Balyoz delilleri 41. kez bilirkişide

Güncelleme Tarihi:

Balyoz delilleri 41. kez bilirkişide
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2014 02:03

ANAYASA Mahkemesi’nin (AYM) ‘hak ihlali’ kararının ardından yeniden görülmeye başlayan Balyoz davasında, dava dosyasının omurgasını oluşturan ve sanıkların, sahte olduğunu iddia ettiği tüm dijital veriler, bilirkişiye gönderildi. Balyoz davasındaki dijital verilerle ilgili mahkeme 16 kez, sanıklar ise 24 kez bilirkişiye inceleme yaptırmışlardı. Mahkemenin aldırdığı ile sanıkların aldırdığı raporlar arasında büyük çelişkiler bulunuyordu.

Haberin Devamı

Emekli Orgenaraller Çetin Doğan, İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 236 sanıklı Balyoz davasının 3’ncü duruşması dün, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı’ndaki Şehit Hakan Kılıç konferans salonunda görüldü. Anadolu 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin baktığı davaya 110 tutuksuz sanık ve izleyiciler katıldı. Saat 10.00’da başlayan duruşmada, yoklamanın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Heyetin 9 sayfadan oluşan 26 maddelik ara kararı okuması 30 dakika sürdü.

Mahkeme, dosya ile bağlantısı olan ve 10 Kasım 2014 günü duruşması görülecek olan 2014/181 esas sayılı dosyadaki sanıklar ve müdafilerinin dijital verilere ilişkin talep ve beyanları da alındıktan sonra her iki dosyanın da birlikte bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Bilirkişi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden seçilecek ve verileri incelemesi için 2 aylık süresi olacak. Sanıkların başka üniversitelerden de bilirkişiler olması talebi ise dijital verilerin güvenliği açısından reddedildi.

Haberin Devamı

İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz davasının temelini oluşturan tüm dijital delilleri bilirkişiye gönderecek. Mahkeme bilirkişiden, tüm dijital verileri incelemesini ve bugüne kadar alınan raporlar arasındaki çelişkilerin giderilmesini istiyor. Mahkeme ayrıca Balyoz sanıklarının bugüne kadar delilleri çürüttüğünü söyledikleri tüm soruları da bilirkişi heyetine soracak. Yani bilirkişi heyetinin vereceği rapor davanın bundan sonraki kaderini büyük oranda etkileyecek.

ADLİ SİCİL SİLİNMEDİ

Mahkeme, sanıkların, adli sicil kayıtlarının silinmesi taleplerini, yetkinin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü’nde olduğunu belirterek reddetti. Bilirkişilerin duruşmada dinlenme talebini de reddeden mahkeme, duruşmalardan vareste tutulma talebinde bulunan ve aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Bilgin Balanlı, emekli Korgenaral Engin Alanlı’nın da yer aldığı 180 sanığın talebini kabul ederek, diğer sanıkların da duruşmalara katılmalarının zorunlu olmadığını bildirdi. Duruşma 3 Şubat 2014 gününe ertelendi.

Haberin Devamı

TÜM DELİLLER DİJİTAL

BALYOZ davasındaki delillerin tamamı dijital verilerden oluşuyor. Bu dijital verilerin tamamı imzasız ve herhangi bir yazılı çıktıları da bulunmuyor. Dijital verilerin kaynağı ise Mehmet Baransu’nun verdiği bavuldan çıkan 3 CD, Donanmada ele geçirilen bir adet harddisk ve 2 adet CD ile Eskişehir’de Albay Hakan Büyük’ün oğlunun evinde ele geçirilen 1 flash disk.

Teşekküre dilimiz varmıyor

Balyoz delilleri 41. kez bilirkişide

Balyoz davasının bir numaralı sanığı eski 1’inci Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi Nilgül Doğan, davanın ilk gününde yaşananları değerlendirdi. Doğan, şunları söyledi: “(Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman’ın tanıklıkları hakkında) Aslında doğruları söyleyerek en akıllıca yolu seçtiler. Hilmi Paşa da Aytaç Paşa da gerçekten silah arkadaşlarını çok seviyor, kendilerini düşünmüyor olsalardı daha ilk başta bu davalar ortaya çıktığı zaman gerçekleri kimseden gizlemeden açık açık kendi istekleriyle gelir, tanık olurlardı. Bunu yapmadılar. Anlayabilmiş değiliz ne hesaplar içinde bugüne gelindi. Çok kızgınız, çok kırgınız. Zaten davalar çökmüştü. Mahkeme bu çöküşü bir de onların ağzından dinleyebilmek için tanıklıklarını istedi. Söylediklerini davaların başında söyleselerdi teşekkür ederdik bizi çektiklerimizden ve çekeceklerimizden kurtardılar diye. Ama şu sırada kimsenin dili teşekküre falan varmıyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!