Güncelleme Tarihi:
Bu sanıklardan 30’u aynı zamanda yakalama kararını veren İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında reddi hakim talebinde bulundu.
İTİRAZLAR SONUÇLANANA KADAR YAKALAMANIN DURDURULMASINI TALEP EDECEĞİZ
Dava kapsamında hakkında yakalama kararı çıkartılan 1’inci Ordu eski Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, gün içerisinde mahkemeye bir dilekçe vererek CMK 269/2’nci maddesi gereğince itirazlar değerlendirilene kadar yakalama kararının durdurulmasını talep edeceklerini söyledi.
Emekli Oregeneral Çetin Doğan’ın sağlık durumunun ciddiyetini koruduğunu belirten Avukat Celal Ülgen, "Yoğun bakımdan çıktı ancak henüz iyi diyebilme olanağımız yok. Tetkikler, incelemeler devam ediyor. Burada şu ayrıntıyı belirteyim Çetin Doğan Paşa, bu rahatsızlığı sırasında bile adli tabipde 'Bırakın ben gideceğim' demişti. Ancak adli tabip, 'Normal bir vatandaş gelse evine gitmeye kalksa bile ben evine göndermem, sizin durumunuzdaki birisini bu şekilde emniyet müdürlüğüne göndermek mümkün değil. Büyük risk taşıyor' demiştir. Doktor arkadaş sorumluluk göstermiştir bu nedenle İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’ne göndermiştir. İstanbul Tıp Fakültesi de durumunu ciddi görünce şu an Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisi devam ediyor" dedi. Avukat Celal Ülgen, emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın rahatsızlığı geçmeden emniyete ve ya cezaevine götürülmesi durumunda sağlığı açısından telafisi olmayan zararlar doğacağını ifade etti.
ÖNCE REDD-İ HAKİM TALEBİNİ DEĞERLENDİRMELERİ GEREKİYOR
Yapılan itiraz ve redd-i hakim taleplerine ilişki süreci de anlatan avukat Celal Ülgen şunları söyledi:
"Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre, önce redd-i hakim talebinde bulunulduğu için önce bu talebin karara bağlanması lazım. 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi redd-i hakim talepleri hakkındaki görüşünü önce yazılı olarak bildirecek ve dosyayı incelenmek üzere 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. Heyetin reddi söz konusu olduğu için 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yer alan hakimler oylamaya katılamayacağı için bu dosyanın redd-i hakim talebini değerlendirmek üzere bir üst mahkeme olan 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi gerekir. Redd-i hakim talebimiz eğer reddedilirse 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi yakalamaya yapılan itirazları incelemeye başlayacak. Redd-i hakim talebi kabul edilirse o takdirde itirazları incelemek üzere başka bir heyetin atanması gerekecek. Başka bir mahkemeye havale edilmesi gerekecek. Eğer itirazlar 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenirde 8-9 gün içinde bir sonuca varılırsa, bu sonuç kabulse sorun değil ama ret ise bu tarihten itibaren 3 gün içerisinde dosyayı 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderecek. CMK 269/1 itirazlar uygulamayı durdurmaz ancak 2'nci fıkrasına göre kararı veren ya da incelemeyi yapan makam gerekli görürse yakalama kararırın itirazların sonucuna kadar, kararlaştırılmasına kadar durdurulmasına karar verebilir. Bizim de bugün böyle bir talebimiz olacak."