Balyoz Davası'nda ikinci duruşma

Güncelleme Tarihi:

Balyoz Davasında ikinci duruşma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 10:12

"Balyoz" davası sanıkları ikinci kez hakim karşısına çıkıyor. Sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, iddianemeye konu olan 2003 yılında düzenlenen seminere ilişkin, "Bu semineri sevk ve idare eden bendim. Buradaki arkadaşlarım suçsuz. Suç istinadı varsa bana yapılmalıdır" dedi, salondakiler alkışladı.

Haberin Devamı

DAVANIN SANIKLARI VE İSTENEN CEZALAR

 

BALYOZ SANIKLARI DURUŞMA GİRİŞİNDE BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ / Foto Galeri

 

Balyoz Planı iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 196 tutuksuz sanık ikinci kez hakim karşısına çıkıyor.

DAVAYA 180 SANIK KATILDI

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile Genelkurmay Muhabere ve Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Koramiral Kadir Sağdıç, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu ve Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 180 sanık katıldı. Sanıklar iddianamedeki sıralamaya göre salondaki yerini aldı. Sanıklar duruşma salonuna girdiği sırada, sanık yakınları duruşma salonunun önünde sanıkları tek tek alkışladı.

AÇIĞA ALINAN KOMUTANLAR DA DURUŞMAYA KATILDI

Duruşmada ayrıca açığa alınan komutanlar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu ve Tümgeneral Halil Helvacıoğlu da duruşma salonunda hazır bulundu. Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun’un da aralarında bulunuduğu 16 sanık duruşmaya katılmadı. Davaya bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Hakim Ömer Diken başkanlık ediyor. Heyette hakimler Davut Bedir, Murat Üründü, Ali Efendi Peksak görev alıyor. Duruşma savcısı ise Savaş Kırbaş. Mahkeme başkanı Ömer Diken, tutuksuz sanık Lütfü Sencer’in rahatsız olduğu yönündeki sağlık raporunu mahkemeye gönderdiğini belirtti. Duruşmada 4 sanığın kimlik tespiti yapıldı. Kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti sanık avukatlarının taleplerini alıyor.

BARO BAŞKANI KOCASAKAL DURUŞMAYI İZLİYOR

Duruşma devam ettiği sırada İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da duruşma salonuna geldi. Avukatların bölümünde oturan Kocasakal, duruşmayı izliyor. Bazı sanıklar özel araçlarıyla Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ne gelirken, bazı sanıklarda otobüs ve minibüslerle geldi. Otobüsler duruşma salonunun önüne çekilerek basın mensuplarının görüntü alması engellendi.

ÇETİN DOĞAN'A ALKIŞ

 

Bugünkü duruşmaya eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın sözleri damgasını vurdu. Avukatların ve sanıkların talepleri dinlediği sırada söz alan Doğan, iddianemeye konu olan 2003 yılında düzenlenen seminere ilişkin, "Bu semineri sevk ve idare eden bendim. Bu arkadaşlar emir komuta zinciri içerisinde hareket etmişlerdir. Kaynağını ve temelinin nereden geldiğini açıklayacak durumdayım. Burada bulunan arkadaşlarım suçlu değiller. Suç istinadı varsa bana yapılmalıdır" dedi. Bunun üzerine izleyiciler bölümünde bulunan aileler, Çetin Doğan'ı alkışladı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken'de Doğan'ı alkışlayan izleyicileri uyardı.

 

DURSUN ÇİÇEK: DAVA ASKERİ MAHKEMEDE GÖRÜLMELİ

 

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda yapılan duruşmada sanık ve avukatların talepleri alındı. Söz alan Albay Dursun Çiçek mahkemeye bir sayfalık dilekçe sunarak, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğini, mahkemenin görevsizlik kararı vermesini istedi.

 

"HEYETİNİZİN GÖREVSİZLİK KARARI VERMESİNİ TALEP EDİYORUM"

 

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir," Müvekkilim suçun tarihi itibariyle kuvvet komutanıdır. Heyetiniz bu davada görevli değil, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan sıfatıyla görevlidir. Heyetinizin görevsizlik kararı vermesini talep ediyorum" dedi. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in avukatı da aynı gerekçelerle mahkemenin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini belirtti.

 

GÖREVSİZLİK TALEBİ

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi içinde görülen duruşmada, bazı sanıklar ve avukatlarının davanın sanıkları arasında yer alan Kuvvet Komutanları Halil İbrahim Fırtına ve Özden Örnek’in Yüce Divan'da yargılanması gerektiğini ifade ederek mahkemenin görevsizlik kararı vermesini talep etti. Sanık Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıklar ise davada askeri teknik terimlerin anlaşılabilmesinde yardımcı olabilecek bir askeri bilirkişi heyetinin duruşmada hazır bulundurulmasını istedi.

Taleplerin ardından duruşmanın savcısı Savaş Kırbaş, taleplere ilişkin mütalaasını açıkladı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen reddi hakim talebinin reddi yönündeki karara yapılan itiraza ilişkin 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vereceği kararın beklenmesini istedi. Kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanabilmesi için görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebin de reddine karar verilmesi yönünde görüş belirten Savcı Kırbaş, yargılamanın askeri mahkemede yapılmasına ilişkin taleplerin de reddine karar verilmesini istedi.

ÇETİN DOĞAN: EĞER SUÇ VARSA O SUÇ BANA AİTTİR

Duruşmaya verilen arada ise eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Doğan, iddianamenin 50. ve 81. sayfalarında bu davanın temel dayanağı 11, 16 ve 17 nolu CD'ler olduğunu ve bunların 1. Ordu Komutanlığı'ndan çıktığına dair TÜBİTAK raporu da dahil olmak üzere hiçbir rapor olmadığını söyledi. Doğan duruşmada da bu konuyla ilgili olarak 2. TÜBİTAK raporunda üst verilerle oynanarak sahte CD'ler çıkarılabileceğini ve kendilerinin zaman çelişkileri bulduklarını ifade ettiğini belirtti.

Doğan, “Evvela davanın bu bölümü halledilerek CD'ler sahte mi değil mi, çünkü CD'lerin üst verilerinde ismi olan 148 sanık burada. Mahkeme Başkanı'na dedim ki, 'Evvela bunu hallederseniz geriye seminer kalır. Ben de 1. Ordu Komutanıyım o dönemde. Seminer benim emrimde sevk ve idare edilmiştir. Eğer suç varsa o suç bana aittir. Ben kendi savunmamı yaparım. Bu kadar insanı buraya getirmenize lüzum yoktur' diye beyannatta bulundum" diye konuştu.

'TSK, TERÖRİST SAYILIYOR'

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir, bu kadar muvazzaf subay ve üst düzey komutanın bulunduğu davada sanıkların terör suçundan yargılandığını söyledi.

Demir, “Burada garip bir durum ortaya çıkıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri terörist, terör örgütü de ordu sayılıyor. Askeriye ile ilgili bir sorun olduğunda Genelkurmay Başkanlığına sorulmuyor, en can alıcı konular İmralı ile görüşülüyor” iddiasında bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş'ın Anayasa Mahkemesinde yargılanma talebinin reddedilmesine ilişkin görüşüne katılmadığını ifade eden Demir, işlenen suçun görev suçu olup olmadığının daha teminatlı bir mahkeme olan Anayasa Mahkemesinin takdirine bırakılmasını istediklerini söyledi.

Sanıklardan Faruk Oktay Memioğlu'nun avukatı da müvekkilinin kanser olduğunu belirterek, bağırsağından 60 santimetre kesildiğini, bu nedenle duruşmalara katılmasının zor olduğu, duruşmalardan vareste tutulması gerektiğini bildirdi.

Tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek de mahkemeye duruşma aralarında yakınlarıyla görüşmek için başvurduklarını, bunun Silivri Cumhuriyet Savcılığına bildirmelerinin istendiğini ifade ederek, “Burası bağımsız, tarafsız mahkeme ise bu kararları sizin vermeniz gerekir” dedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken ise duruşma aşamasındaki olayları yönetmekle görevli olduklarını belirterek, kişilerin cezaevinde yakınlarıyla görüşmelerinin cezaevi kolluk güçleri ve cezaevi savcılığının inisiyatifinde olduğunu söyledi.

Başkan Diken, daha sonra taleplere ilişkin aldıkları ara kararı açıkladı.

Diken, 3 üye hakiminreddine ilişkin yapılan talebin İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince reddedildiğini anımsatarak, bu karara da İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesine başvurularak itiraz edildiğini söyledi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin bu yöndeki başvuruyu karara bağlanmasının beklenmesine hükmettiklerini ifade eden Başkan Diken, bu nedenle duruşmanın 6 Ocak 2011 tarihine bırakıldığını bildirdi.

102 SANIK HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARTILMIŞTI

19 Temmuz’da iddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 23 Temmuz’da 102 sanık hakkında yakalama emri çıkartmıştı. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ağustos’ta haklarında yakalama emri çıkartılan sanıkların avukatlarının itirazlarının inceleyerek, 101 sanık açısından yakalama kararlarının kaldırılmasına oy çokluğuyla karar vermişti. Davada tutuklu sanık bulunmuyor.

SANIKLARIN 20 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

Sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçundan 10 ile 20’şer yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!