Balyoz Davası’nın bilirkişileri yargılanmaya başladı

Güncelleme Tarihi:

Balyoz Davası’nın bilirkişileri yargılanmaya başladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 2015 15:17

Balyoz Davası’nda delil kabul edilen 19 CD ile ilgili eksik ve yanlış bilirkişi raporu hazırladıkları iddia edilen TÜBİTAK eski çalışanı 3 tutuksuz sanığın yargılanmalarına başlandı.

Haberin Devamı

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya "Görevi kötüye kullanmak" suçundan 1 yıldan 3’er yıla kadar hapisleri istenen tutuksuz sanıklar Erdem Alpaslan, Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi katılmadı. Şikayetçi Ali Yasin Türker ise duruşmada hazır bulundu.

"BİLİRKİŞİ RAPORU NEDENİYLE MAĞDUR OLDUM"

Şikayetçi Ali Yasin Türker, "Sanıkların vermiş olduğu bilirkişi raporu nedeniyle mağdur oldum. Zarara uğradım. Bu nedenle öncelikle davaya katılma talebimizin kabulüne karar verilmesini talep ediyorum" dedi.

"GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’NIN DA ZARAR GÖRMÜŞ OLMASI SÖZ KONUSU OLDUĞUNDAN...."


Balyoz Davası’ndan beraat ettiğini ve kararın kesinleştiğini söyleyen şikayetçi Türker,"Sanıkların cezalandırılmasını talep ediyoruz. Olaylar sebebiyle Genelkurmay Başkanlığı’nın da zarar görmüş olması söz konusu olduğundan dava itibariyle müdahil olup olunmayacağının sorulmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

20 BALYOZ SANIĞI DURUŞMAYA KATILDI

Öte yandan yanı sıra aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç’ın da aralarında bulunduğu 20 Balyoz sanığı duruşmaya katıldı ve suçtan zarar gören sıfatıyla davaya müdahil olma talebinde bulundu.

DURSUN ÇİÇEK: KATILMA TALEBİMİZİN KABULÜNE KARAR VERİLSİN

Balyoz Davası’ndan beraat eden aynı zamanda İstanbul CHP Milletvekili Dursun Çiçek de "Dava dilekçemizi aynen tekrar ediyorum. Katılma talebimizin kabulüne karar verilsin" dedi.

130 BALYOZ SANIĞI MÜDAHİL OLMAK İÇİN DİLEKÇE SUNDU

Mahkeme, 130 Balyoz Sanığının davaya müdahil olmak için mahkemeye dilekçe sunduğunu açıkladı. Dilekçe sunanlar arasında akciğer kanseri nedeniyle geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak da bulunuyor.

SANIKLARIN MAZERETLERİ KABUL EDİLDİ

Mahkeme sanıkların mazeretlerinin kabulüne karar veren mahkeme, sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için süre verdi. Mahkeme ayrıca, Balyoz Davası’na bakan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Balyoz iddianamesini, gerekçeli kararı, davanın Yargıtay aşaması ve öncesindeki kararlarını, Anayasa Mahkemesi’nin balyoz kararı, ayrıca 16 Şubat 2015 tarihli İstanbul Teknik Üniversitesi’nden alınan Bilirkişi raporunun CD ortamında mahkemelerine gönderilmesini istedi. Mahkeme, davaya müdahil olma talepleri ise bir sonraki celse karara bağlayacağını belirtti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için Eylül ayına ertelendi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Balyoz Davası’ndan beraat eden Ali Yasin Türker "şikayetçi" sıfatıyla yer alırken, 3 kişi bilirkişi şüpheli sıfatıyla yer aldı. İddianamede şikayetçi Ali Yasin Türker’in suç duyurusu dilekçesine yer verdi.

ŞİKAYETÇİNİN DİLEKÇESİNE AYRINTILI YER VERİLDİ


Dilekçede 22 Şubat 2010 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan şikayetçi Türker’in tutuklama gerekçesi olarak soruşturma evrakı içerisinde bulunan 19 adet CD ile ilgili TÜBİTAK’ta görevli şüpheliler Erdem Alparslan, Tahsin Türköz, Hayrettin Bahşi tarafından düzenlenen 19 Şubat 2010 tarihli bilirkişi raporunun gösterildiği ifade edildi. Şüphelilerin hazırladığı raporun sonuç bölümünde, "CD’lerin içerisinde kayıtlı dosyaların oluşturulma ve son kaydetme tarihlerinin 2003 ve öncesine ait olduğunun tespit edildiği, dosyalar oluşturulurken ve CD’ler yazdırılırken kullanılan programların ve üzerine yazılan CD’lerin dokümanlarının oluşturulduğu tarihe ait oluğu kanaatine varıldığı, CD’lere sonradan ekleme yapılmadığının tespit edildiği..." hususlarının belirtildiği ifade edildi. Dilekçede, bilirkişilik hizmeti veren kuruluşlar arasında yer alan Computer Investıgateve Assocıates (CIA) ve Cyber Diligence adlı bilişim uzmanı firmalara, dosyadaki şüpheliler tarafından hazırlanan bilirkişi raporu ve Askeri Savcılığa ait bilirkişi raporu incelettirildiği kaydedildi. Bu firmalar tarafından hazırlanan raporlarda "Dokümanlardaki üst verilerin veya zaman damgasındaki tarihlerin doğruluğunun şüpheli olduğu ve gerçek olarak kabul edilemeyeceği" görüşü bildirildiği aktarıldı. Dilekçede, şüphelilerin hazırladığı raporun eksik olduğu, şikayetçi Türker’in haksız yere tutuklandığı, hatalı olduğu, şüphelilerin bilirkişilik yapmaya ehil olmadıkları kaydedildi.

ŞÜPHELİLER SUÇLAMALARI REDDETTİ


İddianamede, TÜBİTAK’ta Bilişim Sistemleri Grubu’nda araştırmacı olarak görev yapan Şüpheli Erdem Alparslan ile TÜBİTAK BİLGEM UEKAE’de başuzman araştırmacı olarak görev yapan şüpheliler Tahsin Türköz ve Hayrettin Bahşi’nin savcılıkca alınan ifadelerinde, yüklenen suçları kabul etmedikleri anlatıldı.

TAKİPSİZLİK KARARI KALDIRILDI

Şikayet sonrası şüpheliler hakkında önce soruşturmaya takipsizlik karar verildiği hatırlatılan iddianamede Ali Yasin Türker’in itirazı üzerin takipsizlik kararını kaldırdığı anlatıldı. Şüpheliler Tahsin Türköz, Erdem Alparslan ve Hayrettin Bahşi’nin sundukları bilirkişi raporunun eksik ve yanlı düzenlediği öne sürülen iddianamede, şüphelilerin bilirkişilik görevini kötüye kullandıkları iddia edildi. Şüphelilerin "Görevi Kötüye Kullanma" suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapsi isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!