknolojisi, çalışan kalitesi, iş yapma şekilleri günün iş yapma koşullarına çok adapte olmuş değil. Denetleme otoritelerinin de çok kitabi olması, bazı şeylerin kaçınılmaz olmasına neden oluyor. Bir de bizde çok sofistike ürün yok. Bu açıdan bazen geri kalmışlık iyi de olabiliyor. Çok sofistike ürün olmadığı için otoritenin takibi de kolay oluyor. Bizde otorite çok iyi, ürünlerimiz basit ve anlaşılır. Bunlar bizim sahip olduğumuz avantajlar.”
Önümüzdeki dönem bankacılığına ilişkin bir soru üzerine ise Civil, “Bankacılıkta oyunun kuralları değişecek. Denetleme, bankacılık yapma, derecelendirme gibi oyunun kuralları yeni baştan yazılacak. Yakın zamanda belki yeni bakış açısıyla başka bir bankacılık modeli konuşulacak” görüşünü aktardı.
“SANAT BU, FARKLILIĞI GERÇEK ANLAMDA YARATMAK”
TEB Genel Müdürü Civil, “sektördeki rekabet gözünüzü korkutmuyor mu?” sorusu üzerine, bankacılık sektöründeki rekabetin her zaman kurumları sağlıklı tutan unsurlardan biri olduğuna işaret ederek, “Bu, beni çok taze tutuyor. Türk bankacılığı da yeni, taze olduğu için yeni dönemde adapte sorunu olmayacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Banka olarak önümüzdeki dönemde ürün yeniliğine gideceklerini ve iş modelini yenileyeceklerini anlatan Civil, bu konuda asıl önemsediği noktanın müşteriler gibi düşünebilmek olduğunu söyledi. Civil, yeni jenerasyonda çok fazla ve hızlı tüketen, en ucuza en kaliteliyi isteyen “hafif tatminsiz” bir yaklaşım gördüğünü ifade etti.
Varol Civil, bankaların inovatif yaklaşımında doğru olanı bulmanın, farklılığın önemli olduğunu kaydederek, “Sanat, bu farkılığı gerçek anlamda yaratmak” dedi.
Civil, şubeleşme konusundaki çalışmaları da hızlı şekilde sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.
YENİLİKÇİLİK
Konferansta konuşan, iş ve pazarlama konusunda uzman Peter Fisk de, şirketlerin ve bankaların büyümek, farklı olmak ve karlılığını artırmak istiyorsa yenilikçi bir yol izlemeleri gerektiğini belirterek, geleceğe yönelik karın itici gücünün yenilikçilik olduğunu söyledi.
Dünyada 2008'den sonra çok daha fazla yenilik ortaya çıkacağını ve adeta bir “yenilik bulutu” oluşacağını ifade eden Fisk, banka ve diğer finans şirketlerinde yenilikçiliğin daha zor olduğuna dikkati çekti.
“HAZİNE, BİR RESTORANIN MUTFAĞI GİBİ”
TEB Hazine Genel Müdür Yardımcısı Ümit Leblebici de, hazinenin bir restoranın mutfağı gibi olduğunu dile getirerek, “Biz içerde yemeklerin nasıl pişmesi gerektiğine dair icat yapıyoruz. Türev ürünleri müşteriler için geliştirmek istiyoruz” dedi.
TEB Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise, banka olarak 2,5 yıldır KOBİ bankacılığına odaklandıklarını, TEB KOBİ Akademi ile şimdiye kadar 20 ilde 4 bin 500 sanayici ve iş adamına eğitim verdiklerini bildirdi.
TEB İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş da, geçen yıl oluşturdukları kıvılcım portalına bin 900 çalışandan 5 bin 700 adet inovasyon ve iyileştirme önerisi geldiğini, bunlardan 35 adedinin geçen yıl hayata geçirildiğini, 450 kadarının da hayata geçirilmeye uygun bulunduğunu aktardı.
“TEB AKIL FİKİR YARIŞMASI”...
Konferans sırasında ayrıca, TEB Akıl Fikir Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Verilen bilgiye göre, 83 ülkeden 95 bin kişi yarışma sitesini ziyaret ederken, 83 ülkeden 4 bin 300 kişiden 3 bin 554 başvuru oldu. Bu başvurulardan 42 proje ve fikir değerlendirmeye alındı. Bunlardan da 10 fikir ödüle layık görüldü.
Yarışmada Gürel Yıldız, Hüseyin Daştan ve Ahmet İlker ile Özgür Günay ilk üçü paylaşırken, Bülent Oral, Erkan Yenier, Ömer Aydın, Ayşegül Dilaver, Mehmet Ali Savaş, Murat Aydıner, Gökhan Karatoy ve Atilla Egeligil de diğer ödül alan isimler arasında yer aldı.
Törende, TEB'in bir şubesinde güvenlik görevlisi olan ve “krediye mola” önerisi hayata geçirilen, şu anda da işlem yetkilisi olarak görevlendirilen Ahmet Çalışır'a da ödül verildi.
Bu arada, konferans süresince Marthin de Groot, sahnede resim yaparak yaratıcılığın örneklerini verdi.