Bangladeş’te hayat ucuz bu kaydırak bedava

Güncelleme Tarihi:

Bangladeş’te hayat ucuz bu kaydırak bedava
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2013 00:00

Bangladeş’te 8 katlı bir bina çöktü, ölü sayısı 87'ye yükseldi. Binadaki çatlaklar önceki gün fark edilmesine rağmen önlem alınmadı ve facia yaşandı. Halk, “yaşam kaydırakları” ile yaralıları enkazdan kurtardı.

Haberin Devamı

GÜNEY Asya ülkesi Bangladeş dün sabah yine bir faciaya uyandı. Son dönemde fabrika yangınları ile sarsılan ülkede, hazır giyim atölyelerinin, bir alışveriş merkezinin ve konutların bulunduğu 8 katlı bir bina çöktü. Başkent Dakka’ya 30 kilometre uzaklıktaki Savar kasabasındaki bina yerel saatle 8.30’da korkunç gürültü ile yerle bir olurken, ortaya çıkan büyük toz bulutu dağılır dağılmaz kurtarma çalışmaları başladı. Enkazdaki yakınlarından haber almaya çalışan yaklaşık 10 bin kişinin varlığı kaosu artırdı.

SEKİZ KATLI BİNA YERLE BİR OLDU / FOTO GALERİ

2600 İŞÇİ ÇALIŞIYORDU

İtfaiye ve kurtarma ekipleri beton kırma ve demir kesme makineleriyle saatler süren uğraş sonucu 1000 kişiyi yaralı olarak kurtarırken, 124 cesede ulaşıldı. 2600 işçinin o sırada binada olduğu sanılıyor. 10 metre yüksekliğindeki enkazdan yaralıları aşağı indirmek için, hazır giyim fabrikasından çıkarılan top kumaşlar açılıp kaydırak haline getirildi. İddialara göre çatlaklar bina yönetimi ve atölye sahiplerine bildirilmiş, ancak hiçbir tedbir alınmamıştı.

Haberin Devamı

KOLONLARI KESTİRDİLER

Bir iddiaya göre bina sahibi, önceki gün oluşan çatlaklar nedeniyle “Binayı boşaltın” diye uyarılmasına rağmen mesaiyi normal saatinde başlattı. Yaralı kurtulan işçilerden birinin ifadesine göre işyeri patronu sabah çatlaklar kendisine gösterildiğinde, “Biz onlara baktırdık. Endişelenecek bir şey yok” dedi. Atölye sahiplerinin çalışma alanını genişletmek için binanın kolonlarını keserek çökmesine yol açtığı da dile getirilen iddialar arasında.

Deprem gibiydi

Facianın ardından olay yerine yardıma koşan sivillerin kurtardığı 20 yaşındaki bir konfeksiyon işçisi, “Ben üçüncü kattaydım. Bir an deprem oluyor sandım. Kendimi dışarı atmak için koşmaya başladım ama kafama bir şey çarpınca bilincimi yitirmişim” diye yaşadıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Afrika’da kanlı elmas, Asya’da kanlı kumaş

161 milyonlu Bangladeş, ucuz işgücü ve teşvikler sayesinde dünyanın en önemli tekstil üretim merkezlerinden biri. İşçilerin aylık ortalama 37 dolar kazandığı Bangladeş bugün dünyanın en büyük ikinci giyim ihracatçısı. 10 yıldır yüzde 5’in üzerinde büyüyen ülke hızlı kalkınma dönemine girdi. Ancak ülkedeki kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Son 8 yıldır işyerlerinde yaşanan yangın ve çökmelerde yaklaşık 200 kişi öldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!