Güncelleme Tarihi:
Balkan turuna önceki gün Slovenya ile başlayan Ban Ki-mun, dün gerçekleştirdiği Hırvatistan ziyaretinde Briyuni adasında Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç ile görüştü.
Hırvatistan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, basına kapalı olarak yapılan görüşmede, Hırvatistan'ın bölgedeki ülkelerle AB'ye üye olma sürecindeki tecrübelerini paylaşması, bölgesel anlamdaki iş birliklerinin geliştirilmesi gibi konuların ele alındığı belirtildi.
Açıklamada, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Yosipoviç'in, ülkesinin Bosna-Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova ve Makedonya'ya özellikle AB ve NATO'ya üye olma sürecinde her türlü destek vermeye hazır olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
Ban Ki-mun, Hırvatistan ziyareti kapsamında ayrıca Başbakan Zoran Milanoviç, Dışişleri ve AB Bakanı Vesna Pusiç ile ayrı ayrı görüşme gerçekleştirdi.
Hırvatistan'daki temaslarını tamamlayan Ban Ki-mun'un bugün Karadağ'a geçmesi bekleniyor.
Karadağ Cumhurbaşkanlığınca yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkeye 2 günlük ziyaret gerçekleştirecek Ban Ki-mun, Podgoritsa'da Cumhurbaşkanı Filip Vuyanoviç ve Dışişleri Bakanı Milan Roçen ile görüşmeler yapacak.
Ban Ki-mun, Karadağ ziyaretinin ardından Balkan turuna Bosna-Hersek, Kosova ve Makedonya ile devam edecek.
Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'ya 25 Temmuzda gelecek olan Ban Ki-mun, temasları kapsamında Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri, Bakanlar Kurulu Başkanı Vyekoslav Bevanda ile görüşecek, Bosna-Hersek Parlamentosu'nu oluşturan 2 meclisten biri Temsilciler Meclisi'nde yer alan milletvekillerine hitap edecek.
Genel Sekreter Ban Ki-mun'un 26 Temmuzda ise Bosna Savaşı sırasında BM'nin 1993'te “güvenli bölge” ilan ettiği ve BM askerlerinin koruması altında olmasına rağmen soykırım yaşanan Srebrenitsa'yı ziyaret edecek. Ban Ki-mun'un, Srebrenitsa'da soykırım kurbanlarının mezarlarını ziyaretine Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in eşlik edeceği bildirildi.
Ban Ki-mun'un Srebrenitsa'da ayrıca, soykırım kurbanlarının yakınları ile bir araya geleceği, BM bünyesinde 1995'te Srebrenitsa'da görev yapan Hollandalı askerlerin karargahı olan ve günümüzde Soykırım Müzesi olarak kullanılan eski akü fabrikasını da gezeceği öğrenildi.